Berta Sándor

Intelligens toll mobil készülékekhez

Különleges golyóstollat fejlesztettek ki a holland Philips elektronikai konszern mérnökei. Az eszköz segítségével gyakorlatilag bármilyen mobiltelefon, PDA vagy laptop esetében elvégezhető a szövegbevitel.

A szakemberek a toll elejébe egy optikai szenzort építettek be, amelyik képes arra, hogy érzékelje az adott felületre leírt szövegeket és megjegyezze őket. A szenzor ehhez az írás közben megváltozó kontrasztviszonyokat és az írási mozgást veszi figyelembe. A betűket, illetve a szöveget egy különleges optikai karakterfelismerő szoftver rendszerezi és teszi sorrendbe. Majd a toll az adott szöveget vagy számokat (például telefonszámokat) a Bluetooth-technológia segítségével továbbítja a mobiltelefonnka, a PDA-nak vagy a laptopnak.

"Az intelligens toll pontossága jelenleg körülbelül 90 százalékos, ami elég jónak mondható" - nyilatkozta Alberto Zanettin, az eszköz feltalálója. A készülék jelenleg legfeljebb 4 MB méretű szöveg átmeneti tárolására képes. Az intelligens toll előnyei közé tartozik az is, hogy elvileg bármilyen felületre írhatunk vele, papírra, műanyagra, fémre, de akár fára vagy egy rongy-, esetleg egy ruhadarabra is. Így aki például fél, hogy egy hirtelen jött ötletét elfelejtené, az felírhatja azt a kabátja ujjára vagy a nadrágjára.

Az eszközt a Philips és német, francia, olasz, valamint izraeli cégek közösen hozták létre a Vipdata nevű európai projekt keretében. A toll a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően egyaránt jól ért angolul, németül, franciául, olaszul és héberül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #17
    esznemtudtam
    Szóval én vagyok eltévedve, és a hébereknek van európai országa, és világnyelv
    És ez nem zsidózás ugyanígy ki lennék akadva, ha szír/üzbég/inka nyelvekről lenne szó
  • OliApa #16
    Naés. Ha már focizhatnak az európai kupában is . . .
  • Davidus #15
    mivel a zsidók irányítják a világot ezért világnyelv^^
  • droland #14
    Mekkora feltalálás? A nokiától már évek óta vehető ilyen, és teljesen toll az egész, tehát nem ilyen nagy bunkó!
  • Sir Quno Jedi #13
    Még mindég jobb egy hordozható, összecsavarható billentyűzet (ami manapság kezd "trendi" lenni), mint egy ilyen mauális írást segítő kütyü.
  • mrzed001 #12
    Hát, ezek szerint a hírnek csak az első mondatát felejtetted el elolvasni:
    Különleges golyóstollat fejlesztettek ki a holland Philips elektronikai konszern mérnökei

    Magyarán hollandok fejlesztették, csak felkértek más országok cégeit a "honosítás" elvégzésére.

    Namármost, kérdezem én, hogy mióta nagyobb közösség a héber nyelvű európai viszonylatban (ha már a konzorciumuk része a European Commission), illetve akár világviszonylatban, mint a spanyol ??

    De tovább megyek, ha veszed a fáradságot, és elolvasod a hanlapjukat, akkor a következő információhoz juthatsz:
    The handwriting recognition module will be integrated within the pen and incorporate most advanced algorithms for recognition and translation to a variety of languages including most European languages

    Ezek szerint a héber élvezető a "most European languages" között ?
    Valamiről lemaradhattam
  • Cvd #11
    Mit nem lehet ezen érteni? Csak el kell olvasni a hírt rendesen:
    "Az eszközt a Philips és német, francia, olasz, valamint izraeli cégek közösen hozták létre a Vipdata nevű európai projekt keretében."
    Nekem elég logikusnak tűnik hogy azért ezeken a nyelveken tud kapásból, mert ezen országok cégei dolgoztak rajta. Abszolút felesleges és alaptalan (jelen esetben) zsidózni.
  • Mihail #10
    annyira jó hogy itthon lehet zsidózni! olyan jó magyarnak lenni! máshol miért nincsenek ilyen jó szokások? meg a nagyar szleng! az minden mást a földbe ver!
  • Dono #9
    a héber azé vilégnyelv, me sok a zsidó
  • SOCKET 911 #8
    90% az jó???
    Mert sztem ha minden 10. karaktert utólag manuálisan kikell javítani az nagyon macera...