SG.hu

Ma már mindennel foglalkozik a 25 éves a KÜRT Zrt.

A Gundelben tartotta jubileumi ünnepségét az adatmentésével híressé vált cég, mely ma már Big Datával és oktatással is kiemelten foglalkozik.

Az eseményen visszaemlékeztek a családi vállalkozás indulására, és rengeteg sztorit mesélt az alapító Kürti Sándor, Kmetty József vezérigazgató és számos régi alkalmazott. Bemutatták azt a saját gyártású lemezcsomag-mosógépet, amiből hat milliós bevételre tettek szert, és melynek egy részét a ma már Kürt Alapítványi Gimnáziumnak hívott iskola támogatására fordították. Jó kapcsolatuk volt az akkori magyar csúcstechnikai ipar fellegváraival, a Magyar Optikai Művekkel (melyet a mai fiatalok már csak a helyére épített plázáról ismerhetnek) és a SZTAKI-val, több munkatársuk előbbiből származik.


Az egész néhány a Vörös Hadseregnek eladott lemezcsomag-mosógéppel indult

Elmesélték milyen nehézségeken mentek keresztül; például hatalmas nyereségre tettek szert a merevlemezek mentéséből, melyeket egy európai partnerhálózat szállított hozzájuk, azonban ezt az ezredfordulón egyik napról a másikra felvásárolta egy másik cég, így munka nélkül maradtak. Emiatt 2003-ban egy saját külföldi leányvállalat alapítása mellett döntöttek, melyet a Rajna-vidék központjába, Bochumba telepítettek, azonban hiába építettek ki csodás ügyfélszolgálatot, mert Nyugat-Európában addigra már döntővé vált az internet szerepe a kapcsolattartásban.

Sok ajtót megnyitott előttük az Egyesült Államokban az ikertornyok leomlása után, a WTC-ben lévő szervereken lévő információk visszahozása, mert kiváló sajtóvisszhangja volt, és ezért New York állam kormányzója, George Pataki is köszönetet mondott nekik. A külföldi terjeszkedés terén megemlítettek egy 2007-es vietnámi tárgyalást, ahol a velük szemben ülő, a tárgyalás során végig meg sem szólaló, rengeteg érdemrenddel kidekorált tábornok a végén azt vonta le végkövetkeztetésként, hogy ők be tudnak törni műholdak irányítórendszerébe, és azokat akár más országokra tudják zuhantatni.


Bojár Gábor Graphisoft alapító, pályatárs is sok szép szót mondott

Hibás döntéseik is voltak, például a saját székház sem egy sikertörténet. Az előkészítése során felírták egy lapra a tulajdonlás és a bérlés mellett és ellen szóló érveket, és kijött, hogy üzletileg egyértelműen utóbbi éri meg. Mégis egy saját, később mindenféle díjat elnyert ingatlan felépítése mellett döntöttek, ami ma már nem céges székházként, hanem Kürt Akadémiaként szerepel a Google térképén. Azonban mindehhez a hitelt a válság kitörésekor vették fel a Budapest Banktól, és megbízóik elsőként a biztonsági kiadásokat vágták vissza a költségvetésekben, hiszen egy például etikus hackerekkel ellenőrzött rendszer semmilyen azonnal látható versenyelőnnyel nem bír. A hitel hatalmas terhet rótt rájuk, azt át kellett strukturálniuk, és csak évek múlva sikerült ledolgozniuk.

Szerencsére a rengeteg kiérdemelt díjból Kmetty József vezérigazgató csak néhányat sorolt fel (pl. egyetlen technológiai cégként hungarikumok), közte az általa egyik legfontosabbnak tartott "Legjobb női munkahely"-díjat, ahonnan korán el kellett jönnie, mert a gyerekeiért ment az óvodába - ezt a kimentést a nézősereg természetesen tapsviharral fogadta. A társaság ugyan még ma is foglalkozik adatmentéssel, és "ma már mindent ment, ami nem papír", de ez a szegmens ma már csak árbevételük töredékét teszi ki, sokkal jövedelmezőbb az információmenedzsment részleg. Akadémiájuk is van, ahol vezetőképzés mellett sokféle szakmai tanfolyamot tartanak, például két millió forintos tandíjért évi 20 etikus hackert képeznek, akiknek nemzetbiztonsági átvilágításon is át kell esniük a szombatonkénti oktatáson való részvétel előtt.


Kmetty József vezérigazgató

Manapság a Széchenyi-díjas Kürti Sándor számára a hátrányos helyzetű gyerekek oktatása a legfontosabb, többször hangsúlyozta az eseményen, hogy mivel a ma Magyarországon születő gyerekek többsége cigány, a felemelésük nélkül nincs jövője az országnak. Elmondása szerint azonban az általános iskolák katasztrofális helyzetben vannak, a 3600 intézményből 1600-ból "a gyerekek hülyén jönnek ki". Ezen egy hazai viszonyokra átalakított és magyar innovációkkal kibővített amerikai módszertan segítségével változtatnának, 10-ben ezt már végre is hajtották, további ezren pedig lehetne még alkalmazni, a többi szerinte már menthetetlen. Pénz hiányában azonban nehéz, és támogatót sem nagyon tud találni, mert ugyan például a Vodafone korábban bevállalt öt iskolát, de "miután kaptak a nyakukba egy 60 milliárdos különadót, reménytelen".

Ugyanezt a felzárkóztatási célt szolgálja a testvérpár másik tagja, Kürti János által kifejlesztett Tabello nyelvoktató program, ami tanár nélkül tud segíteni az egyébként kiváló zenei érzékkel rendelkező cigányságon, illetve bármely tanulni vágyón. A cég a 25 éves jubileum alkalmából bejelentette, hogy a leghamarabb jelentkező további 25 hátrányos helyzetű iskola informatikai hálózatát átnézik, a hiányosságokat kijavítják, továbbá az angol nyelvet tanulók számára díjmentesen biztosítják a Tabello rendszert. A felajánlás értéke megközelítőleg 50 millió forintot tesz ki.


Az oktatási üzletág már indulása után szinte azonnal nyereséges volt

A jövő ugyanígy az adatokról szól majd a cégnél, és mivel a szenzorok által gyártott adatok mennyisége exponenciálisan nő, hosszú távú fennmaradásuk biztosított. Tanácsadással, oktatással, kockázatmenedzsmenttel, felhő-alapú infrastruktúrával és biztonsági, elemző szoftverek fejlesztésével vágnak bele a következő 25 évbe. Azaz míg az induláskor a legfontosabb az volt, hogy egyetlen területen legyenek a legjobbak, és így ki tudjanak emelkedni az akkoriban létező soktucatnyi hasonló informatikai vállalkozás közül, addig ma már egyetlen, de rengeteg területen jelen lévő hazai informatikai márkaként futnak neki a kihívásoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #4
    Egész pontosan van egy tisztaszobájuk, ahol szétszedik a harddiszket, azután egy szervízrendszerben analóg olvasást végeznek rajtuk. Az így kiolvasott állományt komparálják digitálissá, és mentik aztán a vásárló által kívánt hordozóra.
    Elvileg nem bonyolult, és gyorsan is megvan, de nagyon drágán számolják.

    Különben a szoftveres mentőprogramokkal kb. 80% visszahozható a bedőlt winyókból, ők még kb. a többi felét vissza tudják hozni. A maradék menthetetlen.
  • duke #3
    Ha mar ugyse nagyon mentenek adatot, akkor elmondhatnak, hogy hogy csinaltak.
    Szetszedtek a merevlemezt es valami speci geppel olvastak be a lemezeket, vagy modositot firmvert toltottek a merevlemez vezerlojebe ? Erdekelne miket talaltak ki.
  • dchard #2
    Az adatmentő szolgáltatásuk soha nem átlag userekre volt optimalizálva. EZt az is jól mutatja, hogy kiknek végeztek ilyen szolgáltatásokat, és milyen körülmények között sérülő hordozókról állítottak vissza adatot. Tizenéves gyerekként jó eséllyel nem volt a diszken pótolhatatlan adatod, de ha igen, akkor biztosan egy életre megtanultad, miért fontos a redundáns adattárolás. Azok a cégek akik ezt igénybe veszik, amúgy is kiszámolják hogy az adatvesztés nagyságrenddel több kárt okozna a cégnek, mint az amúgy átlag szemmel nézve horror helyreállítási költség. Az is jellemző, hogy ezek valamilyen redundáns tárolórendszer nem várt katasztrófájakor bekövetkező adatvesztések (árvíz, tűz stb.).

    AMúgy meg ha diskeditorral meg tudtad oldani, nem is volt a Kürtre szükség. Örülj neki, a legtöbb diszk halál után a szoftver nem segít :-)
  • vision5 #1
    Emlékszem mikor gyerekként felhívtam őket tudnának-e segíteni visszahozni a merevlemezem tartalmát. Persze a titkárnőn túl sem jutottam, a "szakembereket" elérni meg csak rajta keresztül lehetett volna. Kaptam egy árat, ami a 90-es években megabájtokra számítva is horror összeg volt tehát erősen felejtős kategória (mindezt egy tizenéves gyereknek javasolták :D). Mindenesetre ez volt az első motiváció, hogy megoldjam nélkülük a problémát, diskeditorral.