SG.hu

Hardverhiba a leggyakoribb adatvesztési ok

A felhasználók személyes adataik és értékes emlékeik nagy részét számítógépükön tárolják – az elmúlt öt évben azonban közel felük, 45 százalék tapasztalta az adatvesztés valamelyik formáját.

Digitális életünkre a legnagyobb veszélyt a rosszindulatú programok támadásai és a hardver meghibásodások jelentik, ezek miatt a legértékesebb információink is elveszhetnek – mutatott rá a Kaspersky Lab legújabb kutatása, melyben a vállalat 17 ország felhasználóit kérdezte meg a B2B International közreműködésével, 2012 augusztusában. A tanulmány szerint az adatvesztések leggyakoribb okai a hardverhibák, 22 százalékos előfordulási aránnyal.

A második leggyakoribb ok a rosszindulatú programok okozta fertőzés: a felhasználók 13 százaléka nem csupán egy rosszindulatú program támadását tapasztalta, de ennek következtében érzékeny adatokat is vesztett. Ez az arány egyébként Délkelet-Ázsiában volt a legmagasabb, 20 százalékkal. Az adatvesztést maga a felhasználó is okozhatja, például véletlen adattörlés (11 százalék) vagy a számítógép és laptop fizikai sérülése (5 százalék) miatt. Eközben a felhasználók 3 százalékánál fennállt a személyes adataik elvesztésének kockázata, amikor számítógépük elveszett vagy ellopták.

A felhasználók információik tárolásánál általában hosszútávra terveznek. Az adatvesztés magas arányának ellenére 11 százalékuk több, mint 10 éves információkat tárol az eszközökön, 41 százalékuk pedig 3-10 éves fájlokkal rendelkezik. A felhasználók csupán 6 százaléka próbálja megtisztítani az elmúlt 6 hónapnál előbb keletkezett fájlokat, azonban a túlnyomó többség (89 százalék) rendkívül fontosnak tartja a régebbi személyes adatok tárolását. További statisztikák is megerősítik ezt a tényt: 59 százalékuk jelenlegi számítógépét az elmúlt két évben vásárolta, többségük pedig külső merevlemezt használt a régebbi információk áttelepítésére.

A felmérés eredményei kimutatták, hogy a felhasználók a személyes adatok megőrzését – a digitális élet egyik fontos szempontjaként – szinte az egész világon fontos feladatnak tekintik. Két kulcsfontosságú biztonsági intézkedés jelentősen csökkenti ezek elvesztésének veszélyét: a rendszeres biztonsági mentés, valamint a rosszindulatú programok és más fenyegetések elleni védelem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #1
    És ez még semmi! Ha majd a tudat is menthető lesz!
    - Basszus Gézuka, miért raktad ezt a memóriakártyát a mikróba? Most meghalt a dédi! Most aztán azonnal írd ki a nagyit vagy 5 DVD-re!