Berta Sándor

Planets, a digitális időkapszula

Az európai uniós Planets projekt keretében egy különböző adathordozókkal megtöltött különleges fémdobozt helyeztek el szakemberek a Swiss Fort Knox cég depójában.

A kutatók régóta keresik a választ arra a kérdésre, hogy miként lehet hosszú távra megbízhatóan és olcsón adatokat megőrizni. Erre a kérdésre keresik a választ a Planetsben részt vevő szakemberek is. "Tudatosítani akarjuk, hogy a digitális konzerválás fontos" - nyilatkozta Andreas Rauber, a Bécsi Műszaki Egyetem Szoftvertechnikai és Interaktív Rendszerek Intézetének professzora.

A 15 millió euró költségvetésű, négy éven át tartó programban összesen 16 intézmény és szervezet vesz részt. A fő cél praktikusan használható hosszú távú adatarchiválást biztosító szoftvermegoldások és modellek kidolgozása, amelyek segíthetnek az intézeteknek a digitális kulturális javak és a tudományos eredmények megőrzésében. Ezen az úton az első lépést egy úgynevezett Időkapszula megalkotása jelentette. Az eszköz alkalmas a DVD-k, az SSD-meghajtók, az USB-kulcsok vagy akár a merevlemezek tárolására. A legfontosabb viszont egy olyan program kifejlesztése volt, amellyel akár 10 vagy 50 év múlva is meg lehet tekinteni a különböző fájlokat. Ehhez azonban biztosítani kellett a használt operációs rendszerek lementését és eltárolását is.


A Planets projektvezetője, Dr. Adam Farquhar a British Library-től és Dr. Andreas Rauber a Swiss Fort Knox-ban

A kutatók abból indultak ki, hogy 20 év múlva a számítógépeken már nem biztos, hogy lesznek operációs rendszerek, illetve az sem biztos,hogy azokra a készülékre fel lehet majd telepíteni a jelenlegi szoftvereket. Elég például csak arra gondolni, hogy a meghajtóprogramok nem lesznek kompatibilisek egymással, de az is lehet, hogy nem lesznek már driverek sem. Szintén problémát jelent az egyre növekvő digitális adatmennyiség is. Jó példa erre a repülőgépgyártás. "Ha ki akarnánk nyomtatni, akkor egyetlen Airbus repülőgép teljes dokumentációja megtöltene egy egész ipari csarnokot" - ecsetelte a helyzetet Rauber.

Az Időkapszulában a CD- és DVD-lemezek mellett egy SD-, egy MicroSD és egy Compact-Flash memóriakártyát, egy SSD-meghajtót, egy külső merevlemezt, egy mikrofilmet, egy floppylemezt és DLT Tape S4 típusú mágnesszalagot helyeztek el. Ezek közül elvileg a mikrofilm képes a leghosszabb ideig, akár 100 esztendeig vagy még tovább is megőrizni a rajta tárolt információkat. A mágnesszalagok szintén hosszú adattárolásra képesek, egyetlen hátrányuk, hogy 1-2 évente rendszeresen át kell őket csévélni.

A külső merevlemezek ilyen szempontból még rosszabbak, hiszen Rauber szerint, ha egy évig a szekrényben pihennének, akkor már nem lehetne őket használni. Célszerű éppen ezért legalább havonta egyszer bekapcsolni őket. A CD- és a DVD-lemezek is elvileg hosszú távú adattárolók, de kérdéses, hogy az átlag használatban mennyire lehet őket megóvni a káros hatásoktól, például a karcolásoktól, a fénytől és a gombáktól. Végül, de nem utolsósorban az SSD-k optimális megoldást jelentenek, hiszen akár hosszabb időn át is tárolhatók használat nélkül, az egyetlen gond azonban a magas áruk. Joggal merül fel persze a kérdés, hogy ezeket az adattároló eszközöket vajon 50 esztendő múlva az akkori emberek le tudják-e majd játszani? Lesznek-e még USB-portok, memóriakártya-olvasók?


A nemzetközi kutatók minden adattárolón öt különböző fájlt, egy JPEG formátumú képet, egy PDF-fájlt, egy MOV formátumú videót, egy Java-programot és egy HTML honlapot helyeztek el. Emellett nem feledkeztek meg a szükséges dokumentációról sem, ami azért fontos, hogy az Időkapszula kinyitója biztosan tisztában legyen azzal, hogy mi van benne. Ezek a háttéranyagok úgynevezett PREMIS-metaadatok, amelyek különböző egyszerű információkat tartalmaznak a használt adatformátumokra, a programverziókra, a képfelbontásokra, az írásmódokra vonatkozóan. A digitális adattárolók mellett a szakemberek elhelyeztek néhány papírlapot is, amelyeken a PREMIS-metaadatok mellett a bináris adatok szerepelnek ASCII-jelek segítségével.

"Tudatosítani akarjuk az emberekben, hogy hogyan kell eltárolni az adatokat. A nyílt formátumok mindig jobbak, feltéve, hogy sokan használják őket. A jövő szempontjából fontos, hogy mindannyiunkat érinti fogja ez a probléma, mivel az adataink közül egyre több létezik elektronikus formában és ezeknek legalább egy részét meg akarjuk őrizni, magán, érzelmi, jogi vagy üzleti okokból. Nem tudom, hogy mikor fogják kinyitni az Időkapszulát, de úgy hiszem, 20 év múlva még túl korai lenne. Mivel az adatok online is elérhetők lesznek, ezáltal bármikor le lehet majd őket tölteni és tesztelni. Az Időkapszula azt szimbolizálja, hogy mennyire összetett ez a probléma" - szögezte le végül Rauber.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lame #16
    Igen, biztos meg tudjak oldani. Csak amikor majd be szeretned olvastatni az adataidat es a tudosok elkerik erte par havi fizetesed akkor ne csodalkozz :)

    Egyebkent tenyleg az legjobb, ha a regi adathordozorol atmenti az ember az ujra amig meg mind a ketto jelen van. Nem olyan nagy gond ez.
  • Blacktom #15
    Jó gondolat, nekem is ilyesmik szoktak eszembejutni.
    A legfontosabb infókat, társadalmi termékeket lehetne így eltárolni, például nyelvek, könyvek, festmények, Biblia, alkotmányok, matek alaptételei, történelem, ilyen enciklopédiaszerűen minden. Illetve ezek ott vannak minden számítógépen világszerte szétszórva, vagy ha nem ott, akkor a könyvespolcokon. De zenéket, filmeket, szoftvereket már csak így lehetne rendesen eltárolni.
    A világ több pontjára föld alá betonozva akár konténernyi méretű adattárolók, kb a régi lyukkártyák alapján, csak fémbe. És ne sajnáljuk az anyagot, álljon ellen ez mindennek. Plusz a gépet akár mechanikusan is meg lehetne oldani, ne feltétlenül chipek meg nyomtatott áramkörök irányítsák, hogy elég legyen egy kart tekerni hozzá, de mindenféle áramcsatlakozója is legyen, meg saját, időtálló aksik. Szóval biztosra menni, hogy évszázadok, évezredek után is megmaradjon és használható is legyen az infó:)
    Jók még azok a régi műholdak, űrhajók, amikre ilyen infókat, kódolt adatokat pakoltak a földönkívüliek számára:)
  • tacsaby #14
    A mai modern folyadékcsapágyas hdd-k esetén valóban előfordulhat hogy pár év után megragad a csapágy. De ez egy kis külső rásegítéssel orvosolható, de ahhoz meg kell bontani a hdd-t és az nem kóser. A régebbi golyóscsapágyas hdd-knél nincs ilyen gond.
  • tacsaby #13
    Lehet hogy tévedek, de erre a problémára talán van egy rég feltalált technológia, a PROM, az egyszer beégethető memória. Ezt lehetne ötvözni a jelenlegi flash technológiával egyszer írható memóriakártyák formájában. Mert a sima flash memória sem tartja meg az információkat hosszú időn keresztül megbízhatóan, de ami egyszer be lett égetve pl. egy diódamátrixba az tuti sokáig megmarad. És a jövőbeni kiolvasása elsősorban nem hardver, hanem szoftveres probléma, ellentétben a mechanikus lemezes tárolókkal.
  • Sir Quno Jedi #12
    Ezt a fiókban van akkor tönkremegy a hdd faszságot honnan vették?!?!? Úristen! Akár én is tudom bizonyítani az ellenkezőjét, de alaposan.
  • kvp #11
    Ha mar biztonsagos adattarolas, akkor femlemezre kell gravirozni lehetoleg sima binaris formatumban. A leolvasashoz szukseges tudnivalokat egyszeru nyelven, mikrofilmes formatumban, tehat mikroszkoppal olvashato modon melle kell tenni. A binaris formatumot meg ugy kell megvalasztani, hogy konnyu legyen olvasni. Szoveg eseten ez az ascii vagy esetleg a unicode, amihez csak egy analog modon (gravirozott fotokent) tarolt kodtabla kell. Fenykepek eseten a tomoritetlen nyers binaris formatum a nyero, pl. PNM (a fejlec szoveges ascii, az adatok nyers RGB formatumban vannak). Az airbus dokumentaciojanak a tarolasahoz ki kell mindent nyomtatni PNM-es image-be, majd ezeket a 'mikrofilmes fotokat' binarisan rogziteni egy femlemezre. Mindjart elfer az egesz par femlapon. (lehetoleg nehezen korrodalo anyagot kell valasztani, pl. platinat) Igy ha valaki nagyon turelmes, akkor egy optikai mikroszkoppal is vissza tudja olvasni barmikor a kovetkezo par tizezer evben.
  • Ferrer #10
    Az első képen jobb oldalon ott van Schiffer Andris!
  • lapaleves #9
    ja hát annyira tele a láda, hogy nem fér be mellé egy noti meg neadjisten egy napelem.

    elég komolyan veszik a dolgokat, az egy év alatt tönkremenő vinyók meg ilyesmik kapcsán.

    gondolom kell a pénz, mindenki mindenféle elkeseredett médiaakcióra hajlandó egy kis páncélszekrény-reklámért.
  • MacropusRufus #8
    közel sem biztos.
    Nemrég komoly gondott is okozott a NASA-nal, amikor a Holdról készűlt eredeti képeket akarták digizni. Ui. az a gép aminek az adathordozóján tárolva volt legalább 40 éves és az ifjú titánok rohadtúl nem értettek hozzá, ezért elő kellett keresni a régi arcokat akik azt programozták, hogy ugyan má' segítsenek egy picit.



  • MacropusRufus #7
    "Egy floppy talán kibír egy évet, de sokkal többet nemigen."
    tévedés! A C64-es floppy lemezeit gond nélkül olvassa a c64-es floppy egysége. Ha jól számolom kb. 25 éves a technikám.
    Az 1993-ban kiírt játékaimat gond nélkül visszaolvastam kb. 2 hete.
    Viszont: a noname szoty primco lemezekről már van adat ami nem olvasható vissza,pedig csak pár éve vannak kiírva.
    A gond ott van, hogy míg pl. a floppy mágneses elven működik addíg a másik ugye nem. A mágneses jel tud gyengűlni, de még a gyenge jelet is vissza lehet olvasni egy jóideig, viszont pl. a cd/dvd/br lemezek anyagszerkezete változik meg az évek alatt, visszaállíthatalan hibákat okozva gy.k. fizikailag sérűl az adathordozó. Ott ahhol számít az adatbiztonság nem is szaroznak ilyen lemezekkel. Az a minimum, hogy MO (magneto opticai lemezek) lemezeket használnak, de sok helyen még mindíg a szallagos egység a divat, annak ellenére, hogy pl. egy IBM Ultrium egység közel 12ezer dollár(!).