MTI

Mi lesz a webes tárhelyszolgáltatóknál tárolt adatokkal?

Jó néhány, 2006 óta működő online adattároló szervert lezárnak a közeljövőben az AOL, (Xdrive és AOL Pictures), a Hewlett-Packard (Upline) és a Sony (Image Station) cégnél. Ezekre a honlapokra rengeteg felhasználó töltötte fel az adatait az évek során, és most az a nagy kérdés, hogy elvesznek-e az ott elhelyezett információk.

A honlapok használata egyszerű volt: bárki feltölthette kedvenc fényképeit vagy akár üzleti adatait, és az adatbázist könnyen megoszthatta ismerőseivel, üzlettársaival. Most viszont kérdőjeles, hogy a tárolt adatok megmaradnak-e a szervereken, miután a cégek megszüntetik azokat. Ryan Pyle kanadai fotóriporter például több ezer fényképét vesztette el, amikor a Digital Railroad nevű szervert még tavaly októberben leállították. A honlap figyelmeztette a felhasználóit: 24 órájuk van arra, hogy képeiket elmentsék, utána ugyanis törölnek mindent.

Pyle azért jár nagyon rosszul a megsemmisítő akcióval, mert képei ugyan megvannak a saját gépén is, a Digital Railroad szerverén azonban mindegyiket indexelte, feliratozta, külön albumokba helyezte őket, és több hetet töltött el azzal, hogy online portfolióját kialakítsa. Bár elvileg arra is lett volna lehetőség, hogy munkáját saját gépére mentse, ám a rendkívül rövid, 24 órás időintervallum nem volt arra elegendő - ugyanis a felhasználók a hír hallatán szinte megrohamozták a Digital Railroadot, hogy mindent mentsenek, ami menthető, és a honlap egyszerűen használhatatlanná vált. A kanadai fotós egy egész napos tortúra után, hajnali kettőkor feladta, hogy megmentse munkáját az enyészettől.

Ez az eset is azt mutatja, hogy a mostanában rendkívül divatos "cloud computing" - tehát az olyan szolgáltatás, amely nem a felhasználó számítógépén, hanem az internet segítségével kihelyezett távoli szervereken fut - milyen veszélyes és bizonytalan adattárolási módszer lehet. Pedig az adattárolással foglalkozó cégek éveken keresztül azzal reklámozták magukat, hogy mennyivel biztosabb ez a módszer, mivel a saját számítógépünket ért kár nem veszélyezteti adatainkat.

Az AOL például ezzel a szöveggel reklámozta Xdrive szolgáltatását: "Sohasem kell majd aggódnia, hogy egy vírus vagy számítógépes meghibásodás miatt elvesznek az adatai: nálunk biztonságban van mind!" Hogy ez végül mennyire illúziónak bizonyult, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Xdrive-ot januárban bezárták, és szervereken lévő összes adatot megsemmisítették. Az igazi probléma ezeknél a cégeknél a bevétellel van: mivel túl sokan vannak, és túl kicsi a haszonkulcs, nem nagyon éri meg más adatait tárolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kecske2 #3
    Így van. Ezek a megoldások garanciát nem vállalnak, illetve nem sokat ér a garnciájuk... mert én is cserkészbecsszóra megígérem, hogy többet nem megyek be a Winfos 7 rovatba tombolni mégis megszegem a szavam mert nem bírom annyiban hagyni a sok láma gyötrelmét. Senkit nem vigasztal mikor már elvesztek az adatai, hogy megkeresheti a túlnyomórészt tengerentúli szerver tulajdonosait és náluk reklamálhat.Ezért ilyenformán ilyen ingyenes , online tárhelyeket csak akkor szabad igénybevenni, ha ezekkel tisztába vagyunk. A legfontosabb adatainkat nyilván több ilyen szolgáltatóhoz is érdemes feltölteni a saját biztonsági DVD(i)-nk kiírása UTÁN.
  • who am I 7 #2
    Miért láma?Biztonsági mentés mellett még ide is felrakta a torrentezett filmeket,játékokat iso-kat..
  • KillerBee #1
    Elég láma az, aki biztonsági mentés helyett használja ezeket a tárhelyeket.