MTI

Kétmillió forintba kerülnek a magyar választók adatai

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán listát állító pártok kétmillió forintért juthatnak hozzá a választók név- és lakcímadataihoz a közvetlen kampány érdekében.

A választási eljárásról szóló törvény szerint annak érdekében, hogy a pártok a kampányban közvetlenül is megszólíthassák a választópolgárokat, jogszerűen hozzájuthatnak a választópolgárok név- és címadataihoz. A listát állító pártok a Nemzeti Választási Irodától (NVI) a lista nyilvántartásba vételéről szóló döntés jogerőre emelkedését követően megkaphatják a névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét. Az NVI azonban csak akkor adja ki a választók adatait, ha a listát állító jelölőszervezet befizet az NVI számlájára 2 131 500 forintot: ez a kötelező legkisebb munkabér egyhavi összegének és a megválasztható képviselők számának szorzata.

A jogszabály a választópolgár információs önrendelkezési jogának érvényesülése érdekében lehetővé teszi, hogy a választópolgár megtilthassa a róla nyilvántartott adatok választási szervek általi kiadását, így azon választópolgárok adatai nem adhatóak ki a jelölőszervezetek kérésére, akik megtiltották az adatok kiadását. Az adatok kiadását a névjegyzékkel kapcsolatos kérelemben kell bejelenteni, a kérelem online is benyújtható itt.

A pártok a választási irodától kapott név- és lakcímadatokat csak a választási kampány céljára használhatják fel, az adatokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni. A megsemmisítésről szóló jegyzőkönyvet május 28-án 16 óráig kell eljuttatni az NVI-hez. A választási kampány céljára más állami vagy önkormányzati szerv személyes adatot nem szolgáltathat a pártoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #4
  A szemelyes adatokhoz mar most is barki hozzajuthat, csak magasabb aron. Tehat nem ket millio, hanem kb. 2 milliard forintert (dollarban ez tovabbra is semmi), de akkor mar direkt reklamcelra. Kulon kell letiltatni a reklam celu es a politikai celu ertekesitest.

  Egyebkent amerikaban is ez volt a megoldas, gyakorlatilag van par ceg, akik par evente kikohogik a teljes osszeget es minden allami adatot megvesznek, majd tovabbadjak. Ez eddig csak akkor volt gond, amikor ezeket amerikaval ellenseges orszagok vasaroltak meg az emlitett adathalasz cegektol, jellemzoen kormanyzati celszemelyek szemelyes adatait keresve. Angliaban jelenleg vezetik be, hogy barkinek az orvosi adatai is eladhatoak legyenek, termeszetesen kulonosebb anonimizalas nelkul. Van egy kis felhaborodas, de a magan biztositotarsasagoknak valahogy hozza kell ferniuk a betegek adataihoz, mivel a jelenlegi szabalyozas szerint aki hajlamos megbetegedni, annak nem kotelesek biztositast eladni. Ez utobbi amerikaban is igaz volt, ezt forditotta meg Obama arra, hogy kotelezo, meg a szegeny, beteg embereknek is egeszsegbiztositast nyujtani. Utobbival szerzett is par nagytokes ellenseget.

  Szoval az itthoni szabalyozas legalabb meg mukodik, le lehet tiltani es az orvosi adatokat nem akarja az allam eladni, sot ahogy nezem legszivesebben meg a valasztopolgarok adatait vagy a valasztasi korzetek beosztasat sem adnak ki egy ellenzeki eronek sem, de ezekre az eu kotelezi az orszagot.
 • kjhun #3
  Az adatok beszerzése hogy megy? Pénzt elutal, letöltik valahonnan vagy gyorsfutárral küldik ki DVD-n nekik? És, a megsemmisítés? Digitális beszerzés esetén Shift+Del vagy DVD esetén ledarálják a lemezt? És, mi a biztosíték, hogy nem maradt valahol egy másolat? Egy, ilyen adatbázis, ha kikerülne a netre, az súlyos problémákat okozhat, pláne rossz kezekben. Arról nem is beszélve, hogy feltehetően feketén is eladhatják őket. Gondolom, már volt olyan eset, amikor X ismeretlen cégtől jött bármilyen reklámanyag, pedig nem is lépett az adott polgár kapcsolatba velük.
 • vision5 #2
  ez csalás mert nem csak erre fogják az adatokat felhasználni!!!!!
  és ugye aki nem rendelkezik mert nem tud róla automatikusan felkerül a listákra
 • Ender Wiggin #1
  és a pénzzel mi lesz? hová, kinek a zsebébe megy?