MTI

Online igazolják majd a budapesti amerikai nagykövet alkalmasságát

Az amerikai kormány a jövőben az interneten fogja majd igazolni nagykövetjelöltjeinek alkalmasságát - közölte a 16 ezer aktív és nyugállományú diplomatát tömörítő Amerikai Külszolgálati Egyesület (AFSA).

A jelölési eljárás nyilvánosabbá tételét megelőzően az AFSA súlyos bírálatnak vetett alá hármat Barack Obama elnök idei jelöltjei közül: a budapesti képviselet irányítására készülő Colleen Bellt, az oslói nagykövetség élére szánt George Tsunist és a Buenos Aires-i diplomáciai misszió vezetésére kiszemelt Noah Bryson Mametet, mert a szakmai szervezet szerint felkészületlennek bizonyultak és leszerepeltek a szenátusi külügyi bizottsági meghallgatásukon. Az AFSA vezetése március elején - az információ szabadságára vonatkozó törvényre hivatkozva - perrel fenyegette meg az amerikai külügyminisztériumot arra az esetre, ha az nem bocsátja rendelkezésére az új nagykövetjelöltek alkalmasságát igazoló okmányokat. A diplomáciai tárca ebbe végül beleegyezett.

A pénteken bejelentett változás értelmében a külügyminisztérium a jövőben a honlapján fogja közzétenni a nagykövetjelöltek "bizonyított alkalmassági bizonyítványait". Ezekhez eddig csak a kinevezések megerősítésében illetékes szenátorok férhettek hozzá. A leendő misszióvezetők kompetenciájával kapcsolatban alkalmazni fogják az AFSA február végén megfogalmazott irányelveit is. A négy témacsoportba AFSA-kritériumok szerint a leendő amerikai nagyköveteknek vezetői képességekkel, egyéniséggel, bizonyított kapcsolatteremtési képességekkel kell rendelkezniük, érteniük kell a magas szintű politikát és műveleteket, a kulcsfontosságú amerikai érdekeket és értékeket az érintett országgal vagy szervezettel kapcsolatban, érteniük kell a menedzsmenthez, valamint érteniük kell a fogadó országhoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz.

Az új eljárás csak a jövőbeni jelölések esetében lép majd érvényre. Bell és Tsunis jelölését a demokrata többségű szenátus külügyi bizottsága februárban jóváhagyta, Mametről még nem szavazott a testület. A nagyköveti jelöléseket a szenátus plenáris szavazásának kell jóváhagynia. John McCain republikánus szenátor a The Wall Street Journalban március elején azt javasolta, hogy a szövetségi felsőház utasítsa el az oslói, a budapesti és a Buenos Aires-i nagyköveti jelölését. Az AFSA Bill Clinton elnöksége idején emelt először nyílt kifogást a nagyköveti jelölések ellen. Akkor a berni posztra kiválasztott Larry Lawrence esetében az egyesületnek nem sikerült megakadályoznia a kinevezést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!