MTI

Az internet összekapcsolhatja a politikát a polgárokkal

Az internet segítségével újra össze kell kapcsolni a demokratikus intézményeket az azoktól eltávolodott polgárokkal - olvasható abban az állásfoglalásban, amelyet szerdán fogadott el Strasbourgban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése.

A kontinens 47 országát tömörítő Európa Tanács az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia érvényesülésén, az e témakörben korábban általa kidolgozott egyezmények tiszteletben tartásán őrködik, figyelemmel kíséri az egyes tagállamokban tapasztalható fejleményeket. A nemzeti törvényhozások képviselőiből álló testülete, a parlamenti közgyűlés évente négyszer tart egyhetes ülésszakot. A szerdai ülésnap egyik témája az internet és a politika viszonya, az új információs és kommunikációs technológiáknak a demokráciára gyakorolt hatása volt. A megszavazott állásfoglalás szerint a politikai intézményekben, és különösképpen a parlamentekben növelni kell az új infokommunikációs technológiák alkalmazásának a képességét, abból a célból, hogy javítsák a döntéshozatali folyamatok átláthatóságát és a polgárokkal való párbeszéd feltételeit.

A témáról folytatott vitában Koszorús László fideszes országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az internet nem csupán nagyszerű lehetőséget kínál a politika és a lakosság közötti kapcsolattartásra, hanem egyben kockázatot is jelent, egyebek közt a személyes adatokkal való visszaélés eshetősége, illetve az emberi jogok sérülékenysége miatt. A képviselő - egyetértve az állásfoglalás alapjául szolgáló jelentéssel - azt hangsúlyozta, hogy e kockázatok elhárításának a kulcsa az internethasználók képzésében rejlik.

A szintén fideszes Mihalovics Péter szükségesnek nevezte, hogy a társadalom leszakadó rétegeinek is biztosítsák az internetelérést. "Ennek érdekében a Magyarország kormányának határozott törekvése, hogy a hazai lakosság számára teljes hozzáférést biztosítson a szélessávú internethez. Ezen a téren Magyarország úttörő helyzetben van, mert az eddigi fejlesztések alapján ez a cél várhatóan már 2018-ban, két évvel a kitűzött határidő lejárta előtt megvalósul" - mondta. Mihalovics a tagállamok figyelmébe ajánlotta a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által Az internet nem felejt címmel a világháló veszélyeinek tudatosítására, a gyerekeket ért iskolai és internetes zaklatás jelenségének csökkentése érdekében indított programot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • god25 #2
  Azt hisztem ez így kerek. :) Sajnos a demokrácia fogalma leegyszerűsödött arra, hogy szabadon választott hatalom. Amit az alkotmánynak kéne szabályoznia, de az sajnos olyan lett, mint a nagyanyám tésztája. Úgy gyúrják, ahogy a kedvük tartja.
 • Amergin #1
  Nem tévesztendő össze a demokrácia (ami csak közvetlen lehet: közvetett "demokrácia" nem demokrácia) a pártokráciával. Pártokrácia az a rendszer, amikor megosztjuk a társadalmat, szűk érdekcsoportok, killek mentén. A pénz segítségével pedig meg lehet vásárolni a hangadókat minden pártban -ez a pártokrácia. Az úgynevezett "képviselők" pedig leszarják az őket megszavazók véleményét magasról és a pártfegyelem jegyében azt a gombot nyomják meg, amelyiket a hangadó csimpánzuk (valami frakcióvezetőnek nevezik az ilyet talán) meghatároz nekiik. Ezt persze minden következmény nélkül tehetik meg az úgynevezett "demokráciában", mert nem lehet a nem jól képviselő "képviselőket" elmozdítani, visszahívni például. Pártokráciában ez nem lehetséges, hiszen akkor nem a kilóra megvásárolt pártvezér klikknek számolna el a "képviselő", hanem a választóknak, méghozzá "onlájn"!
  De te, butuska, átvert egyszerű gyalogos menjél csak el szavazni és várd a változást, hiszen nyilvánvaló, hogy ha ezúttal a másik gazemberek véd és dacszövetségére (pártjára) szavazol, akkor az neked sokkal jobb lesz...
  És persze nyugtasd meg magad, hogy hiába szarokra szavazol, a "mások oldalon" még nagyobb szarok vannak és "ajjaj, azok ne legyenek!" Ezért hát szavazol és ezzel legitimálod a többiekkel együtt ezt a hazug és szemforgató, demokráciának hazudott rendszert.
  Mintha volna jelentősége, hogy a vágóhídra a jobb oldali vagy a baloldali ajtón terelnek be...