MTI

Hibátlanul működött a választási informatikai rendszer

A választási informatikai rendszer hibátlanul működött - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Az NVI elnöke kifejezte köszönetét a vasárnapi országgyűlési választás lebonyolításában részt vevőknek. Emlékeztetett rá: a közigazgatás átszervezése miatt új emberek voltak az önkormányzatoknál, emiatt és az új választási eljárási törvény miatt "volt egy kis fennakadás", de úgy látja, végül mindenki maradéktalanul teljesítette a feladatait. A szavazókörök előtti sorban állásokról azt mondta: az "teljesen természetes volt", hiszen az utolsó pillanatban emelkedett meg az átjelentkezéssel szavazók száma. Megjegyezte, hogy 2010-ben az 56 ezer igazolással szavazó voksolása éjfélig tartott, most a kétszer annyi átjelentkező szavazó szavazása lényegében egy szavazókör kivételével fél 9-re befejeződött, azaz lényegesen rövidebb idő alatt meg tudták oldani a több szavazó miatti feladatot.

(Négy ével ezelőtt hosszú sorban állás volt az országgyűlési választás első fordulójában azokban a szavazókörökben, ahol a nem a lakóhelyükön szavazók voksolhattak, az akkori szóhasználattal igazolással szavazókat akkor kézzel kellett felvezetni a szavazóköri névjegyzékbe, ami hosszadalmas volt, és az igazolással szavazók nagy száma miatt jelentősen lassította a voksolás folyamatát.) Az NVI vezetője úgy fogalmazott, nem tartja "akkora problémának" azt, hogy sorban állás volt a szavazókörök előtt, de - mint mondta - "nyilvánvaló, hogy egy-két dolgot át kell gondolni", azt, hogy miként lehet javítani a helyzeten. Ugyanakkor ez törvényi szabályozás kérdése - tette hozzá.

Pálffy Ilona azt mondta: véleménye szerint az a megoldás, ha az átjelentkezéssel szavazók egy viszonylag nagyobb térben voksolhatnak. Később újságíróknak azt mondta, Londonban például 4400-an szavaztak minden gond nélkül, igaz, ott egy 600 négyzetméteres helyiség állt rendelkezésre. Beszélt arról is, hogy viszonylag kevés kifogás érkezett, érkezik a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Úgy tűnik, a kampánycsend eltörlése beválik, lényegesen kevesebb észrevétel, kifogás érkezett a helyi választási bizottságokhoz, és a napközbeni jelentéseknél sem volt sok a kampánnyal kapcsolatos probléma - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!