MTI

Google-térképen jelölik majd a 150 méteres "kampányhatárokat"

Várhatóan Google alapú térképen jelenítik majd meg a szavazás napjára érvényes, 150 méteres területi határokat, amelyeken belül nem folytathatnak kampánytevékenységet a pártok vasárnap. A térképeket a szavazókörökben is kifüggesztik.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke hétfőn az MTI-nek arról beszélt, hogy az iroda honlapján, a www.valasztas.hu-n egy-két napon belül elérhető lesz az az alkalmazás, ami megmutatja, hogy a 10 386 szavazókör "kampányhatára" meddig tart. Közölte azt is, hogy a térképet valamennyi szavazókörben ki is fogják függeszteni. Elmondta, a választási informatikát fejlesztő IdomSoft Informatikai Zrt. (IDOM) készítette el azt a Google térkép-alapú programot, ami azt mutatja meg, hogy az átjelentkezők hova mehetnek szavazni. Hozzátette, ezt a térképet használják fel a "kampányhatárok" kijelölésére is.

Közölte, a térképeken az IDOM alkalmazásával jelölik ki a 150 méteres határt, amit a választási irodák kinyomtatva megkapnak. Jelezte, az NVI várhatóan utasítást ad majd ki az irodáknak, hogy a kinyomtatott térképeket tegyék mindenki számára elérhetővé, megtekinthetővé. Elmondta, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén ad ki iránymutatást a közterületi kampánytilalommal kapcsolatban. Iránymutatás kiadására azért van szükség, mert általános kampánycsend ugyan nem lesz, de az új választási törvény azt írja elő, hogy a szavazókör bejáratától számított 150 méteren belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni.

A testület vasárnapi ülésén úgy döntöttek, szükség van iránymutatás kiadására, majd a korlátozással kapcsolatban sorra vették azokat a kritikus kérdéseket, amelyek felmerülhetnek a szavazás napján. Az egyes kérdésekről kialakult többségi vélemények, elvek alapján a Nemzeti Választási Iroda (NVI) készíti el az iránymutatás-tervezetet.

Az NVB ülésén felvetett kérdések között szerepelt, hogy a közterületi kampánytilalom megsértésének minősül-e, ha a 150 méteres körön kívülről, de a szavazóhelyiségbe behallatszódóan hangosbemondón kampányolnak egy párt mellett; lehet-e a körön belül a médiának nyilatkozni; emblémákkal, zászlókkal lehet-e közlekedni az utcán; lehet-e gépkocsikon, "mozgó reklámhordozóként" elhelyezett plakátokkal közlekedni, illetve parkolni a szavazóhelyiségek előtti közterületen; mi a helyzet azokkal a felmatricázott tömegközlekedési járművekkel, buszokkal, villamosokkal, amelyek menetrend szerint közlekednek egy szavazókörnek helyet adó épület előtt.

Többen is arra hívták fel a figyelmet, hogy a területi kampánytilalom a törvény szerint csak a közterületekre vonatkozik, a magánterületekre, így például a lakóházakra, azok kertjeire már nem. Az NVB iránymutatásai a törvény értelmében a választási szerveknek szólnak és rájuk nézve sem kötelező érvényűek, lényegében a testület többségi álláspontját tükrözik, és azokkal a helyes jogalkalmazást kívánják segíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!