Berta Sándor

A Sony és a Panasonic csalódott az OLED-technológiában

A két társaság beszünteti az alig másfél évvel ezelőtt elindított együttműködését. A döntés teljesen új helyzetet teremt az OLED tévék piacán.

A cégek a túlzott műszaki nehézségekkel indokolták a döntést és közölték: a jövőben nem dolgoznak közösen az OLED kijelzők új generációjának a megalkotásán. Ehelyett a hagyományos LCD technikán alapuló 4K Ultra készülékek kifejlesztésére akarnak összpontosítani. A hírről először a The Wall Street Journal számolt be, majd az információt később a Reuters is megerősítette. Az eredeti cél az volt, hogy az OLED technikát továbbfejlesszék, hogy nagy képátlójú monitorokban és televíziókban is használni lehessen. A társaságok azt remélték, hogy az idei év végén már megkezdődhet a sorozatgyártás. Ezt a célkitűzést azonban nem sikerült teljesíteni, így véget vetettek a kooperációnak.

A technikai akadályok mellett a túlzottan magas fejlesztési és gyártási költségek is problémát okoztak a vezetőknek, a legnagyobb problémát azonban az jelentette, hogy nem sikerült elegendő OLED panelt gyártani, így a sorozatgyártás sem indulhatott el. Emellett kiderült, hogy az OLED panelek nem elég tartósak. Ettől függetlenül nem tettek le arról, hogy a közeljövőben megvalósíthatók és kereskedelmi forgalomban is kaphatók lesznek a nagy méretű OLED panelek. Ezt elősegíthetik a nemrég kifejlesztett új típusú OLED-et, amelynek segítségével különösen energiatakarékos és olcsó képernyők építhetők. Az OLED tévék piacán így mára csupán az LG és a Samsung maradt, azonban a dél-koreai gyártók korábban szintén hibás döntésnek könyvelték el az OLED technológiába való befektetéseiket, mivel hiába invesztáltak több milliárd dollárt a fejlesztésekbe, mégsem tudtak eredményeket vagy előrelépést felmutatni.

Érdekesség, hogy a Panasonic nemrég jelentette be, hogy kivonul a plazmatévék piacáról is és a jövőben kizárólag a LED-LCD tévékre, illetve az OLED technológiára akar összpontosítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #6
    Lehetne rendes LCD-t csinálni (még időben), nem tették, magáért beszél a történet.

    Úgyhogy most szépen beég "szuperammó" .
  • Skyline #5
    Ha a fogyasztást nem nézem akkor továbbra is messze elmarad a plazmáktól minden más ( Színhűség, válaszidő, képminőség, stbstbstb) tekintetben...
    Sajnos annyira sulykolják az ember fejébe a szutyok lcd-ket hogy a plazma biznisz nem ment a panasonicnak holott a mai napig nincs köszönőviszonyban egy 150-ezres pana plazmával egyetlen 3-400ezres lcd sem....És akkor még csak középkategóriás plazmát néztem...
  • Sajátvéleményem #4
    Nem halott a technológia, csak még kiforratlan. Mivel jóval olcsóbb előállítani mint az LCD-t, meg kisebb a fogyasztása, kevesebb befektetéssel nagyobb haszon reményében, gyorsan megpróbálták "lehúzni" a sok sznobot. Ami be is jött nekik, mert a sok olvasatlan bunkó rohant ilyen kütyüket venni, horribilis árért.
    Max. 5 éves élettartalmat jósolnak ezeknek a képernyőknek. Egy mobilnál ez untig elég, Kevés éri meg azt az időt a másik fajtából is.
  • Namelesske #3
    Az OLED egy életképtelen szar. Mobil eszközökben is herótom van tőle. A Galaxy Nexus-om kijelzője 1 éves de egy takony. Az egységes szürke sziín nem létezik. Full sávos és okádék az egész. Mintha koszos lenne, mert minden pixel máshogy öregedett és eltérő színeket generál. Alul felül undorító beégés van rajta. El sem bírnám viselni ezt egy tévében.
  • hetti #2
    mi köze lenne a 4k-nak ehez az egészhez?? Nem akarnak többet költeni rá s kész
    Profit orientált szar világban élünk ez van..........
  • CairoJack #1
    Nagy kamu ez a duma.
    Lassan már egy évtizede húzzák ezt az OLED dolgot. Most, hogy inkább a 4k felé megy a világ, gondolom elteszik talonba, és majd akkor veszik elő, ha ez az őrület már lecsengett.