Berta Sándor

Új OLED-ek segítségével olcsóbb kijelzők készíthetők

A Bonni és a Regensburgi Egyetem munkatársai egy új típusú OLED-et fejlesztettek ki, amelynek segítségével különösen energiatakarékos és olcsó képernyők építhetők.

Az OLED technológiát már most is használják okostelefonokba és a digitális fényképezőgépek kijelzőinél. Kiváló képi megjelenítést tesznek lehetővé, nincs szükségük háttérvilágításra és rendkívül keveset fogyasztanak. Van viszont egy komoly hátrányuk: normális esetben csak a használt elektromos energia egynegyedét tudják fénnyé átalakítani. Mindezen jelenleg úgy próbálnak segíteni a gyártók, hogy a megjelenítő eszközökbe kis mennyiségű platinát vagy irídiumot tesznek, ezek az anyagok azonban ritkák és éppen ezért meglehetősen drágák. Ezt küszöbölnék ki a jövőben. Az új OLED-ek már hozzáadott nemesfémek nélkül is képesek az elektromos energia jelentős részét fénnyé átalakítani. Mindez azt eredményezheti, hogy még olcsóbb és kevesebbet fogyasztó kijelzők hozhatók létre, ezáltal a televíziók, tábla PC-k és okostelefonok fogyasztása csökkenthető lesz.

Az új kijelzőket táblagépekbe, televíziókba és okostelefonokba építhetik majd be, de akár világító csempék is készíthetők lesznek a fürdőszobába vagy a konyhába. A Bonni és a Regensburgi Egyetem mellett a projektben részt vettek a Utahi Egyetem és a Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) szakemberei is. A Samsung és az LG májusban hibás döntésnek könyvelték el az OLED technológiába való befektetéseiket, mivel hiába invesztáltak több milliárd dollárt a fejlesztésekbe, mégsem tudtak eredményeket vagy előrelépést felmutatni. A legnagyobb problémát az OLED televíziók késedelmes bevezetése jelenti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fityisztma #7
    "el is lehet égetni a többi szeméttel együtt."

    Te kikre gondolsz....?
  • fityisztma #6
    "el is lehet égetni a többi szeméttel együtt."

    Te kikre gondolsz....?
  • Sir Cryalot #5
    Mind a huszan várnak arra nyerő formulára ! Hát hol van már !

    "el is lehet egetni a tobbi szemettel egyutt."



    -lol.
  • kvp #4
    Az oled hatalmas elonye, hogy olcso, tehat egy kijelzo arat le lehet vinni a mostani toredekere. Engem nem fog zavarni ha egy 2 meteres atmeroju fullhd kijelzo csak 10-20 ezer forintba fog kerulni, meg akkor sem ha tudom, hogy 3 ev alatt lebomlik. De az sem lesz baj, ha egy zenelos kepeslap arabol kijon egy tablet. Arrol nem beszelve, hogy az elektronikus szemet merete is lecsokken, mert egy modern oled semmilyen szennyezo anyagot nem tartalmaz, tehat akar el is lehet egetni a tobbi szemettel egyutt.

    Egy otlet: Olcso osszetekerheto oled-es kikelzo, ami a telefon sarkahoz csiptetheto es kepes a telefon kepest tetszoleges nagysagban megjeleniteni. Vagy konfiguralhato oled tapeta, amivel ki kell tapetazni a falat es a darabok osszeallnak egy nagy (tetszoleges meretu) kijelzove. Az osszeallo felbontas ilyenkor az oled tapta dpi-jetol es a fal meretetol fugg.
  • barret #3
    Alig várom már a 7680x4320-as felbontású kijelzőket mobiltelefonba!
    Az lesz ám az igazi részletgazdag felbontás :D
    Az kell nekünk az ikonok jobb megjelenítéséhez.
  • Sir Cryalot #2
    ...és a húsz gyártó majd válogatott kreténségekkel tesz túl egymáson , jééj
  • Sir Cryalot #1
    jééj nemsoká lesz újfajta eldobhatós kategóriás display amit 10 évig közel változatlan formában fognak gyártani huszan jééj