Berta Sándor

Kivonul a plazmatévék piacáról a Panasonic

A japán cég felhagy a plazmatelevíziók gyártásával és a jövőben kizárólag a LED-LCD tévékre, illetve az OLED technológiára akar összpontosítani. A karácsonyi szezonban hatalmas kiárusítással lephetik meg a vásárlókat.

A társaság abban bízik, hogy a plazmatévékre fordított erőforrások felszabadításával az LCD technológiáknál lévő piaci pozícióját meg tudja erősíteni. A plazmapanelek gyártása decemberben áll le, tévé ezekből utoljára 2014 márciusában fog készülni. Az indokok között szerepel a kemény árverseny, a plazmatévék iránti csökkenő igény és az LCD fejlesztések felfutása. Armando Romagnolo, a Panasonic Németország ügyvezető igazgatója közölte: "Az első plazmatechnológiával készített televíziók tíz évvel ezelőtti bevezetése óta évről-évre új szintre emeltük a házimoziélményt és jelentős mértékben befolyásoltuk a televíziópiacot. A plazmakijelzők gyártását nem technológiai okokból állítjuk le, hanem a megváltozott piaci feltételek és a vállalat alapvető átszervezési folyamata miatt. Nagyon sajnáljuk ezt a lépést, mivel minden más gyártónál jobban befolyásoltuk a plazmatechnológia fejlődését és mindig meg voltunk, s most is meg vagyunk győződve arról, hogy kiváló képminőséget nyújt."


A menedzser szavait támasztja alá, hogy Németországban az október 1. és december 31. között megvásárolt ZT60, VTW60, GTW60 és STW60 sorozatú modellekre, amely képátlója 106 és 165 centi között van, 2 év helyett 4 év garanciát vállal a gyártó. "Ennél egyértelműbben nem tudjuk kimutatni, hogy egy Panasonic plazmatévé tulajdonosának a jövőben sem kell aggódnia a szervizszolgáltatások és az alkatrészek beszerzése miatt" - tette hozzá Armando Romagnolo. A Panasonic Németország ügyvezető igazgatója végül hangsúlyozta, hogy a jövőben az OLED technológia fejlesztésére koncentrálnak. A rendkívül vékony dizájn, a kiváló képminőség és a négyszeres Full HD felbontás teljesen új dimenzióba helyezik a televíziót. Romagnolo azt ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy a cég mikor dobja piacra első OLED televízióját.

Plazma vagy LCD tévét vennél?
  • Plazmát
  • LCD-t
Az NBC szerint hiába voltak 2013 legjobb tévéi, senkinek nem kellettek. A leállás ellenére a Cnet cikke erősen szorgalmazza egy Panasonic plazma vásárlását, közlésük szerint nem kell aggódni beégés, rövid élettartam, melegedés vagy a nagy tömeg miatt, a technológia nem halott, és az LCD-t verő képminőség mindenért kárpótol. Az ST60-tól kezdve a felsőkategóriás ZT60-ig mindegyiket ajánlják, utóbbi véleményük szerint a legjobb nem-OLED képminőséget nyújtja. Az LG és a Samsung jövőre is fog még új modelleket bemutatni. A plazmatévék leállításáról szóló hír már október elején kiszivárgott. A döntés hátterében az áll, hogy a gyártó ezen részlege öt éve folyamatosan veszteséget termel és a menedzsment nem látott esélyt arra, hogy a helyzet megváltozzon. Emellett felgyorsították a társaság átszervezését is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skyline #13
    Plazma vs Ledes cuccok: Plazma kilóméter magasan nyer kép/megjelenítés tekintetében

    Oled? Még mindig túl drága és alig elérhető.

    Beégés? A 2010 elötti plazmákra jellemző, az az utáni modellek első 100 órában bejáratósak utána sosem égnek be.

    A plazma egyetlen hátránya a nagy led szarokkal szemben a fogyasztás. Ennyi pont. Majd ha elérhető áron lesz OLED akkor lesz miről beszélni.
  • sulaco81 #12
    Azért szünteti be a gyártást mert túl sokba kerül és ahoz képest keveset adnak el.Attól még akkor is a plazmának jobb a képe.Ezért is állnak át OLED-re mert az tudja hozni a plazma képminőségét.Én már nagyon sok TV-t teszteltem,de a 2013-as Panák képminőségét egyik sem tudja hozni!!! :-)
  • cloud.strife #11
    AZ egyértelmű miatt fejezik be a gyártását? Na ne.
  • Zodd #10
    A beégésről olyan véleményét kérném, aki rendszeresen néz tv csatornát is.
    Engem ez távolított el a plazmától.
  • sulaco81 #9
    Egyértelmû,hogy a Pana plazmának van a legjobb képe!!!
    Én csak filmnézésre + játékra használom már 5 éve,és nyoma sincs beégésnek.
    Még a mai LCD Tv-k is sok elbújhat mögötte!!!
    De még idén pécserélem amíg még lehet,aztán 5 év múlva jöhet az OLED!!!
    Előbb úgysem lesz elérhető normális áron.
    Meg a mostaniakkal még úgyis vannak gondok!!!
  • fade2black #8
    Soha nem volt a pana felára 2-5*ös.
  • asysoft #7
    Kár érte. Már bánom, hogy nem G30-at vettem tavaly az S30 helyett...
  • Shan #6
    Én pedig 6 egy Pana plazmát...beégés...hahahaa.talán a hausmeisternél..
  • SupraMKIII #5
    A látható/zavaró beégés józan ésszel gyakorlatilag elkerülhető. Én már 5. éve nyúzok egy LG-t, és mintha a fényereje kicsit csökkent volna, a sötét már nem annyira fekete, de azért még veszett jó képe van.

    Sajnos a panasonicnak az a baja, hogy hiába szebb mint a többi, azért a technológia alapjaiban azonos, és ezért a relatíve kis különbségért kevesen fizetnek 2-5x annyit... Ezért bukott az üzletág, és nem a technológia.
  • Zodd #4
    Csak az a fránya beégés.