Gyurkity Péter

A Sony marad az egyetlen japán telefongyártó

A japán cégek továbbra sem szerepelnek jól az okostelefonok területén, így több szereplő is kivonul a piacról - a riválisok egyre inkább a középkategóriára fókuszálnak.

Az elmúlt napokban egyszerre több hír is megjelent a világhálón egyes japán cégek kivonulásáról, ezek alapján pedig a szigetországban igencsak leegyszerűsödik a helyzet. A szűkülő mezőnyben az említésre érdemes versenyzők közül gyakorlatilag egyedül a Sony marad talpon.

Japán lapok számoltak be elsőként arról, hogy a Panasonic elhatározta az NTT DoCoMo szolgáltatónak szánt további szállítmányok leállítását. Mivel az utóbbi időben kizárólag ezen szolgáltató kapott készülékeikből, a lépés gyakorlatilag a cég kivonulását jelenti a piacról. Az NEC csaknem ezzel egy időben hivatalosan jelezte, hogy felhagy ilyen irányú tevékenységével, miután a Casio és a Hitachi hasonló részlegeinek 2010-ben történő egyesítése sem hozta meg a remélt eredményt. Jól jellemzi a helyzetet, hogy egy májusi jelentés szerint a japán piac több mint egyharmadát az Apple uralja, mögöttük (alaposan lemaradva) a Fujitsu a második, a Sony pedig a harmadik.


Tajvani iparági források arról adtak hírt, hogy a jelentős riválisok (így például a dél-koreai Samsung és a tajvani HTC) egyre nagyobb erővel fordulnak a középkategóriás megoldások irányába. Miután a csúcskategóriás, a zászlóshajó szerepét is betöltő telefonok iránti kereslet megakadni, lankadni látszik, ezen cégek a korábbinál jóval több, mainstream példányokban felhasználható alkatrészt rendeltek beszállítóiktól, ezzel igyekeznek ugyanis megőrizni, illetve kiterjeszteni befolyásukat, többek között az egyre erősödő kínai versenytársakkal (ZTE, Lenovo, Coolpad, stb.) szemben.

A HTC a maga részéről most ebben látja a megújulás esélyét, a harmadik negyedévben ezért több olcsóbb, középkategóriás okostelefont várhatunk tőlük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • errorista #11
    Erről a SONY is tud hogy a Z a zészlóshajója?
  • cateran #10
    "Most ott tartunk, hogy a samsung csucstelefonjai hozzak egy kozepkategorias sony szintjet" Errrm, nem....Nem szivugyem egyik ceg sem, de nem....A Sony jelenlegi zaszloshajoja, az Xperia Z, ill a Samu Galaxy 4-ese nagyjabol azonos (egyik z dologban jobb, masik y-ban, osszessegeben altalaban a samut hozzak ki bolhapocsnyit jobbnak, de szvsz jelentektelen difi) Persze nem pusztan a technikai adatokban, fenykepezesben pl a Xperia elverzik a Samuval szemben.
  • kvp #9
    A japan mobilpiac eleg erdekes, foleg azert mert a lakossag egy resze annyira konzervativ, hogy meg a papiros faxok is nepszeruek a korukben. A fiatalok pedig jellemzoen ujabban iphone-t hasznalnak. A ketto kozott van (most mar szinte egyedul) a sony.

    Egyebkent en pl. jelenleg egy full qwerty-s (slide-os) sony-t hasznalok, mert erintokijelzon nem igazan tudok rendesen gepelni (csak angol qwerty-n tudok vakon gepelni, telefonon is). Elotte meg mindig ericsson-om volt. Sokaig nem ertettem miert mennek tonkre a telefonok pl. beazastol vagy leejtestol, az enyemeket jellemzoen mindig el lehetett mosni ha koszosak lettek es a t20-as egy emelet esest is kibirt betonra. (a mostani is vizallo) A sony telefonos lcd-k (sharp-ok) jellemzoen jobb minoseguek mint a legtobb oled es altalaban verik a samsung panelokat, foleg napfenyben olvashatosag tekinteteben. A walkman, bravia es cybershot nevek csak annyit jelentenek, hogy jo lesz a fules hangminosege (jobb mint pl. iphone-on), szep tiszta kepet ad a kijelzo filmnezeshez vagy bongeszeshez es van full automata meg manualis mod is a fenykepezeshez, meg pl. motoros fokusz es zoom. (ez utobbi az en keszulekemen kisse lassu, es csondes helyen hasznalva kihallatszik a mikromotor hangja, mint regen a sony handycam-eknel) Most ott tartunk, hogy a samsung csucstelefonjai hozzak egy kozepkategorias sony szintjet, persze arban versenykepesebbek a koreai meg kinai telefonok. Oszinten szolva nem tudom mi lesz a japan iparral hosszu tavon.
  • cateran #8
    "Régen volt Sony Walkman (Ericcson nélkül) és Bravia telefon. Ezek se világtermékek voltak."

    Hat a te vilagodban talan nem volt az a Sony walkman, az enyemben igen...Vegtere is csak ok talaltak fel a walkmant, de tudjuk, hogy nem lett vilagsiker...ja, de....
  • Inquisitor #7
    A legtöbben szvsz NEC van, néha Mitshubishi vagy Kyocera.
    A japán belpiacra készült telefonok miért lennének ismertek külföldön ha csak ott működnek? Régen volt Sony Walkman (Ericcson nélkül) és Bravia telefon. Ezek se világtermékek voltak.
  • mousee #6
    Érthető, nekem a kedvenc telefonom mind a mai napig a SE W300i :D Középsulis koromban vettem, és tavaly év elejéig azt használtam, ameddig meg nem kattant, azóta nem hajlandó bekapcsolni :(
  • HalálosHintalow #5
    Amúgy animékben pl jól látszik, hogy még a legfrissebbekben is szint az összes szereplő kinyithatós telefonokkal szaladgál, valamiért az ott a legelterjedtebb, olyan gyártókkal, amik máshol abszolút nem ismertek.
    ha beírsz a keresőbe annyit, hogy "japan mobile phone" akkor nem sok érintős okosteló lesz a képtalálatokban, viszont annál több kinyithatós, forgatható, számunkra abszolút idegen készülék.
  • csimmasz #4
    Ja, olyan nevek amik itt az EUbannem ismertek, legalabbis nem mint telefok.
    Szóval nehez ugy eladást produkalni hogy nemszallítanak sehova se, nincs reklam meg semmi.
    Ertem én hogy Japan nagy piac de ahoz nem elégnagy hogy eltartson egy csomo csak belföldre gyartó céget.
  • maxy182 #3
    Szerintem jelenleg az egész mobilpiacon a Sony készíti a legegyedibb, legstílusosabb telefonokat! Minden telefonjuknak megvan a Sonyra jellemző formavilága, mégsem tök ugyanolyanok (pl Samsung). Plusz még az IP védelem is nagyon vonzó! Csak kijelző terén fejlődhetnének még egy kicsit, bár engem a TFT sem zavar! Hajrá...
  • Ender Wiggin #2
    japánban olyan telókat lehet kapni, melyek sosem jutottak el európába. kyocera pl.
    vagy a casio, amit sajnos csak a verizonnak gyártottak.