Berta Sándor

Megvizsgálja a feldarabolási javaslatot a Sony

A japán óriáscég vezetői először elutasították Daniel Loeb amerikai résztulajdonos és befektető felvetését, hogy darabolják fel a vállalatot, de újabban már jelezték, megfontolják a javaslatot.


A legnagyobb részvényes levelét
nem lehet figyelmen kívül hagyni
Úgy tűnik, komolyan veszi Kazuo Hirai, a Sony első embere Daniel Loeb levelét és kollégáival együtt megvizsgálja, hogy megvalósíthatók-e az amerikai üzletember által felvetett elképzelések. Mint ismeretes, Loeb azt szeretné, ha a japán társaságot feldarabolnák és a film- és a zenei részleget (Sony Pictures, illetve Sony Music) leválasztanák a többi üzletágról és az új vállalkozás tőzsdére menne. Ebből komoly összeg is befolyhat az anyacég számára és ezt a pénzt a gyengélkedő elektronikai részleg talpra állítására lehetne fordítani. A befektető tulajdonában lévő Third Point 6,5 százalékra növelte a Sonyban lévő tulajdonrészét, s így a szétválasztás miatt keletkező részvényárfolyam-emelkedésből kellemes haszonra tehetne szert.

Kazuo Hirai közölte, hogy nincs döntési határidő, az ajánlat megvizsgálása akár több mint egy hónapig is elhúzódhat. A Sony a múlt héten még úgy reagált az elképzelésre, hogy a szórakoztatópiaci részleg fontos a társaság növekedése szempontjából és "nem eladó", azonban Kazuo Hirai időközben találkozott az amerikai befektetővel. A Sony vezető aligha támogatja Loeb ötletét, de a pénzügyi előnyök valóban jelentősek. A nyilvánosságra hozott stratégiai dokumentumban egyébként továbbra is a One Sony koncepció szerepel, ahol a különböző részlegek együttműködnek.

A vállalat az elmúlt években háttérbe szorult az Apple és a Samsung mögött, de Kazuo Hirai ezen változtatni akar. Az első eredmények már látszanak, hiszen az elmúlt üzleti évben a Sony nyereséges volt. Bármilyen döntés is születik az ügyben, az nem csupán a japán konszern jövőjére lehet hatással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!