Gyurkity Péter

Microsoft: Ballmer után, valódi megújulás előtt?

A szoftvercég első embere nem is olyan rég még a vállalat átszervezéséről és megújulásáról beszélt, akkor azonban még nem tudta, hogy ezen megújulás részeként ő is távozni kényszerül majd. Steve Ballmer neve egybefonódott a PC-érával, leváltását követően pedig - mint a Nokia felvásárlás is mutatja - jóval nagyobb erővel fordulnak majd a mobil szegmens felé; nincs is nagyon más lehetőségük, amennyiben életben akarnak maradni. Nagy kérdés, hogy ki követi majd a cégvezért, és mennyiben tudnak valóban újat nyújtani a Windows 8.1 és a Windows RT után.

Alig egy hónappal ezelőtt, július utolsó napjaiban olvashattunk arról, hogy a Microsoft komoly átszervezésbe kezd, ennek célja pedig az, hogy a jövőben jóval nagyobb erővel összpontosítsanak napjaink slágerterületére, a mobil szférára. Négy mérnöki, illetve egy-egy marketinges, kutatás-fejlesztési, üzleti, pénzügyi, valamint HR és jogi csoport jönne létre, a jövőben pedig nagyobb hangsúlyt helyeznek az előfizetéses modellre (lásd Office 365), valamint az egyes platformok (Windows és Windows Phone) közötti átjárás megkönnyítésére. Az ígéret szerint az innovációval nem lesz gond, ehhez azonban a jelek szerint a vezérigazgatónak is távoznia kellett.

Érdekesség, hogy tavaly novemberben távozott az a Steven Sinofsky, aki egykor a Windows-részleget vezette, ez talán már előre jelezte a termékcsalád csökkenő jelentőségét - annál is inkább, mert a hírek szerint ő egyáltalán nem volt híve a táblák terjedésének és a riválisok által sikerrel alkalmazott stratégia átvételének. Az átszervezés részeként most maga Ballmer is távozik, pontosabban erre valamikor egy éven belül kerülne sor, vagyis a hardveres és szoftveres termékeket egyaránt kínáló cég megerősítésének feladata már utódjára hárul majd.


Egyes értesülések szerint bizonyos befektetői körök nyomásának engedve mondott le posztjáról a cégvezető, már csak azért is, mert egykoron még 2017-ig tervezte szerepkörének megtartását - ezt az értesülést nem sokkal később az érintettek határozottan cáfolták. Az biztos, hogy a befektetők általában pozitívan reagáltak a bejelentésre, felemlegetve Ballmer komoly tévedéseit, amelyek között az okostelefonok (iPhone) lebecsülése és a saját, azóta a süllyesztőben eltűnt alternatívák (lásd Zune) dicsőítése szerepel kiemelt helyen. Ma inkább a meglévő termékek, így például a Windows 8 és az Office 2013 egymással történő párosítása jelent gondot, itt még komoly akadályok merülnek fel, bár a Windows Phone és az Xbox One platformok révén van mire építeni az elképzelt jövőt.

A követendő útról néha egészen érdekes elképzelések látnak napvilágot, igaz, többnyire külső források jóvoltából. Ilyen a Skype előtérbe helyezése, amely egyesek szerint akár a Windows fölé emelkedhetne, saját böngészőt és központi kommunikációs platformot hozva létre, akár Skype telefonok piacra dobásával, a mintegy 300 millió meglévő felhasználóra alapozva. Mások annyiban értenek ezzel egyet, hogy a cégnek mindenképpen szüksége van egy centrális, központi szerepet betöltő márkanévre, amely összefogná az egymástól eltérő irányvonalakat képviselő termékeket, bár egyelőre inkább úgy tűnik, hogy a Microsoft a Skype-ot igyekszik beépíteni a meglévő platformokba, kidobva saját korábbi megoldását (Messenger).

A következő lépés egyelőre az utód kijelölése, erről egy külön testület dönt majd. Itt rögtön felmerült Bill Gates neve, ő azonban minden bizonnyal nem vállalná a feladatot, mivel inkább alapítványaival foglalkozna, így maradnak a többiek, akik valamely más vállalat éléről érkeznének. Ilyen jelölt például Stephen Elop, a Nokia első embere; Sanjay Jha, a Qualcomm volt vezérigazgatója; illetve Tony Bates, a Skype egykori főnöke, de a listán szerepel még Paul Maritz, egykori Microsoft-menedzser, valamint Satya Nadella, a cég Cloud- és Enterprise-részlegének jelenlegi vezetője. Egy online játékoldal fogadásai alapján a Nokia-vezér látszik a legesélyesebbnek, talán azért is, mert ő korábban a Microsoft üzleti divízióját vezette, ahol az Office csomagért is felelős volt. A finn gyártó élén ugyan még mindig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ám bizakodásra ad okot, hogy sikerült növelni a Lumia készülékek forgalmát, és egyelőre legalábbis versenyben maradhatnak a szegmensen belül.

Az biztos, hogy már jövőre sokkal többet kell nyújtaniuk, ha életben akarnak maradni. A PC-piac folyamatosan szűkül, miközben a táblák és az okostelefonok terjedésének lendülete egyre javul. A Windows 8 inkább a Vista, mintsem a sokkal jobban teljesítő Windows 7 eredményeit produkálta, és bár itt végre elkészültek a Window 8.1-es verziójával, a foltozgatás valószínűleg nem hozza majd helyre a felhasználók körében megrendült bizalmat. A Start-gomb, az egyénire szabható csempék, valamint a javított keresési funkciók ehhez önmagukban nem elegendők. Jól jelzi ezt, hogy a Lenovo inkább saját Start menüjét mellékeli a Windows 8-as termékekhez, nem kíván a szoftvercég későbbi (remélt) lépéseire hagyatkozni.


A Windows RT terén még ennél is sokkal rosszabb a helyzet, itt az utóbbi hetekben-hónapokban inkább arról szóltak a hírek, hogy mely gyártók hagytak fel a szoftver támogatásával. Az egyértelmű kudarc ellenére a Microsoft jelezte, hogy kitart az operációs rendszer és ezzel az ARM-architektúra mellett, a közeljövőben szeretne több ilyen megoldást is piacra dobni, amihez az nVidia együttműködését is sikerült megnyerniük. Azt remélik, hogy az RT túléli majd a kezdeti nehéz időszakot, ám ehhez a többiek - így az Acer, az Asus, valamint a Samsung - támogatására is szükségük lesz, amire jelenleg nem sok esélyt látni.

A Windows RT és a Surface táblák kudarcát némileg ellensúlyozni tudnák, ha a teljes Office csomag elérhető lenne Android és iOS táblákon, ami rögtön megdobná a szoftveres forgalmat. Eddig nyilván abban reménykedtek, hogy a Windows erőltetésével a felhasználók kitartanak majd ezen platform mellett, ám a Windows 8 sikertelensége itt komoly figyelmeztető jel. Az elemzők jó része egy lehetséges útvonalat lát a cég számára a táblák területén: piacra kell dobniuk egy, az alapoktól újratervezett, táblára specializált operációs rendszert, ezt pedig szorosan össze kell hangolniuk egy kijavított Windows platformmal, az Apple-féle iOS/MacOS páros mintájára. Kérdés azonban, hogy mennyire lenne sikeres egy ilyen egyértelmű másolat.

Ennél jóval radiálisabb lépés lenne a nyílt forráskódú platformok kiemelt támogatása, amivel kapcsolatban felvázolható egy, a nagyvállalatokra általában érvényes menetrend. Rögtön problémaként merül fel azonban, hogy nem túl sok ilyen vállalat hajtotta végre sikeresen a váltást, amelynek révén az ellenségből tartós szövetségest fabrikált, mindeközben megőrizve az első számú célként kitűzött profitábilis működést. Ballmer után erre még kisebb esély látszik, bár ez nagyban függ majd az utód személyétől.

Vannak, akik szerint a probléma nem a vezetés által követett stratégia, hanem maguk a Microsoftnak dolgozó emberek, a legfelsőbb szintektől a legalsóbb rétegig. Ők azok, akik képtelenek lépést tartani a változó piaccal, így a megoldást csakis a magasabb kvalitású munkatársak felvétele jelentheti. Az utóbbi években jelentős mértékben csökkentek a felvételi követelmények, a legjobb jelentkezők inkább a Facebook és a Google-féle internetes óriások felé orientálódnak, így itt kellene megtenni az első lépéseket - a személycsere talán éppen egy ilyen lassú, évekig tartó átalakulás szerves része.

A Microsoft kedden bejelentette, hogy megveszi a Nokia telefonos részlegét, amelynek értelmében a jövőben ők készítik majd el ezen megoldásokat, a hagyományos mobiltelefonoknál pedig még 10 évig használhatják a finn cég nevét. Elop ezzel egy időben visszatér korábbi munkáltatójához, ahol éppen ezt a (kibővült) részleget vezeti majd, és egyben kiemelt versenyzőként indul a Ballmer távozásával megüresedő vezérigazgatói székért. A tranzakció 2014 első negyedévében zárul majd le, Elop nem sokkal ezt követően kerülhet a Microsoft élére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • A1274815 #6
    "Amiket itt felsoroltál, köszönőviszonyban sincsenek a win olyan alapvető end-user fogyatékosságaival mint az

    "eszközfüggő meghajtó-betűzés (egyáltalán minek??)"
    Mountolás minek? /dev-ben minek léteznek az eszközök fájlokként?

    (Amúgy is csak a Win32-öt látod, Az ntkernel a memóriában(!) létező Object Manager structuráját követi a C: meghajtód nevezetesen: \Device\Harddisk0\Partition1 mögé van elbújtatva)

    "a rendszerpartícióba belehányt home könyvtár"
    *x rendszerek is csinálnak ilyet, amúgy röhögni, fogsz, de környezeti változóval, át rakható a user könyvtárad

    "vagy a dosból örökölt EXE formátum."
    LoL! Ha enyíre nem tudsz valamit, legalább ne írj róla! A DOS-os csonk, csak annyít tartalmaz, hogy nem futtatható DOS-ból, utánna viszont egy Portable Executable formátumú végrehajtható található.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Portable_Executable

    "A registryről nem is beszélek."
    /etc husz millió különbőzőképpen értelmezett szöveges és bineáris állománya
    a registry meg a domain/AD központi confighoz kellett. Hogy miért? Egyszerű: egyszerűbb az ntuser.dat-ot leszedni illetve az ntuser.pol és system.pol fájlokat mint husz millió kis fájlt a /etc-ből. Na ez az egyik oka nannak, hogy *x-ed alatt nem megy még most sem valami AD vetélytárs.

    "- A joker karakterek kezélése miért probléma? Ha jól van megírva a program, képes több fájl paramétert kezelni. "
    Az hogy a SHELL bontja ki és nem a program magan egy library segítségével, ez könyen ilyen esetekhez vezet pl.: adott egy könyvtár szerkezeted és létezik benne egy -r fájl, és mondjuk törölni szeretnél a fő könyvtárban tartozó fájlokat, de az alkönyvtárakat meghagyva, a -r fájlol nem tudsz és kiadod a rm * parancsot utánna meg nézel egyet, de nem csak az rm ilyen veszélyes.

    "- Milyen hibáról beszélsz?"
    Teszem azt nem sikerül lérehozni egy fájlt, megtelt a lemez, nem sikerült lockolni egy fájlt vagy recordot, nem szól egy parancssori program róla egy mukkot sem, hanem szép csendben adatvesztést okoz

    "- Dll? Megnézem majd, hányat találok a rendszeremen, szerintem egyet sem
    Mondom én, hogy nem sokat tudsz, attól még, hogy valamit .so-nak hívnak még funkcióját tekintve dll. És tele van vele a rendszered /usr/lib, /usr/X11/lib, /usr/local/lib meg még egyéb helyeken, és igen jön az újabb so csinál szép kis biztonsági mentést az előzőről, aztán felül csapja, majd az új program, amihez kellett megy a régik meg mindenféle fúrcsa üzenetekkel elhalnak.

    "- Ehhez nem értek, de nekem működik rendesen, úgyhogy le is sz*rom. Mellesleg már nem csak X van."
    Írtam is: "még egy kicsi és az X szerver mellett 2 másik hasonló fogja egymást akadályozni"

    "De mivel ilyenek eleve nincsenek a Win alaprendszerben, felesleges erről vitázni :)"
    CMD-hez tartozó programok, Windows Host Script, Power Shell, ja végül is

    "- Ez a biztonsági rendszer sokfelhasználós rendszerek mllióit szolgálja ki, ha neked nem felel meg, nyújts be egy jobbat Linux Torvaldshoz :)"

    ACL, már elé dobbták, beletette, csak semi nem támogatja szinte, és az ACL egy kicsit finomabb hangolást és több lehetőséget tartalmaz. Különben is a *x nem csak Linux ám!

    "Ugye ne soroljam a Win vírusait? :)))"
    Nem arra van, csak annak a bizonyítása, hogy bizony *x alatt születtek, mert olyan jó biztonságos rendszer.
  • Ferrer #5
    Amiket itt felsoroltál, köszönőviszonyban sincsenek a win olyan alapvető end-user fogyatékosságaival mint az eszközfüggő meghajtó-betűzés (egyáltalán minek??), a rendszerpartícióba belehányt home könyvtár vagy a dosból örökölt EXE formátum. A registryről nem is beszélek.

    - A joker karakterek kezélése miért probléma? Ha jól van megírva a program, képes több fájl paramétert kezelni.
    - Milyen hibáról beszélsz?
    - Dll? Megnézem majd, hányat találok a rendszeremen, szerintem egyet sem.
    - Ehhez nem értek, de nekem működik rendesen, úgyhogy le is sz*rom. Mellesleg már nem csak X van.
    - A parancsok nagy hányada nem az alaprendszer része, hanem a GNU parancskészlete. A kapcsolók általában ugyanazt jelentik, nyilván különböznek ezeknek a segédprogramoknak a funkciói. De mivel ilyenek eleve nincsenek a Win alaprendszerben, felesleges erről vitázni :)
    - Ez a biztonsági rendszer sokfelhasználós rendszerek mllióit szolgálja ki, ha neked nem felel meg, nyújts be egy jobbat Linux Torvaldshoz :)


    "- NFS magic cookie - NFS UDP tetején van - Moris worm - Első vírus az ncurse tetején"
    Ugye ne soroljam a Win vírusait? :)))
  • A1274815 #4
    "Win a mai napig annyira gagyi az *x világhoz képest, hogy az hihetetlen. "

    Ja hogy ne:
    *x világ gagyiságai:
    - joker karakterek kibontását a shell végzi, ennek hála a dos-os move *.txt *.bak parancs okosabb, mint a mv *.txt *.bak utasítás, illetve bizonyos fájlnevek kapcsolóként viselkednek
    - kevés hiba ellenőrzés illetve hiba esetén szereti elsunnyogni a dolgot
    - a dll hell itt született és ma is köszöni szépen meg van
    - X szerver: lassú a sok felesleges kontext váltás miatt, fordított kliens-szerver model, kifordított RDP szerű viselkedés, helyi gépen is TCP/IP-ét használ IPC-re, mondjuk LPC-ét nem is adnak a *x kerneleid, feleslegesn túlbonyolított architectúra (X szerver, Xlib, xtoolkitek, Windows Manager, GTK, Qt, stb.), de legalább eddig szabványos volt, még egy kicsi és az X szerver mellett 2 másik hasonló fogja egymást akadályozni
    - 20 év után kezd szabványossá válni, de hasonló IPC szerűvel küszködik, mint az X és hasonszőrű társai
    - mindenki maga hozzá tákolt parancsokat, amik néha bekerültek az alaprendszerekbe: rengeteg parancs, rengeteg inkompatibilis kapcsolóval, más más stdin és stdout kezeléssel. A megtanulása a kínai írásjelekkel vetekszik, bár a kanjik erősen a logikára épül.
    - Owner/Group/World Read/Write/Execut/SetUID/SetGID sudo biztonsági modell, bár az utolsó három OGW/RWX model hiányosságai kiküszöbölésére született
    - az RFC-és szabványokat a unix-os protokoll megvalósításokhoz kellett igazítani, mert a unix elterjedt volt akkoriban és fütyült a szabványokra
    - NFS magic cookie
    - NFS UDP tetején van
    - Moris worm
    - Első vírus az ncurse lib tetején
    *x világ pozitívuma:
    - alaposan scriptelhető

    És megjegyzem, hogy Windows alatt:
    - Win8-ig ha akarsz Enterprise/Ultimate/Server verziókig tudsz unix futtató alrendszert telepíteni
    - van a sokkal erősebb, objektum orientált: Power Shell
    - létezik Windows Host Script (ami Javascripttel illetve VBScripttel programozható) és elérhgető a teljes WMI belőle
    - 32biten létezik a "gagyi" DOS-os command.com által értelmezhető batch (.bat) fájlok (kb. ez az amiről tudsz)
    - létezik a valamivel fejlettebb cmd.exe által támogatott parancs fájlok(.cmd/.bat kiterjesztéssel)
    - ACL biztonsági modell
    - Az executive kezdetektől fogva tervezetten tartalmazta a biztonsági alrendszert, támogatást a Domain/AD központosításra (a registry léte is ennek a következménye)
    - a kernel és az executive támogatást nyújt minden futtó alrendszer szolgáltatásaihoz pl.: az NtCreateProcess támogatja a Win32 CreateProcess-t, a unixos fork() illetve vfork() hívásokat, természetesen az exec* utasításokat is, illetve OS/2 DosIExecPgm rendszer hívásra, továbbá az NtCreateThread is hasonlóan, illetve a memória megosztást, memory mapped fájlokat.
    - központi management (AD)
    - SMB ACL alapon
  • Ferrer #3
    Hát reméljük nem nagyon fog megújulni már. Az Office-nál elismerem, hogy nincs jobb, de a Win a mai napig annyira gagyi az *x világhoz képest, hogy az hihetetlen.
  • Chriss745 #2
    Szerintem meg nem kene szetcseszni ami eddig hozta a bevetelt. Ok, hogy toljak az uj cuccokat a mobil platformra, de ezzel egyutt meg kene tartani a meglevo, jol mukodo dolgokat is mint Windows/Office/stb.. Amit csinaltak a Windows 8-al es Office 2013-el az egy szanalom. En sokkal szivesebben nyulok egy Windows 7-hez es Server 2008 R2-hoz, mint barmi mas modern szarjukhoz. Pl. tragedia hogy egy Server 2012-on bekapcsolom az RDP-t, es a szerver manager 1 perc mulva frissit csak disabled-rol enabled-re.

    Ezzen nagyon meg fogjak utni a bokajukat, mert az Enterprise vilag el fog fordulni toluk, es ok hozzak ugyebar a nagy zset.
  • M2 #1
    "Összpontosíts Boborján! Megugrod a világrekord!"