SG.hu

Fizetnénk a gyorsabb internetért

A nagyobb sebesség érdekében az európai internethasználók 45%-a hajlandó nagyobb internetcsomagra előfizetni vagy szolgáltatót váltani.

Az internethasználók számára egyre fontosabb az internetkapcsolat sebessége – erre a megállapításra jutott az az uniós szintű felmérés, amely azt vizsgálja, hogy az európai polgárok hogyan használják az internetet. Az európai háztartások közel fele (45%) nagyobb internetcsomagra fizetne elő vagy szolgáltatót váltana a gyorsabb internetkapcsolat érdekében. Ez annyit jelent, hogy az internet-előfizetés kiválasztásakor az ár mellett a sebesség vált a legfontosabb tényezővé. "A fogyasztók számára egyre fontosabb, hogy internetkapcsolatuk elég gyors legyen például videók nézéséhez. Azok számára pedig, akik vállalkozásaikat otthonról irányítják, a sebesség egyúttal versenyképességet is jelent. Döntéseik meghozatalakor a fogyasztók most már az árat és a sebességet egyaránt figyelembe veszik." - nyilatkozta Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke.

A felmérés eredményei arra is rámutattak, hogy a költségek miatt a háztartások több mint fele (54 %) korlátozza belföldi és nemzetközi mobilhívásait. A 2013. évi felmérés szerint azonban 11%-kal (60%-ról 49%-ra) csökkent azok száma, akik a saját hálózatukon kívüli hálózatokba irányuló hívások költsége miatt aggódnak. Ez egyértelmű jele annak, hogy az EU által a mobilszolgáltatók végződtetési díjainak csökkentésére tett erőfeszítések kezdik meghozni gyümölcsüket.

A megkérdezettek 20%-a úgy nyilatkozott, hogy olykor nehezen fér hozzá az online tartalmakhoz, illetve mobiltelefonján nem elérhetők el bizonyos alkalmazások (ez a mutató 2011 decembere óta 4 százalékponttal emelkedett). Ez gyakrabban fordul elő videók nézésekor (42%), zenehallgatáskor (22%), ingyenes videók letöltésekor (22%), események élő közvetítésekor (20%) vagy online játékokkal való játék során (19%). A hangminőség is hagy kívánnivalót maga után. A megkérdezettek csupán 38%-a vélte úgy, hogy a mobilján nagyon jó a hangminőség. Ez a mutató a vezetékes telefon esetében 49%, az interneten keresztül bonyolított telefonhívások esetében pedig 25% volt.

A hálózatsemlegesség és a szerzői jog szempontjából a videofelvételek blokkolása a legzavaróbb probléma. A felnőtt résztvevők 34%-a vesz igénybe VoIP-telefonszolgáltatásokat (a 2012. évi 27%-hoz képest). A telekommunikációs szolgáltatásokat a háztartások 45%-a csomagban vásárolja ugyanattól a szolgáltatótól (ilyen például a televízió, a szélessávú internet, a vezetékes telefon és a mobilszolgáltatás kombinációja). Közülük (vagyis a háztartások 45%-a közül) 40% fontolgatta már a szolgáltatóváltást, azonban 29% úgy véli, hogy a csomagok feltételeit nem könnyű összehasonlítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tmisi #31
    Most én mit szóljak, 10 megás csomag, azon jön a net, meg a két TV. Igaz annyit nem fog vissza TV, mint számítottam rá (INVITEL). De ha nem megy beltéri sem, lazán megvan az 1.2MB/s torrenten. :D
  • Yodafon #30
    Fogadni mernék, hogy neked minimum egy éjsötét BMW-d van, valamint egy sportmoci is figyel a garázsban a medence előtt.
  • Szefmester #29
    Én is átmentem a júpíszí féle 80/25-ről az invi 50/25-ére mert ez még mindig stabilabb mitn a UPC valaha is lesz. A röhely az hogy a UPC megvette a Rubicomot (minden felszerelésével) itt a városban, akiknél ugyanezen eszközökön soha semmi gond nem volt. Egy év alatt ha összesen volt 24 óra kimaradás már sokat mondtam, a UPC meg lazán összehozott 168 órányit az első két hónapban. Nem azért fizetek nekik hogy akkor legyen netem amikor ők akarják, hanem egész hónapban!

    A reklámjaiktól meg feláll a szőr a hátamon! Mindenkivel megpróbálják elhitetni hogy a sávszélességtől lesz gyorsabb a neted, a sok mókusvakított paraszt meg megy lelkesen és veri a nyálát a szélessávra, és csak pislog amikor a szomszéd Vér István stabil és kicsit lassabb nettel nézelődik amikor akar.
  • sanyicks #28
    "vagy ha úgy nyílnak meg a weboldalak, mintha helyi hddről menne a net."

    Arra pont nem jó, látható hogy 5 mbit fölött semmi különbség nincs a weboldalak beöltési sebessége között, mert az idő a kapcsolatok létrehozásával, és a rendereléssel megy el, nem a letöltéssel... na meg általában maguk a webszerverek nem bírják a tempót.

    Én egyébként egy fillért sem fizetnék a mostani 30 megás letöltésemnél többért... max a feltöltésért.
  • zola2000 #27
    Egyébként amit én írtam (blu ray esetleg 4k videók) mellett még arra is jó lehet a 100 megabites sávszél, hogy pl az ember megvesz egy játékot a steamről, és 5 perc alatt már játszhat is vele, vagy ha úgy nyílnak meg a weboldalak, mintha helyi hddről menne a net.

    De azért te is megérthetnéd, hogy több embernek kellene olcsón 5 megabit, mert az az emberek 90 százalékának tényleg elég, mint 100 mega feletti drágán, főleg a mai helyzetben, persze hogy azt reklámozzák.
  • Sir Quno Jedi #26
    Nalátod. Ha ezzel kezded, mindjárt más.
  • Molnibalage #25
    Nekem spec. még választási lehetőségem sem volt. Invitel vagy mikrós net. 2007-ig mikrós volt, de tele lett a faszom velük. Volt, hogy 2 hónapig nem volt upload sávszél, fórum kommentek és email az még elment, de 100 kb feltöltése után megállt a feltöltés.
  • Sir Quno Jedi #24
    Nem mérce. Ha neked nem kell, vegyél adsl-t, vagy használj voice modemet és bódogság. Én má hagy vegyek olyat, ami nekem kell. Ha nem lenne rá igény amúgy, akkor nem adnának a szolgáltatók egyre brutálisabb sávszéleket, hiába is verném a nyálam. :D
  • Molnibalage #23
    Egyébként meg nem azt mondtam, hogy neked nem kell és ezért ne csináljuk meg. De szerinted a te különleges sávszél igényed a mérce...? Ez kb. akkor a baromság, hogy kijelentem, hogy én szeretem a repszimet, akkor mindenki szereti és van rá igénye..
  • Molnibalage #22
    Az ilyen hozzállású emberek miatt nem halad a világ, akik nekiállnak ilyesmit kérdezgetni, mert elképzelni sem tudják mire kellhet ekkora sávszél.

    Az ilyen dumától megyek a falnak...