Gyurkity Péter

400 Gbps-os Ethernet és LTE-utód a láthatáron

Az Ethernet szabványok kidolgozásáért felelős szervezet a vezetékes elérések terén tartana lépést a növekvő igényekkel, míg a Huawei már az LTE után következő generáción dolgozna.

Az ágazat minden szereplője egyetért abban, hogy az internet és a helyi hálózatok forgalma rohamos ütemben nő, ennek elfogadásához nem is kell különösebb rálátással bírni a területre. Néhány évvel ezelőtt az Ethernet terén még a 100 Gbps tűnt szinte elérhetetlen álomnak (ez a szabvány a tervezett időpontra, 2010-re el is nyerte végleges formáját), ma azonban ez is kevésnek tűnik, így megindult a munka a következő generáción.

Az IEEE a növekvő felhasználói igényekkel indokolta, hogy létrehozta a szabvány kidolgozásáért, az alapok lerakásáért felelős kutatócsoportot. Az ebben helyet kapó szakemberek a 400 Gbps-os Ethernet technológia részletein dolgoznak majd, amely az elkövetkező években megfelelő kapacitást biztosíthat - amíg a változó körülmények miatt ezt is meghaladjuk. Tavaly már elkészült egy részletes jelentés, amelynek készítői arra figyelmeztettek, hogy a hálózatok forgalma évente nagyjából felével növekszik majd, így 2015-re biztosítani kell a másodpercenkénti 1 terabit adatátviteli sebességet, ez pedig 2020-ra már ennek tízszerese lesz, nincs tehát idő a megállásra, még akkor sem, ha a technológia éppen idén ünnepli 40. születésnapját.

A Huawei eközben a mobil vonalon készül új fejlesztésekkel, egészen pontosan az LTE-t majdan leváltani hivatott 3GPP (third Generation Partnership Project) Release 12 specifikációnak megfelelő technológiával. Elsődleges céljuk, hogy az adatforgalom esetében most nagyjából 100 Mbps körül húzódó felső határt egészen 1 Gbps-ig tolják ki, ám ehhez még komoly erőfeszítésekre, a szabvány véglegesítése után pedig hatalmas beruházásokra lesz szükség, ami nyilván évekig elhúzódhat (ahogy az egyébként az LTE esetében is történt).

Érdemes megjegyezni, hogy a 4G szabványokkal kapcsolatos eredeti elvárás szerint azoknak a gyorsan mozgó járművek (autók, vonatok) esetében 100 Mbps, míg a gyalogosok számára 1 Gbps átviteli sebességet kell nyújtaniuk, ettől azonban az először elkészült LTE és WiMAX szabványok messze elmaradtak. Ez persze nem tartja vissza a szolgáltatókat attól, hogy az LTE (sőt még a HSPA+) eléréseket is 4G-ként tüntessék fel, ám a valódi negyedik generáció majd csak az LTE Advanced technológiával válik elérhetővé számunkra, ami a mindennapokban is 100 Mbps és még gyorsabb átvitelt biztosít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #8
    A 4k-s filmek átlagos mérete pedig "mindössze" kb a 4xese a sima fHD-snek. Azaz egy 4k-rip majd kb 4-5GB méretű lesz. Persze ha 3D-s is lesz mellé akkor egy DVD-DL-re fog éppen hogy felférni egy film, de hát aki majd ilyen tévével/monitorral rendelkezik az nem itt fog spórolni.

    De nem baj.. te legyél türelmetlen és a 4k-s macskás videókat azonnal akard nézni streamelve... de attól ez a hálózati sebesség még mindig csak akkor fog kelleni ha otthon a gépeden megosztod ezt, és egy egész lakótelep akarja nézni!
  • Macropus Rufus #7
    2k film most is van ;) ezt úgy hívják FullHD
    4 és 8k lesz az ami majd jönn.
    Torrentnek nem kell nagy sáv ui. az, hogy 1 nap alatt jönn le valami vagy 20 perc alatt sájszegál. De ha a tévéadásod tapadni kezd akkor az már necces. Oda fog kelleni majd a komoly sáv, hogy 8megapixeles képből 1 sec alatt 30-at átvigyen.
    + kell egy feldolgozó hardware ami ezt a szép adatmennyiséget fel is fogja dolgozni realtime, esetleg minimális puffer tárral felszerelve (mert azért az nem várható el, hogy egy tévég több gigányi memóriával rendelkezzen a pufferelés miatt... bár ki tudja.)
    szép lesz ez.
  • flashpointer #6
    Hát ha bejönnek a 2K meg a 4K filmek akkor kell a sávszél majd a torrentnek!
  • Szefmester #5
    Végülis... otthon is lehet az embernek 50-100 SAS vezérelt HDD vagy ugyanennyi SSD a gépében RAIDbe kapcsolva hogy ezt az adatmennyiséget rögzíteni is tudja majd...
  • cateran #4
    Ethernetet? Meg LTE-t? If you say so...
  • KopaszIsten #3
    Nem otthoni felhasználásra szánják az ilyen kártyákat, hanem szerverközpontokba...
  • Pityu83 #2
    Nekem most van 15 megás netem és bőven elég :)
  • MANOWAR #1
    "2015-re biztosítani kell a másodpercenkénti 1 terabit adatátviteli sebességet, ez pedig 2020-ra már ennek tízszerese lesz"
    OMG ha jol ertem akkor ez 125 GigaByte/sec, 2020-ra meg 1250 GB/sec, sajnos nem rendelkezem sajat LHC-vel, hogy ilyen irdatlan mennyisegu adatra lenne szuksegem, de lehet ez inkabb csak az adatfrogalomrol szol nem pedig a tenyleges kihasznalhatosagarol. No meg a hardware sem az igazi meg hozza (vinyo, halokartya)
    Bar lesznek elonyei is a sebbessegen tul a bitang eros titkositasokat is nyugodt szivvel lehet majd hasznalni. Es ping-unk at fordul minuszba :)