Berta Sándor

Túszdrámánál kikapcsolhatóvá válna a német mobilhálózat

Egy német szövetségi tartományban, Szász-Anhaltban új rendőri törvényt készítettek, az abban szereplő néhány felvetés azonban igen csak komoly vitát váltott ki.

Szász-Anhaltban úgy döntöttek a helyi vezetők, hogy új jogszabállyal váltják fel az eddigi rendőrségi törvényt. A nyilvánosságra hozott tervezet viszont elismerés helyett gyakorlatilag csak bírálatot kapott, mivel számos érdekes pontot tartalmaz. Az egyik pont például lehetővé tenné a rendőri szerveknek, hogy vészhelyzetben - például egy túszdráma vagy katasztrófa esetén - bírói engedély nélkül lekapcsoltathassák vagy megzavarhassák a mobil hálózatokat.

A dokumentumot Holger Stahlknecht tartományi belügyminiszter dolgozta ki és terjesztette elő a helyi parlamentben, s a legtöbb bírálatot is érthetően ő kapta. A tervezet 33. paragrafusának első bekezdése szerint minden olyan esetben követelhető a szolgáltatóktól a kommunikációs kapcsolatok megszüntetése vagy akadályozása, amikor olyan helyzet áll elő, amely Németország vagy az egyik tartomány biztonságát és létét, illetve az emberek életét és szabadságát veszélyezteti.

Sebastian Striegel, a Zöldek képviselője kijelentette: a törvénytervezet szövege túl általános, ezáltal akár egy egyszerű testi sértés esetén is elvileg elrendelhető a hálózat lekapcsolása. Jürgen Grützner, a VATM távközlési szervezet ügyvezetője szerint pedig egy ilyen lépés azt jelenthetné, hogy több ezer ember nem tud majd telefonálni és vészhívásokat sem lehetne kezdeményezni, ami pedig elfogadhatatlan.

Henriette Quade, a Die Linke tartományi képviselője alkotmányellenesnek nevezte a jogszabály-tervezetet, mert az lehetővé teszi, hogy a rendőrség akár a nagygyűlések vagy demonstrációk esetén is megakadályozza a mobil kapcsolatokat. A belügyminiszter visszautasította a kritikákat és közölte: az infrastruktúrát érintő intézkedésekre csak akkor kerül sor, ha túszdráma zajlik, vagy például bombafenyegetést észlelnek. Tüntetések esetén nem kell a mobil forgalom korlátozásától vagy akadályozásától tartani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kisemlős #10
    - vagy netezik a mobilról
    - vagy pénzt utal.
    - vagy az épületen kívüli társai tájékoztathatják a rendőrségi mozgásról.
    - vagy valamelyik majom videózza az egészet és tolja fel youtubra.
    - vagy 15 perc hírnévért másik majom hívja a rádiót, tévét, hogy ezt és ezt látja, ezzel ellehetetlenítve a rendőrség munkáját.
    - vagy...
  • maxtor #9
    így kell kérem törvényt kreálni
  • maxtor #8
    Na ez most pont kapóra jön nekik:Berlin túszdráma

    Milyen furcsa....mikor volt az utólsó túszdráma vajon?
  • kvp #7
    Nem is tudtam, hogy ehhez torveny kell. Ertheto, hogy ha kell az adott cellat lekapcsoljak. Persze bombak eseten ez nem jo, mert ertelmes ember a kapcsolat megszakadasara koti a detonaciot, erre mar afganisztanban is rajottek. (utszeli bombaknal van egy kis kesleltetes a zavaras detektalasatol, hogy a konvoly meg eppen fole erjen)

    Tuszdramaknal arra lehet jo, hogy ne tudjak a tuszejtok a neten nezni a rendorseg mozgasat, ilyenkor csak a netet kapcsoljak ki.

    Tuntetesek eseten pedig a tomeg kozossegi halon torteno koordinalasat lehet a mobil adatforgalom blokkolasaval megakadalyozni, igy konnyebben oszlathato egy megmozdulas.

    Fontos megemliteni, hogy nem a teljes halozatrol beszelnek, hanem csak a cellak szelektiv iranyitasanak jogi lehetosegerol. Erre egyebkent itthon is megvan a lehetoseg, csak nem szoktak hasznalni, mert nincs sok haszna. A mostani kormany meg valamiert nem vereti szet a tuntetoket...
  • qrd0xQSt2rdvnu #6
    Hát az egyetlen elképzelhető forgatókönyv a telefonnal indított detonáció. Szerintem ez annyira gyakori, hogy törvény kell rá.
    Minden más esetben a telefonálás ellehetetlenítése inkább hátrányt okoz, mint előnyt, akár emberéletek is múlhatnak egy túszejtésen azon, hogy nem tudott segélyhívást kezdeményezni.
  • FunStyle #5
    Aki nagyon akar, az ilyen esetben városon belül kommunikálhat pl urh-n is... Minden frekit ugyse tudnak blokkolni...
  • servell #4
    egyáltalán azt nem értem, hogy miért jó, ha valaki katasztrófa idején nem tud telefonálni (a hálózat túlterhelődése jut egyedül eszembe). a túszdrámánál még meg is értem, de amúgy mi értelme?
  • Sahmatov #3
    A hálózat lekapcsolását én se vágom. Vannak olyan olyan zavaróeszközök, amivel a túszdráma helyszínén ki tudják ütni a mobil kapcsolatot anélkül, hogy a hálózathoz hozzá kellene nyúlni. Másról lehet itt szó, amit nem írtak bele a törvény indoklásába.
  • M2 #2
    Annyira gyakori a túszdráma és a bombafenyegetés arrafelé, hogy szükségük van egy olyan törvényre, ami korlátozza a polgárok jogait? Valami nagyon sántít...
  • cateran #1
    Elso blikkre a -katasztrofa eseten leloni a rendszert- kifejezetten zsenialis otletnek tunik.:S De tuszdramanal is eleg ugyes...sot, szerintem ne csak az adott epuletben lojjek le pl az aramot (mar ha le szoktak ilyen esetekben) hanem a fel orszagban, biztos ami zicher alapon....