SG.hu

Ingyenessé vált a VMware Fusion és a Workstation

A Broadcom ingyenessé teszi a VMware Fusion Pro 13 és a VMWare Workstation Pro otthoni használatát. A szoftverek vállalatok számára csak előfizetéssel elérhetőek, azoknak évente 120 dollárt kell fizetniük.

A Broadcom általi tavalyi felvásárlás széles körű felfordulást eredményezett a VMware-nél, elbocsátások voltak, nagymértékben megváltozott a szoftverlicencelés megközelítése, emiatt az ügyfelek és a partnerek is aggódni kezdtek. A Broadcom ez év elején megszüntette a VMware vSphere Hypervisor/ESXi ingyenesen használható verzióját, így az otthoni felhasználóknak alternatívákat kellett keresniük. Ma azonban a cég bejelentette, hogy otthoni felhasználók számára ingyenessé teszi a VMware Fusion Pro 13 és a VMWare Workstation Pro használatát.

A Fusion Pro és a Workstation Pro természetesen nem az egyetlen szabadon használható virtualizációs termék - a VirtualBox már évek óta létezik, és számos indie projekt használja az Apple macOS-hez készült virtualizációs keretrendszereket. A VMware termékei azonban valamivel csiszoltabbak és könnyebben tanulhatóak, mint a többi ilyen alternatíva, és a VMware fájlformátumai általánosan használatosak. A mostani bejelentés talán kevésbé lesz üdvözlendő azon vállalkozások számára, amelyek a Fusion Pro vagy a Workstation Pro örökös licencű verzióit részesítik előnyben. A VMware fokozatosan megszünteti ezeket a licenceket, és a jelenlegi, örökös licencű termékeknek támogatást nyújt „a meglévő élettartamuk és az általános támogatás végéig”, de a jövőbeni frissítések esetében kizárólag előfizetéses modellre tér át.


A VMware ezt „egyszerűsítésnek” nevezi, amely „több mint 40 további SKU-t szüntet meg”, és bár ez igaz lehet, valószínűleg ez is csak egy mellékhatása a Broadcom szélesebb körű törekvésének, hogy megszüntesse az önálló szoftverértékesítést a jövedelmezőbb előfizetéses modell javára. A Broadcom már számos más VMware-termék esetében is leállította az örökös licencek értékesítését. A Desktop Hypervisor alkalmazás előfizetése évente 120 dollárba kerül a vállalkozásoknak. Az egyetlen különbség az ingyenes otthoni és a fizetős üzleti verzió között az otthoni verzióban megjelenő „ez a termék csak személyes használatra engedélyezett” üzenet - a Broadcom szerint a termékek funkcionálisan azonosak.

Mivel a teljes alkalmazások ingyenesen lesznek használhatók, a Broadcom megszünteti a VMware Workstation Player és Fusion Player szoftvereket. Ezekkel az alkalmazásokkal már meglévő virtuális gépeket lehetett beindítani, de általában nem lehetett új virtuális gépeket létrehozni a semmiből. A Workstation Player a Workstation Pro részeként továbbra is megmarad, de önálló termékként már nem lesz elérhető. A Fusion Player felhasználói frissíthetnek a Fusion Pro-ra az alkalmazás 13.5.2-es vagy újabb verziójára történő váltással és a Fusion Player licenckulcs törlésével. A Workstation Player felhasználóinak külön kell letölteniük és telepíteniük a Workstation Pro szoftvert. A Fusion Pro és a Workstation Pro-t használni kívánóknak Broadcom-fiókot kell regisztrálniuk. Ha ezt megtették, a Fusion Pro letölthető innen, a Workstation Pro pedig innen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #5
    Nem ertem a hozzaszolasod, lehet faradt vagyok.
    Hogy jutunk el az ingyenes otthoni hasznalattol a szoftver halalaig? Miert baj a megszuno support, az az 5 felhasznalo aki megvette otthonta nem kap majd supportot? Nem kovetlek.

    Vmware Player eddig is ingyen volt es kielegitette a legtobb otthoni felhasznalo virtalizacios igenyeit. (Szerintem nagyon nem kicsit jobbak, mint az alternativak, ha asztali gepen akarsz asztali OS-t virtualizalni) Ez lenyegi valtozast nem hoz, talan egy nagyon kicsi "quality of life", de ennyi.

    (Es en hasznalom otthon a Vmware Player-t, nem csak beszelek rola)


    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2024.05.18. 12:23:09
  • Dodo55 #4
    "A ceg gyakorlatilag a rovidtavu haszon erdekeben lemond a hosszutavu bevetelekrol."

    Ez a 2020-as évek standard üzleti modellje, aminek a lényege, hogy a pénzük miatt magukat fontosnak érző részvényesek évtizedek kitartó munkájával felépített sikeres cégek vérét osztalék formájában minél hatékonyabban ki tudják szivogatni.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2024.05.17. 17:22:40
  • kvp #3
    "azert egy szoban odefert volna,hogy pl kepszerkeszto,filekezelo vagy nem tudom mi ez"

    Szoftveres kornyezet virtualis gep letrehozasara.

    Az ingyenesse tetel viszont az otthoni felhasznalas megszuntetese fele tett elso lepes, mivel ezzel a support is megszunik. A vallalati ugyfelek pedig rohamtempoban valtanak barmi masra, mivel a tulajdonos ceg hirtelen es nagymerteku aremelesei es az egyszeri licensz helyett a kotelezo berleti modell bevezetese miatt mar nem eri meg a szoftvert licenszelni. Ez a ket folyamat jo esellyel okozhatja a szoftver fejlesztesenek teljes megszuneset. A ceg gyakorlatilag a rovidtavu haszon erdekeben lemond a hosszutavu bevetelekrol.
  • igazamvanvagyig #2
    "A Broadcom ingyenessé teszi a VMware Fusion Pro 13 és a VMWare Workstation Pro otthoni használatát. A szoftverek vállalatok számára csak előfizetéssel elérhetőek, azoknak évente 120 dollárt kell fizetniük."

    azert egy szoban odefert volna,hogy pl kepszerkeszto,filekezelo vagy nem tudom mi ez a sz@ar
  • Dodo55 #1
    "megszüntesse az önálló szoftverértékesítést a jövedelmezőbb előfizetéses modell javára"

    Akkor jobb, ha ezzel sietnek, mert manapság annyira átesett már minden a lónak erre az oldalára, hogy hamarosan a különféle bérleti / előfizetési konstrukcíók elég rendesen meg lesznek törvényileg szorongatva. Úgy értem a fogyasztói jogok nagyon széles kiterjesztésére van itt szükség (10 éves díjgarancia, funkciók, kompatibilitás szintúgy, licenszállomány bővítésének lineáris görbét át nem léphető árképzése, felhős konstrukcióknál felelős adatőrzés, terméktámogatás kifutása esetén teljes kódbázis kiadás, stb...), beleértve itt fogyasztók alatt az enterprise méretű cégeknél kisebb üzleti felhasználókat is.