Berta Sándor

Az ökoházak akadályozzák a mobiljelek vételét

Az ökoházak ugyan korszerűek és az átlagosnál jobban szigeteltek, azonban vannak hátrányaik is, ezek egyike, hogy gyengítik a mobiljelek átvitelét.

A Spectrum Research Group által készített tanulmány szerint nem csak áldás, de átok is lehet a megfelelő módon szigetelt ház. A csoport kutatásának eredményeiről a The Register számolt be. A kutatók megállapították, hogy ökológiai okokból mindenképpen hasznosak az ilyen jellegű épületek, azonban a mobil jelek vételének szempontjából egyáltalán nem nevezhetők előnyösnek. A kiváló szigetelésű ajtók és ablakok ugyanis elnyelik a rendelkezésre álló mobil sávszélesség 88 százalékát. Kiderült az is, hogy az angol egyetemeken a kiépített mobil sávszélességnek csupán a 30 százaléka érhető el. Még ott is előfordulnak problémák, ahol viszonylag jó a lefedettség, ezeknél az épületrészeknél gyakori például, hogy a mobilok állandóan váltogatnak a különböző frekvenciák között és ezáltal az üzemidő drasztikus mértékben csökken.

Még ennél is rosszabb a helyzet a vállalatoknál: amennyiben az irodaépület kiválóan van szigetelve, úgy emiatt akár a rendelkezésre álló mobil szélessáv 88 százaléka is elveszhet a felhasználók számára. A tornyok egyébként is nehéz feladatot jelentenek a hálózattervezők számára, mivel nem csak zavaró rádióárnyékot vetnek, de az azt körbevevő adók gyűrűje miatt a bent dolgozók is problémákkal küzdhetnek. A jelátvitel akkor is megszakadhat ha valaki mozog az egyes emeletek között, így egy telefonhívás lebonyolítása is komoly feladattá válhat. A legkirívóbb példa az volt, amikor valaki egy adott épületen belül mászkált és a mobiltelefonja összesen 51 alkalommal (!) kísérelte meg újra felépíteni a nagy sávszélességű mobil kapcsolatot. Megoldást jelenthet, ha a felhasználók lekapcsolják a 3G-szolgáltatásokat és inkább a WLAN-modulra hagyatkoznak, illetve ha elterjednek a kisebb bázisállomások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yodafon #11
    Érezd az iróniát ;)
  • Narxis #10
    Fúú hát ez nagyon érdekes találmány.
  • Oliwaw #9
    Családi háznál van megoldás, egy érdekes találmány révén.
    Úgy hívják külső antenna, boltban is kapható (nekem is van).
  • AgentKis #8
    Femtocella a megoldás erre (is). Nem csak az ökoházak, de a nagy fémlemezzel (lindab és társai) borított épületek is így járnak. Ez egyébként tényleg inkább áldás mint átok, ugyanis sok elektorszmogot is kiszűrnek ezek, amiknek hosszútávú hatásairól még nem készülhetett felmérés, lévén alig pár évtizede használjuk őket. Ennyi használatnál még a DDT-re is azt mondták, hogy fantasztikusan hatékony és egészségre ártalmatlan, ma már tudjuk, hogy ez azért nem így van...
  • Vaszilij Artyom #7
    Most akkor ez olyan mint az usa faház vs európai vasbeton ház ?

  • flashpointer #6
    omg zavarja? Akkor építsünk megint szarokat szigetelés nélkül 1rétegű üveg nyílászárükkal, hadd legyen jó nekünk.
  • qrd0xQSt2rdvnu #5
    Én nem tapasztaltam ezeket. Szerintem az egész kutatás az amerikai faváz+gipszkarton házakhoz viszonyít. Azokhoz képest a mi vasbeton épületeink szinte faraday kalitkának számítanak.
  • Szefmester #4
    Ez csak jó szerintem is, akit nagyon zavar, az újra beszerel a házba vezetékes telefont, és hívásátirányít.
    A mobilnetesek felé pedig csak annyit tudok mondani:

    MUHAHAHAHAHAHA BESZ*PTÁTOK!!!!!
  • MsUser #3
    Bizony ez nagy előny!
    Mindenki tudja milyen káros a sok sugárzás a magasabb frekin tartósan!
    Igaz ennélkül is kaphatunk RÁK-ot de azért, kisebb elektroszmog, és sugárzást nem nevezném hátránynak semmikép!
  • caius marius #2
    Mitől lenne ez hátrány? Kirakom a telót az ablakba aztán pá. :)