Berta Sándor

Amerikai szankciók a kémkedő államok ellen

Az Amerikai Egyesült Államok bemutatta az új kiberbűnözés és IT-kémkedés elleni stratégiáját. A csomag egyik fő elemeként kereskedelmi szankciókat léptetnek életbe az olyan országok ellen, amelyek amerikai cégek ellen kémkednek.


Eric Holder
Szankciókat léptethetnek életbe akkor is, ha egy állam illetéktelen hozzáférést szerez az amerikai szellemi tulajdonhoz. Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter kiemelte: a stratégia egyfajta együttműködési lehetőséget jelenthet a hasonlóan gondolkozó kormányokkal, akik készek a szellemi tulajdont megsértő, illetve az USA biztonsági érdekeit veszélyeztető országok ellen kereskedelmi szankciókat és minden lehetséges bűnüldözési eszközt bevetni.

Az új csomag közvetlenül elsősorban Kína ellen irányul. A kínai támadók 2010 óta összesen 17 alkalommal próbálták sikeresen vagy sikertelenül megszerezni az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi titkait. Ugyan közvetlenül nem érhetik vádak Pekinget, azonban sok biztonsági szakértő úgy véli, hogy Kína vagy elrendeli vagy támogatja az ilyen jellegű akciókat.

Holder az IT-bűnözést és az IT-kémkedést egy olyan jelentős és folyamatosan növekvő fenyegetésnek nevezte, amely nem csak az amerikai gazdaságot, de a nemzeti érdekeket is veszélyezteti. Az internet és a számítógépek elterjedése ugyan számos új lehetőséget teremtett többek között a gazdaságnak is, de ugyanakkor egyszerűbbé is tette a titkok ellopását. Több neves amerikai társság is fontos adatok, például kutatási eredmények elvesztéséről számolt be. Ezek az eredmények - az innovatív technológiák segítségével - előnyt jelenthettek volna a piacon e vállalatok számára. Az új stratégiát 120 napig fogják tesztelni azért, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy valóban szükség van-e rá és eléggé hatékony-e.

A Mandiant amerikai biztonsági cég jelentésében azt írta: a kínai fegyveres erők egyik egysége tehető felelőssé a tengerentúli társaságok elleni hackertámadásokért. A kínai külügyminisztérium cáfolta a vádakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hagyimiklos #26
    Át kell lépni az idióta hozzászólásain, mindenhol ezt adja elő.
  • Papichulo #25
    Vegulis mit akarsz bizonyitani? Mit allitasz? Kijelentesem melyik felevel vitatkozol?
  • UUUU #24
    caius marius persze, hogy ismerjük ennek a bugyuta gyereknek az USA imádatát és más országokkal szembeni gyülöletét.
    Ez az ami mindig eltakarja a szeme elöl az igazságot és mindig ezért beszél hülyeségeket.
    Közben az ilyen részleteket észre se veszi a tartalékokról.



  • Papichulo #23
    "Az összes hsz-ből süt a Kína fóbiád és a beteges usa imádat. "

    Melyik kijelentesem nem allja meg a helyet? Mit nem tudtam tenyekkel alatamasztani? Nalad a targyilagossag az "Kína fóbiád és a beteges usa imádat"???
  • caius marius #22
    Az összes hsz-ből süt a Kína fóbiád és a beteges usa imádat. Miért várod, hogy valaki érdemben vitatkozzon veled?
  • Papichulo #21
    Mit akarsz bizonyitani? Mit allitasz? Kijelentesem melyik felevel vitatkozol?
  • UUUU #20
    Erölködj még egy kicsit az idézőjelekkel.
  • Papichulo #19
    Egy idezojelet is keptelen vagy a szoveg elejere es vegere biggyeszteni? Miert probalsz olyan szinben tetszelegni, mintha ez a szoveg a te fejedben fogant volna meg?

    Mindazonaltal en ezt jelentettem ki: "Magyarul megallapithatjuk, hogy a kovetkezo par evben Kina - egyre csokkeno mertekben - meg nyomast gyakorolhat a vilag tobbi reszere, de ezt a lehetoseget egy WTO hatarozattal es banyaik/lakossaguk iszonyat merteku rombolasaval sikerult csak elerniuk. Szo sincs itt sikersztorirol vagy bolcs es elorelato kinai emberekrol!"

    Szoval mit akarsz bizonyitani? Mit allitasz? Kijelentesem melyik felevel vitatkozol?
  • UUUU #18
    Inkább vedd le a szemellenződet, és húzd ki amerika seggéből a fejed pajti.

    Megállapítható, hogy Kína fölénye a létfontosságú ritkaföldfémek kitermelése terén megkérdőjelezhetetlenül magas annak ellenére, hogy a világ más országai, köztük az Egyesült Államok és Japán, igyekeznek csökkenteni ezt. A nagyhatalmak, főként az USA katonai és gazdasági biztonságát jelentősen meghatározza a ritkaföldfémekhez való hozzáférés, így egyértelmű, hogy mindent megtesznek azért, hogy a nyersanyagok beszerzésének biztonságát minél nagyobb mértékben növeljék. Az erőfeszítések ellenére azonban úgy tűnik, a feldolgozási technológia bonyolult és költséges mivolta miatt a következő néhány évben is Kína fogja uralni a ritkaföldfémek világpiacát, ami a rohamosan fejlődő amerikai hadiipar számára számos kockázattal jár.

  • Papichulo #17
    Gratulalok, hogy sikerult forrasmegjeloles nelkul idezni!

    Persze a korrekt az lett volna, ha megemlited a cikk egyeb reszleteit is.

    Mint peldaul:

    "A jelentősebb bányanyitások Malajziában és Kaliforniában folynak a Molycorp vállalat zászlaja alatt, amely az 1980-as években a világ vezető ritkaföldfém kitermelője volt. John Kaiser, a Kaiser Research Online szerkesztője szerint öt éven belül a világ számos táján feldolgozott ritkaföldfém ki fogja szorítani a kínai nyersanyagokat."

    "2012 nyarán Japán és Vietnám létrehozott egy közös központot a ritkaföldfémek kutatására, ami világosan rámutat arra, hogy az országok képesek összefogni egy nagyhatalom monopolisztikus helyzete ellen."

    "Az erőfeszítések ellenére azonban úgy tűnik, a feldolgozási technológia bonyolult és költséges mivolta miatt a következő néhány évben is Kína fogja uralni a ritkaföldfémek világpiacát"

    Magyarul megallapithatjuk, hogy a kovetkezo par evben Kina - egyre csokkeno mertekben - meg nyomast gyakorolhat a vilag tobbi reszere, de ezt a lehetoseget egy WTO hatarozattal es banyaik/lakossaguk iszonyat merteku rombolasaval sikerult csak elerniuk. Szo sincs itt sikersztorirol vagy bolcs es elorelato kinai emberekrol!

    ps: A cikk szinvonalat nemileg arnyalja, hogy Tomahawk "cirkaloraketa"-rol beszel, holott az xGM109-nel (az esetleges booster fazison kivul) nyoma sincs a raketahajtasnak (turbofan hajtomuvet hasznal), igy a megfelelo terminologia az robotrepulogep lett volna ;)