MTI

Az internetes közösség támadja a korrupciót Kínában

Az elmúlt hónapokban korrupt és szexbotrányba keveredett hivatalnokok tucatjait buktatta le az internetező közösség Kínában - a szakértők szerint ugyanakkor szigorúbb szabályozás szükséges a korrupció elleni harc sikeréhez.

Az elmúlt hónapokban szinte nem telt el hét anélkül, hogy ne lehetett volna egy-egy korrupt vagy szexbotrányba keveredett hivatalnok bukásáról szóló hírt olvasni Kínában. A félmilliárdot is meghaladó kínai internetező közösség kimondatlanul virtuális versengést indított a hivatalos posztot betöltő fegyelemsértők ellen.

Szeptemberben ők buktatták le például Ja Ta-cajt, Senszi tartomány munkavédelmi hivatalnokát aki az internetre felkerült fényképeken látható tucatnyi luxusórája és drága kiegészítői miatt lett gyanús. Októberben Caj Pinről, Kanton város egyik kerületi vezetőjéről derítették ki, hogy ő és családja összesen 22 ingatlannal rendelkezik, ami nem származhat Caj rendes fizetéséből. Novemberben Csungking egyik kerületi pártvezetőjéről szivárogtattak ki szexvideót, majd a santungi kormányzat mezőgazdasági irodájának vezetőjének, Tan Ceng-tönek szeretőjéhez írt levele vált nyilvánossá. Legutóbb pedig a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület egy rendőri vezetőjéről derült ki: egy ikerpárt tart szeretőkként, akiknek lakását hivatali kiadásként számolja el.


Korrupt hivatalnokok bíróság előtt - több ezer éve nem oldották meg

A korrupt hivatalnokok elleni "vadászat" a blogokon, hírportálokon, üzenetküldő oldalakon és a mikroblogokon is folyik, s minden valószínűséggel a jövőben sem fog alábbhagyni. Az internetes közösségnek ugyanakkor - bár tagadhatatlanul igen nagy segítséget nyújt a nyomozó szerveknek - korlátozottak a lehetőségei a korrupció ellenes küzdelemben - mondta a kínai Cajhszin magazinnak Li Tuo, a kormányzati tudományos társaság professzora. Pusztán az online közösség elszántsága nem képes tisztább vezetést eredményezni - véli Li. Az új pártvezetőknek intézményi lépéseket kell tenniük a korrupció visszaszorításáért, erre példa lehet többek között a hivatalnokok vagyonnyilatkozat megtételére való kötelezése.

A sina.com hírportál témával kapcsolatos cikke arra emlékeztet: a feltételezésekre alapuló vádak hibahatára széles, így óvatosabban kellene az internetre felkerülő információkkal bánni. Példa erre Li Jün-csing, egy Kuangcsou tartománybeli nyugdíjas mérnök esete is, akit nemrég azzal vádoltak meg, hogy kenőpénzekből összesen 24 házat vásárolt magának. A férfi a vádakat követő vizsgálat során tisztázta magát, a pletykák következtében viszont személyes adatai kerültek nyilvánosságra, és hírneve is csorbát szenvedett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #3
    legalább ott állnak korrupt hivatalnokok a bíróság előtt. Itt még az sem.
  • HuAn82 #2
    Jellemző.:-)
  • Tetsuo #1
    Magyarországon azt a weboldalt, ami harcol a korrupció ellen, meg is akarják szuntetni. :)