MTI

Kötelező lesz a valódi név használata Kínában

Szigorúbb internetszabályozásról dönthet a héten a kínai törvényhozás, hogy a személyes információk védelmét fokozza - írta a Hszinhua hírügynökség.

Az új szabályozás az internetfelhasználók adatvédelmének megerősítését szolgálja majd. Az Országos Népi Gyűlés állandó bizottságának üléséhez benyújtott javaslattervezet szerint a jövőben az internetezők személyazonosságának kilétére fokozottabb hangsúly helyeződne, nekik az internetes és a telekommunikációs szolgáltatóknál is igazolniuk kellene magukat. Az új szabályozás elfogadása és életbe lépése ugyanakkor korlátozó erőként is hathat, ezzel ugyanis a blogokon és mikroblogokon megjelenő posztok, vélemények "feladói" is visszakövethetőek lennének. Egy ehhez hasonló valódi névvel való regisztrálást tett kötelezővé a vezetés márciusban a több százmilliós mikroblogoló közösség számára. Ezt végül - egyebek közt technikai nehézségek miatt - nem sikerült teljes mértékben megvalósítani.

Az internetet érintő szabályozások szigorítására való törekvések várhatóak voltak, a múlt héten a hivatalos pártlap, a Zsenmin Zsipao több cikke, a Hszinhua hírügynökség kommentárja is ezzel foglalkozott, és a központi televízió (CCTV) is erről tudósított. Hogy a novemberben megválasztott új kínai vezetőség pontosan milyen irányba indul el az internet szabályozását illetően, egyelőre nem lehet tudni.

A korábbi propagandavezér, Liu Jün-san beválasztása a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága Állandó Bizottságába ugyanakkor egyes elemzők szerint az internet szabályozásának szigorítása irányába mutat, mint ahogyan Liu utódának, Liu Csi-paónak a decemberi nyilatkozata is, amely szerint "a pártnak aktívan vizsgálnia kell, hogyan erősíthető meg az internet kiépítése, működtetése és kezelése". Ugyancsak a pesszimisták táborának igazát erősítheti az is, hogy az utóbbi hetekben a jelek szerint megerősítették a kínai tűzfalat, a korábbinál többek számára ellehetetlenítve annak megkerülését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nlght #5
  ja majd ha világbéke lesz és a politikusok önkéntes hazugságvizsgálatnak vetik alá magukat minden hónapban... na akkor én is támogatni fogom, addig meg éljen a szólásszabadság
 • MerlinW #4
  Véleményem szerint ezt mindenhol be kellene vezetni. Mármint a személyazonosság feltüntetését. Sokkal kulturáltabb lenne a háló.
 • NEXUS6 #3
  "Szigorúbb internetszabályozásról dönthet a héten a kínai törvényhozás, hogy a személyes információk védelmét fokozza - írta a Hszinhua hírügynökség."
  "Az új szabályozás elfogadása és életbe lépése ugyanakkor korlátozó erőként is hathat, ezzel ugyanis a blogokon és mikroblogokon megjelenő posztok, vélemények "feladói" is visszakövethetőek lennének. Egy ehhez hasonló valódi névvel való regisztrálást tett kötelezővé a vezetés márciusban a több százmilliós mikroblogoló közösség számára."

  Némi ellentmondást érzek itt.
 • kvp #2
  Ha tenyleg akarjak, meg lehet csinalni. Igaz, hogy utanna eleg kevesen fogjak hasznalni a rendszert, de megoldhato. Persze iszonyatosan sokba kerul. Az emlitett technikai gondok is igazabol penzugyiek, mivel a szolgaltatok nem tudtak eleg penzt kolteni az ellenorzo rendszer kiepitesere. Kerdes, hogy hosszu tavon is megeri-e, vagy a tul magas koltsegek miatt bukik be vegul a politikai rendszer.
 • FunStyle #1
  Már megint nagyot akar a szarka...