Berta Sándor

Októberben jön az Ubuntu okostelefonokra

Mark Shuttleworth, a Canonical Ltd. alapító-vezérigazgatója elmondta, hogy a disztribúció októbertől lesz elérhető az okostelefonokra. Az Ubuntu miniatűr számítógéppé teheti a mobilokat.

A menedzser a The Wall Street Journal nyilatkozott. Kiderült, hogy az operációs rendszert a Samsung Galaxy Nexus készülékére optimalizálták és ugyanazokat a meghajtóprogramokat használja, mint az Android, ennek ellenére alapvetően különbözik a piacon lévő operációs rendszerektől. Az Ubuntu használatával lehetővé válik, hogy bárki az okostelefonjához csatlakoztasson egy monitort, vezeték nélküli billentyűzetet vagy más perifériát azért, hogy hozzáférhessen a készüléken tárolt adatokhoz és alkalmazásokhoz. A cél az, hogy az operációs rendszernek köszönhetően az okostelefont ugyanúgy lehessen használni, mint mondjuk egy PC-t.


A PC helyét teljesen átveheti egy ilyen monitorra csatlakoztatható okostelefon

Az Ubuntu lehetővé teszi a Windows-alapú programok streamelését közvetlenül az okostelefonra, méghozzá egy céges szerveren keresztül, így akár a vállalati információk is bárhol elérhetővé válnak. Mindez különösen hasznos lehet azoknál a társaságoknál, ahol engedélyezik, hogy az alkalmazottak a saját eszközeiket használják munkavégzésre. Meghatározó lehet az is, hogy a disztribúcióhoz mennyi szoftver érhető el. Ebből a szempontból az Ubuntu a többi operációs rendszerrel szemben hátrányban van, a helyzet viszont hamarosan változhat, hiszen a fejlesztők már hozzáférhetnek az új verzióhoz.

Idén a mobil eszközökre koncentrálnak az Ubuntu fejlesztői, és futtathatók a disztribúció első verziói bizonyos tábla PC-ken, például a Nexus 7-esen. Január elején vált hivatalossá, hogy okostelefonokra is jön az Ubuntu.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #7
    Én is inkább ezt látom. Egyre csökken a különbség a marékos és a fiókos számítógépek között. A modulos fejleszthetőséget épp a PC-gyártók "tették tönkre" az egyre másra megújított régivel nem kompatibilis csatlakozások használatával.
  • nextman #6
    Nem ertek egyet, 10 evvel ezelott is volt CAD meg zeneiras, es annyit ez a hardver is tud, mint az akkori gepek.
    Szerintem jo otlet.
  • duke #5
    No igy linuxal mar legalabb lesz ertelmuk, ezeknek a telefon meretu szamitogepeknek.
  • hunwhite #4
    Érdekelne a dolog, ha egy kicsit pcsebbre sikerül mint az android....
  • Yv@n #3
    "Amíg nem optimalizálják az os-eket a nagyobb felbontáshoz, úgy csak nyűg.Gondolok itt, ha rákötöd egy nagy monitorra fullhd-be, akkor az ikonok mérete,valamilyen start menü stb, legyen egy ilyen skinje az os-nek, ha rákötöd a normális kezelhetőség miatt."
    Nekik ez mondjuk van készen egy ideje(már amennyire egy-egy ubuntu release-t késznek tekintünk) unity névvel, jól látható volt már az ubuntu telefon bejelentésekor, hogy évek óta átgondoltan ebbe az irányba zajlik az egész rendszer fejlesztése. Az nem egy nagy varázslat, hogy az eszköz dokkolóba helyezve a csatlakoztatott kijelzőn natív felbontásban megjelenítsen egy erre szánt feületet.(Pl vállalati notebookoknál is sok-sok ideje létező dolog ez)


    A nagy kérdés majd inkább az lesz, hogy mennyire tudnak az emberekben vágyat ébreszteni egy ubuntus mobil telefon birtoklására.
  • narumon #2
    A legtöbb embernek meg elég a bohóckodás. Szóval ha a szoftver jó lesz (ebben kételkedem erősen) akkor jó piaca lehet(ne).
  • who am I 7 #1
    Amíg nem optimalizálják az os-eket a nagyobb felbontáshoz, úgy csak nyűg.Gondolok itt, ha rákötöd egy nagy monitorra fullhd-be, akkor az ikonok mérete,valamilyen start menü stb, legyen egy ilyen skinje az os-nek, ha rákötöd a normális kezelhetőség miatt.Ez az egyik, a másik a programok..mondjuk egy win8 teló talán, de nem hinném hogy van wp8-ra office,ps,cad stb Ezeket sem ártana ráfejleszteni..Ha lesz rá sok program, meg normális interface akkor pár dologra már jó lesz, de pl. komoly játékra fullhd-ben sosem lesz jó, vagy studió munkákra,cadre,renderelni,zenét írni stb.Akinek kraft kell, sajna maradnia kell a pc-nél, bohóckodni viszont lehet majd vele.