Berta Sándor

Brazil segítség az Openmoko programnak

Brazília ismét jelét adta, hogy támogatja a nyílt forráskódú megoldásokat és fejlesztéseket. A váratlan segítség talán még megmentheti az Openmoko programot.

A Sao Paulo-i Egyetem azt tervezi, hogy részt vesz az Openmoko Freerunner nevű linuxos okostelefon fejlesztésében. Mivel a projekt sorsa az idei év eleje óta gyakorlatilag teljesen az online közösség kezében, így a segítség éppen jókor érkezhet. A hírt John "Maddog" Hall jelentette be az Openmoko hivatalos levelezőlistáján.

A szakember korábban más programok keretében már együtt dolgozott Dr. Marcelo Zuffóval, az egyetem professzorával és megkérdezte, hogy el tudná-e képzelni, hogy az intézmény részt vegyen a Freerunner fejlesztésében. Az első beszélgetést több egyeztetés is követte, míg végül Zuffo közölte, hogy ő és az egyetem szívesen segítenek. A professzor megemlítette a dolgot a brazil távközlési miniszternek is, aki teljesen lelkesen fogadta az ötletet és azonnal a támogatásáról biztosította.

Hall közölte, hogy az egyetem jártas a távközlési fejlesztésekben, különösen tekintettel a telefonkódok és a telefonos biztonság területére. Emellett az intézmény új integrált áramköröket hozhat létre és képes 30 másodpercenként akár 10 000 áramkört is legyártani. Az egyetem célja az volt, hogy ezeket az eszközöket szabadon, bárki számára elérhetővé tegye és licencelje.

Az intézmény vezetői felajánlották azt is, hogy örömmel működtetik az Openmoko levelezőlistáját és más erőforrásokat is biztosítanak, valamint jogi segítséget is adnak. Most már csak azt kell tisztázni, hogy a közösség és az egyetem konkrétan hogyan tudnak együtt dolgozni. Hall vállalkozott arra, hogy ezt a munkát koordinálja. Számos kérdést is tisztázni kell, például, hogy lesz-e új hardververzió és ha igen, azt ki fogja gyártani.

Az Openmoko első nyílt forráskódú mobil készülékének a sorozatgyártása 2007-ben indult, de az első Freerunner csak egy év késéssel, tavaly júliusban érkezett meg Európába.
A projekt akkor került veszélybe, amikor idén április elején a szervezet bejelentette, hogy a gazdasági világválság miatt a tervei módosítására kényszerült, leáll a fejlesztésekkel és elküldi munkatársai egy részét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!