Gyurkity Péter

Okostelefonokra is jön az Ubuntu

A korábbi jelzéseknek megfelelően a Canonical okostelefonokon is elérhetővé teszi Linux alapú operációs rendszerét, amely a világon elsőként nyújthat univerzális élményt minden meglévő eszközön.

A hivatalos oldalon 2012 utolsó napjaiban ott virított a visszaszámlálás, amely január 2-ára vetítette előre a fontos bejelentést. Erre végül sor is került, így megtudhattuk, hogy komolyan gondolták a korábbi jelzéseket, miszerint a jövőben a hordozható és mobil eszközöket helyezik majd előtérbe a fejlesztés során. Az asztali és noteszgépekről jól ismert, a legnépszerűbb Linux változatok közé tartozó szoftver így hamarosan jóval több megoldáson elérhető lesz.


A bejelentés alkalmából közzétett hosszabb videón a bevezetőben is említett univerzális élményt helyezik előtérbe, ez ugyanis most először lesz valóban mindenhol elérhető, függetlenül az adott eszköz méretétől és funkciójától. A szerverektől a felhő szolgáltatáson és az asztali, valamint a mobil PC-ken át az Ubuntu nemsokára a táblákon és okostelefonokon is elérhetővé válik, a kezelőfelület és a különböző alkalmazások pedig mindenhol nagyjából ugyanazt nyújtják majd.

A mobil megoldásokon a rendszer az Android esetében is használt szoftveres meghajtókra támaszkodik majd, a natív, webes, illetve HTML5 appok mellett. A kezelőfelület némileg eltér a megszokottól, itt ugyanis nagyobb szerepet kapnak a szélekről a kijelző közepe felé tett görgető (swipe) mozdulatok. A képernyő bal oldalán ekkor az indítósáv jelenik meg, felül a fontosabb rendszerbeállításokat módosíthatjuk (az éppen futó app bezárása nélkül), míg a jobb oldalon a visszalépés funkciója elérhető, az alulsó sávban pedig az app fontosabb beállításait vehetjük szemügyre.


A fejlesztők szerint az Ubuntu mind a prémium kategóriában, mind pedig a belépő szinten népszerűvé válhat, a vállalati és magánfelhasználók körében egyaránt. Mivel egyelőre egyetlen szolgáltató sem jelezte támogatását, a vásárlóknak a meglévő androidos eszközökön saját maguknak kell telepíteniük a szoftvert, ez azonban hamarosan változhat. A hivatalos bemutatóra a január 8-án induló CES alatt kerítenek majd sort.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • errorista #29
    a harom evbol 2.5 letelt, szedd ossze magad, canonical!
  • Vaszilij Artyom #28
    Te sem vagy normális, vagy csak simán alma hívő, bár ez szinonímája a nemnormálisnak már 1-2 éve.
  • Ferrer #27
    Egy újabb mobil os, amire senki nem ír használható alkalmazásokat (lásd Android, stb..), király!
  • SupraMKIII #26
    Szerintem ahol ez igazán ütős lehet, azok az olcsó tabletek: ezeknek a legnagyobb baja sokszor a hulladék oprendszer. De ha tudok rá fordítani egy rendes ubuntut, akkor az nagyot dob a használhatóságon!
  • SupraMKIII #25
    Azért ez nagy zakó lehet az MS-nek :-) Ők ígértek valamit, amit az Ubuntu meg is tud csinálni :-)

    Sajnos a linux és az android pont úgy nem járható át, mint ahogy a windows és a linux sem. Ami portolható, az eleve linuxra lett írva.
    Én éppen androidra fejlesztek, és pont tegnap kerestem megoldást arra, hogy az android framework elindítható-e ubuntu alatt - nem mondom hogy nem, csak azt, hogy semmilyen lehetőséget nem találtam rá...

    De persze ha ez igény lesz, akkor lehet hogy születik rá megoldás.
  • sanyicks #24
    Hát az m$-nél álszentebb nincs, pofáznak hogy a gugli korlátozza őket (vagyis a szar zárt protokolljaikat korlátozza), miközben az m$ amióta létezik a korlátozásokból, és vendor lock-in-ből él :D
  • errorista #23
    2015 végén több ubuntus telefon lesz, mint wp8-as. Megjósoltam.
  • Cumshot #22
    Vérgeci mindegyik multi nyilván. Én személy szerint aszerint választok készüléket, hogy milyen a felhasználói élmény.
    Ha ezt nézzük, számomra jelenleg az Android az egyetlen alternatíva.
    iOS csak azért nem az, mert háromszor annyiért tudja ugyanazt, mint a droid.
  • csimmasz #21
    Most elmosrzsolok egy könycseppet!
    A többi, Apple, Ms, akármelyik másik ugyan olyan álszent, pénzre és hatalomra vágyó multi.
  • hurkaur #20
    "Windowsnak esélye nem volt ezen a piacon, egy rohadt flash támogatást nem tudtak belerakni 2,5 év alatt, a felhasználói élmény is kimerül a csempetologatásban + a színséma váltogatásában."
    Uhh, hat csak kiderult vegre, hogy miert is lassu igazan a WP terjedese. A flash a titok nyitja, ezereves rejtveny megoldva.