Berta Sándor

Közös Linux-platform mobil készülékekhez

Több nagy informatikai és mobiltelefon-gyártó vállalat is tagja annak a kezdeményezésnek, amelynek célja egy jövőbeni közös linuxos mobil platform létrehozása. A szükséges fejlesztéseket a tervek szerint egy független alapítvány szakemberei végzik majd el.

A programban részt vesz többek között a Motorola, a NEC, az NTT DoCoMo, a Panasonic, a Samsung és a Vodafone. A kezdeményezés elsődleges célja a Nokia legyőzése. Mint ismeretes, a finn mobiltelefon-gyártó cég birtokolja a Symbian részvényeinek többségét. Ez a vállalat az egyik meghatározó szereplője a mobiltelefonok piacnak, ami leginkább az általa fejlesztett operációs rendszernek köszönhető. Ugyanakkor szakemberek szerint ezzel a lépéssel a projektben szereplő konszernek a mobil piac felé kacsintgató Microsoftnak is üzentek.

A Motorola, a NEC és a többi társaság azt remélik, hogy az általuk támogatott és nyílt fejlesztési munka során megalkotott linuxos operációs rendszer rövid időn belül képes lesz a meglévő mobil operációs rendszerek konkurensévé válni. A cégek szerint a nyílt forráskódú közösséggel való jó kapcsolatuk elősegítheti, hogy nagyon rövid idő alatt is számos, az új platformot támogató alkalmazás jelenhessen majd meg. A munkát végző és koordináló alapítványnak éppen ezért nem csak a platform kifejlesztése lesz a feladata, hanem annak értékesítése, reklámozása is. A nonprofit szervezet ezenkívül elérhetővé fogja tenni a forráskódokat, illetve azok dokumentációját és bárki számára biztosítani fogja a más Linux rendszerekhez való integrálást lehetővé tevő eszközöket is.

A cél, hogy egy közös operációs rendszer kernel jöhessen létre, amelyet azonban bárki tetszőleges alkalmazásokkal bővíthet, kiegészíthet, vagy akár módosíthat is. Az ígéretek szerint az új platform kifejlesztése hamarosan gőzerővel meg fog kezdődni, hiszen az elképzelések szerint a jövő év elején már meg kellene jelenniük az új platformot használó, illetve támogató első mobil készülékeknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #21
    Ket mitoszt kellene eloszlatni.

    Az egyik, hogy a windows mikrokerneles. Sajnos nem az, hanem modularis, konnyu betolteni kulso moulokat. Ma mar a linux is tud ilyet, modulok nelkul mind a ket rendszert le lehet pucolni par szaz kilobyte-ra. Persze a kernelek maguk meg egy sor szoveget sem tudnak kiirni.

    A masik mitosz pedig az hogy a linux-hoz pc kell. Valojaban mar az 1.x-es sorozat sem volt teljesen pc fuggo, a rendszer minimalis kovetelmenye valahol egy amiga 500-as kornyeken mozog, aminel meg a mai legolcsobb telefonok is jobb hardverrel rendelkeznek. (a gumstix mikovezerlo kb. pont a minimum kozeleben van)

    Viktor

    ps: A linux-nak egyebkent nem kell hagyomanyos folyamatstruktura a mukodeshez. Ha kell elmegy 1 db busybox shell-el (1 process-es mukodes mint a dos), de ugyanigy lehet a futo program egy lfb-t hasznalo grafikus program is, es ekkor csak a kernel es 1 azaz egy darab program fut, megis vannak ablakok es tobbszalu vegrehajtas.
  • waterman #20
    "Mitől lenne linuxos egy ilyen program? 0-ról írják, tehát semmi köze hozzá.
    Vagy ott is lesz prompt? :-)"
    a linux mint olyan az nem a promt-tól(ami különben is shell) linux, hanem azért mert a linus torwalds-ék féle kb 640 kb-os kernelmag dohog benne. ez a linux kernel. elég összetett. erre épülnek rá a mudulok. ezek közül hogy gyorsabban inudljon a gépezet, párat hozzáfordítanak/belefordítanak a kernelbe. ettől a kernel hízik is rendesen. vannak nem alapvető modulok, amiket felesleges lenne belegyömszölni a kernelbe, mert csak nőne tovább. ezeket a modulokat "induláskor behúzza" (pl egy hangkártya modulját). úgy hogy most egy univerzális kernelt használok 2,8 megás kis fileban elfér minden(tömören - induláskor kicsomagolja magát). ha minden felesleget kiszedünk, és csak egy ilyen telefon hardware-einek kezeléséhez szükséges modulokat használjuk, akkor egy elég kicsi, optimális és pláne gyors kernelt kapunk. szóval, ha lesz ebből valami, akkor mindenképp megéri.
  • p1gr1 #19
    Mar van linuxos telefon es nyilt forrasu is Motorola A1200 elerheto a forrassa is mar nemtom hol google meg mutatja es magyararoszagon is kaphato csak nem olcso.
  • Ratty #18
    nah, ha ebből valami jó fog kisülni lehet lecserélem a smartphone-omat ^^
  • Caro #17
    Egyáltalán nem.
    A dolgok többségének nincsen sok köze az architektúrához, ha jó a kód.
    Az API-k, hálózat, file-rendszerek mind-mind olyan dolgok, amik gyakorlatilag módosítás nélkül átvihetők egy másik platformra is.
    A drivereket persze meg kell írni, de ennyi az egész.
  • Yeti #16
    Hidd el, hogy az MS sem kezdett neki nulláról, biztos vagyok benne, hogy kernel elég nagy része át lett véve(főleg, hogy win kernel mikrokernel).
    A kód(pl egy C kód) nem architektúra függő alapvetően, a fordító dolga, hogy az adott architektúrára lefordítsa.
    Mellesleg pont ezt tartják a Symbian nagy előnyének, hogy az teljes egészében mobil platformra készült, mindent úgy terveztek meg benne, hogy ilyen környezetben jól teljesítsen.
    Egyébként én úgy emlékszek, mintha már eddig is léteztek volna linuxos mobiltelók, nem?
  • raingun #15
    Hát nem értek a linuxhoz, de biztos igazad van.
    Én valahogy elképzelhetetlennek tartom hogy egy teljesen más hardver architektúrára ugyanazt a kódot használják fel. (persze az alapelvek ugyanazok)
    Ahogy valszeg a Windows mobil edition sem tartalmazhat eredeti windows kódot :-)
    csak a csicsa ugyanaz
  • turul16 #14
    Talán attol, hogy open source linux kerneltől származtatható? Közel sem 0-rol irják.
    Ha ilyen telóm lenne az első dolgom lenne tenni rá egy shellt. Mer az kell! Királyul néz ki :)
  • Caro #13
    Nem valószínű.
    Fogják a mostani kernelt, és kiegészítik azokkal a modulokkal amin szükségesek egy teló ellátásához.
  • raingun #12
    Mitől lenne linuxos egy ilyen program? 0-ról írják, tehát semmi köze hozzá.
    Vagy ott is lesz prompt? :-)