Berta Sándor

Leáll a fejlesztésekkel az Openmoko

A gazdasági világválság súlyosan érinti az informatikai és távközlési cégeket is, melyek közül az Openmoko korábbi tervei módosítására kényszerült.

A tajvani vállalat azonnali hatállyal leállította a Freerunner utódjának számító GTA03 típusú okostelefonja fejlesztését, egyúttal pedig bejelentette, hogy elbocsájtja munkatársai közel felét. Sena Moss-Pultz, az Openmoko ügyvezetője igazgatója a gazdasági világválsággal és az amiatt megváltozott helyzettel indokolta a döntést. "Alkalmazottaink egy részének mi mondtunk fel, másik részük viszont maga döntött így. Ezekre a lépésekre szükség van, hogy egyáltalán megmaradjunk. A társaságunk hosszú távon csak így élheti túl a mostani helyzetet és biztosíthatja a fennmaradását" - hangsúlyozta a cégvezető a berni Openexpón.

Az Openmoko a kezdetektől problémákkal küzdött. A cél egy teljesen nyílt mobiltelefon-család létrehozása volt. A szoftverkódokhoz, a dokumentációhoz és a meghajtóprogramokhoz bárki szabadon hozzáférhetett, hogy maga készíthesse el saját alkalmazásait. A cég eddig két készüléket fejlesztett ki, az elsőből 3000, a másodikból 10 000 darabot adtak el.

Az első gondok akkor kezdődtek, amikor csúszott a fejlesztés, így az első Freerunner is csak egy év késéssel, tavaly júliusban érkezett meg Európába. Ráadásul néhány modellt komoly konstrukciós hibák jellemeztek. A bajt csak tetézte, hogy változások történtek a fejlesztőcsapatban, amik tovább hátráltatták a munkát. A terv az volt, hogy az idei év közepéig elkészüljön a kezelőszoftver stabil verziója és ezáltal a telefon mindenki számára használható legyen.

"A jövőben a B-tervre koncentrálunk. Üzleti okokból az ütemtervben szereplő második készülék felé fordulunk. Erről azonban még nem árulhatok el részleteket, de annyit mondhatok, hogy nem távközlési eszközről van szó. Már az első változatát a piacra szánjuk és természetesen ezen is nyílt forráskódú program fog futni. Emellett folytatjuk az okostelefonok programjának fejlesztését, de erre a célra kevesebb erőforrásunk áll majd rendelkezésre. Éppen ezért arra kérem a felhasználókat, hogy vásárolják meg a Freerunnert, segítsenek hibái kijavításában és írjanak új alkalmazásokat. Remélem, hogy azokat a programokat később felhasználhatjuk egy új készüléken" - közölte Sean Moss-Pultz.

Az Openmoko eredeti célkitűzése mindenesetre nem változott: a jövőben is mobiltelefonokat akarnak gyártani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • irkab1rka #7
  management issu-ek. Kár.
 • Rexhawk #6
  "SUN körül most elég nagy gázok vannak"
  igen, de olyan elterjedt open source cuccnak mint a java vagy a tripla biztos lesz aki átveszi a projektet

  "Linuxok (folyamatosan alakul mind tudásra mind licenszre)"
  persze a windows is fejlődik, nem értem ezzel mi aa baj

  "meg KDE no comment...ablakkezelő csak,"
  én a teljes projektre gondoltam, beleértve pl a koffice,amarok,kopete...
  a gnome-nál is
 • roliika #5
  A SUN körül most elég nagy gázok vannak, előfordulhat, hogy pár openszorsz cuccnak annyi. Linuxok (folyamatosan alakul mind tudásra mind licenszre), meg KDE no comment...ablakkezelő csak,fox is halódik. Python jó cucc, de linux alatt szokás benne programozni, meg mobilra...nem túlzottan elterjedt, lenyomta a Java és a C#.
 • Rexhawk #4
  "Openszorsz programoknál jellemző hogy megszűnnek, átalakulnak stb."
  hát igen a tripla O, a firefox, a linux, a kde, a gnome, a blender, a tunderbind, a java, a mysql, a gcc, a php, a piton meg a többi open source project is megszünt, átalakult...
 • Dr Adee #3
  "Android ezért tnik életképesnek"

  Meg ugye a Google áll mögötte, ami nem kis cég :-D
 • strogg #2
  A problem nem ez. Aki ismer, az tudja, hogy nagy opensource rajongó vagyok, így nem csoda, hogy sorban álltam az openmokóért. Végül nem vettem, mert egy cimborám (eléggé eleresztve anyagilag) mindegyikből vett, így volt lehetőségem alaposan megnyomkodni. Nos nagyon messze van attól, amit elvárnék egy telótól,pedig nekem a gps-s is csak rongyrázás. Kiforratlan, eszeméletlen bugos (a hw is), szóval nagyon messze van szerinte ma használhatóságtól. Az opensource helyes értelmezése szerintem az, hogy a cég kézben tart (nagyon szigorúan) egy fejlesztést, a forrás kiadva, és a közösség HOZZÁ tu fejleszteni, nem pedig belegányolni. Android ezért tnik életképesnek, míg az openmoko ezért vérzik el. Már álltak az sw repók, amikor valamelyik agyatlan kitalálta, hogy csomagkezelőt váltanak. Újra az egész. (pl: ezért csúszott egy évet a freerunner) Ráaádsul a hw is bugos volt (neo) ugyanis kb: 4 órát bírta egy feltöltéssel. (alaplapot kell forrasztani, hogy meggyógyítsd)
 • roliika #1
  Openszorsz programoknál jellemző hogy megszűnnek, átalakulnak stb. Nem meglepő.