Berta Sándor

Gyakran megsértik a nyílt forráskódú licenceket a mobilszoftverek

Az OpenLogic nevű vállalat tanulmányában rámutatott, hogy pont a nyílt forráskódot használó szoftverek egy része sérti meg az előírásokat. A helyzet különösen az iPhone és az Androidos készülékekre készülő programoknál aggasztó.

Az OpenLogic összesen 635 népszerű mobil alkalmazást vizsgált meg. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a fejlesztők maradéktalanul betartották-e a nyílt forráskódú licencekkel kapcsolatos szabályokat vagy sem. A 635 szoftverből 68 használta a forráskódot a GNU General Public License (GPL) vagy az Apache-licenc alatt, de a jogi feltételeknek csak kevesebb, mint az egyharmaduk felelt meg.

"Amennyiben az alkalmazásboltokban megtalálható programok nagy része sérti a szabad szoftverlicenceket, akkor egy olyan problémával állunk szemben, amit nagyon komolyan kell vennünk" - nyilatkozta Karsten Gerloff, a Free Software Foundation Europe (FSFE) elnöke. A szakember abban osztotta az OpenLogic munkatársainak véleményét, hogy az esetek többségében valószínűleg figyelmetlenségről és nem szándékos licencsértésekről van szó. Ugyanakkor a helyzet kialakulásában szerepet játszott az is, hogy például az iTunes esetében meglehetősen problémásnak nevezhetők a használati feltételek.

Az OpenLogic anyaga szerint a nyílt forráskódú kódrészeket tartalmazó szoftverek 71 százaléka nem felelt meg a licencfeltételeknek. Egyes esetekben a fejlesztők maguknak követelték a szerzői jogokat, annak ellenére, hogy a termékeikben máshonnan beszerzett nyílt forráskódokat használtak. "A szabad szoftverlicencek, például a GPL feltételei világosak és könnyen betarthatók. Azt szeretnénk, ha a programozók az újrahasznált kódok licenceit pontosabban tanulmányoznák és betartanák az azokban leírtakat" - közölte Kartsen Gerloff.

Az FSFE elnöke hozzátette: ha véletlen GPL-licencsértésekre kerül sor, akkor ezeket általában könnyen lehet orvosolni. Súlyosbítja azonban a helyzetet, hogy a fejlesztőknek az adott alkalmazásbolt feltételeinek is meg kell felelniük. "Az iTunes App Store használati feltételei például nagyon korlátozóak, de az Android Market esetében nem lehet probléma a szabad szoftverek terjesztése" - szögezte le a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pycur #4
    Viszont aki nyílt részleteket használt fel a programjához és pénzt kér érte annak 99% hogy van ingyenes változata így nem fog vele sokat keresni :D
  • NullZ3r0 #3
    Meg azok amik GPL kódot használnak fel a zárt forrású fizetős alkalmazásaikban. Ez elég nehezen derül ki, és ez tényleg lopás. Ellentétben pl egy film letöltésével.
  • Chronos2111 #2
    Szerintem ezen GPL sértések 95%-a kérésre egy napon belül orvoslásra kerülne. Nem ez a nagy gond, hanem azok a cégek amelyek akadályozzák a nyílt forráskódot.
  • gemihu #1
    Jó lett volna pár példa is.