Berta Sándor

A jövőben a Linux határozhatja meg a mobilpiacot

Az ABI Research piackutató intézet előrejelzése szerint a következő öt évben komolyan előretörhet a mobilkészülékek piacán a Linux.

A Mobile Linux című prognózisból kiderül, hogy 2013-ra a Linux piaci részesedése meghatározó lehet és évente 50 millió olyan MID-nek nevezett mobilkészüléket adhatnak majd el, amelyen valamilyen Linux-disztribúció fut. A szakemberek azokat a termékeket sorolják a MID-ek közé, amelyek nagyobbak egy mobiltelefonnál, de kisebbek egy laptopnál. A fogalmat az Intel vezette be és mostanában egyre gyakrabban használják világszerte. A piackutató intézet elemzői úgy vélik, hogy a Linux a kezdetektől fogva előnnyel indulhat a piaci harcban és különösen a Maemo, a Moblin és a LiMo Foundation szoftverei számíthatnak nagy sikerre.


"A Maemo a Nokia segítségével már jelen van a piacon, a Moblin az Intellel és az Atom processzorral lévő kapcsolatából profitálhat és ennek köszönhetően válhat erős tényezővé, míg a LiMo szintén ezt a piaci területet célozza meg" - szögezte le Stuart Carlaw, az ABI Research alelnöke. "A Linux rugalmas, jól testre szabható és rendkívül olcsó megoldás a konkurens Windows Mobile operációs rendszerrel szemben. Ezek az előnyök biztosíthatják majd azt, hogy idővel a Linux lesz a piacvezető ezen a területen. A LiMo, illetve a Moblin mellett szól továbbá, hogy akár különböző kategóriákba tartozó készülékekre is telepíthetők. Ez a tény pedig különösen vonzóvá teheti a két megoldást a gyártók számára" - tette hozzá a szakember.

Az ABI Research előrejelzése szerint a Linux az okostelefonok piacán 2013-ra 23 százalékos piaci részesedést szerezhet. A Linux mobilpiaci előretörését jól bizonyítja, hogy július 2-a óta immár Európában is kapható az OpenMoko FreeRunner nevű linuxos mobiltelefon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amcir #33
    nem érted hogy a linux mit képvisel...
  • Amcir #32
    20 % is valahol van:P
  • Sanyix #31
    Mindig ezt a sponsored by m$ grafikont nyomod be?

    (már 1 éve ugyanezt csinálja, ugyan ezzel a gagyi grafikonnal) :D
  • Sanyix #30
    Mellesleg az is ott volt mellette, hogy a linux mellett a TÖBBI mostani oprendszer se tud megfelelni :)
  • gkalcso #29
    Az 5 milliós dodaddy átállás(egy gépet áttelepítettek, amin ennyi domain volt parkoltatva) és a google különszámolása miatt csökken 2006 óta. Azt sem árt megemlíteni, hogy 100 új domain esetén ez 50 apache, 35 IIS 6 google(apache leszármazott), 1 lighttpd és 8 ismeretlen üzembehelyezését jelenti. Tehát adott idő alatt még mindíg több nem win alapú szerver kerül beüzemelésre.
    Nem csodálkozok a netcraft ilyen félrevezető grafikonján, mivel M$ érdekeltség. Az abszolút és nem kozmetikázott adatok sokkal rosszabbul mutatnak.
  • M0RN1NGST4R #28
    olyan, hogy "vírusolhatatlan" sose lesz.
  • Match #27
    Az aláírásodban lévő szöveget komolyan vehetnéd mielőtt beszedsz valamit.
  • floatr #26
    Ez így egy kicsit necces, nem így érzed?

    Az említett cikk arról témázott, hogy hosszútávú trendeknek a linux jelenlegi felépítése nem fog tudni megfelelni, az okok a kernelben keresendőek. Ehhez képest a "linuxnak pedig vége" mást jelent (nem kicsit, nagyon)
  • floatr #25
    Akkor sztem olvasd végig mindkét linket, hátha jobban érthető lesz. A Netcraft statisztika önmagában nem sok mindenre jó, de látom neked ez is elég a lelki békédhez. A domain-alapú statisztika nem mutatna olyan jól egy ms preziben, de elég vicces a 100 legnépszerűbb site statisztikája is.

    Itt van egy kis esszé a felmérésekben tapasztalható problémákról.
  • Aspirin #24
    A linuxnak pedig vége - ezt modta az atya is (L.T) - vagy itt vagy a prohardveren olvastam.
    Szerintem Bill és Linus társulnak és születik egy hétpróbás oprendszer. Mindenki fizetne 15-20 eurót, ha egy használható, driverekkel hivatalosan és alaposan megtámogatott, win32/64 illetve lin32/64 progikkal kompatibilis, 3d-alkalmas eleve vírusolhatatlan rendszerért.
    Na ilyen kéne, kéremszépen.