Berta Sándor

48 magos Intel processzorok táblákhoz és okostelefonokhoz

A világ legnagyobb CPU-gyártója folytatná a korábban megkezdett utat, s már az okostelefon- és táblagép-processzorok új generációján dolgozik. A 48 magos chipek sokkal nagyobb mértékben megváltoztathatják a mobil piacot, mint, ahogy azt a kutatók korábban jósolták.

Enric Herrero, a barcelonai Intel Labs munkatársa elmondta: már keresik annak a módját, hogy miként használhatók fel a jelenlegi processzoroknál is több maggal rendelkező CPU-k a mobil készülékekben. A jelenlegi egységek általában 2-4 processzor- és egy grafikus magot tartalmaznak. Az elképzelések alapján ugyanakkor a jövőben akár 48 magos CPU-k is megjelenhetnek majd az okostelefonokban és a tábla PC-kben. Mindez teljesen új szintre emelné a mobil chipek teljesítményét, ráadásul lehetővé válna eddig nem látott alkalmazások kifejlesztése is.


A társaság 48 magos chipje két évvel ezelőtt is csak terv volt

A több magnak és a megfelelően megírt programoknak köszönhetően jelentősen felgyorsulhatna a mobil készülékeken a különböző feladatok elvégzése. Többek között külön mag felelhetne például az e-mailek titkosításáért és ezáltal a többi tevékenység zökkenőmentesen lefuthatna anélkül, hogy bármelyiket is korlátozni kellene. Javulhatna a videolejátszási képesség és optimalizálható lenne az energiafogyasztás, hiszen ahelyett, hogy egyetlen és sokat fogyasztó mag dolgozna, inkább számos alacsony teljesítményű és fogyasztású magot lehetne egymással párhuzamosan használni. Mindez persze nem jelentene teljesítménycsökkenést, sőt, a felhasználóknak sokkal kevesebbet kellene foglalkozniuk a rendszerfolyamatokkal és azok beállításaival, s végezhetnék a munkájukat.

A tervek persze szépek, de kérdéses, hogy mennyi bennük a közeljövő realitása: az Intel 2010 áprilisában jelezte, hogy hamarosan bemutatja 48 magos Single-Chip Cloud Computer (SCC) processzorát, melynél mindegyik mag külön operációs rendszert és egyéb szoftvert futtathat saját másodszintű gyorsítótárral, emellett pedig minden egyes processzor négy integrált DDR3 memóriavezérlőt is magába foglal. Dacára a magok nagy számának, valamint az 1,66-1,88 GHz-es órajelnek, a CPU teljes fogyasztása 25 és 125 watt között mozog majd. A processzort már 2010 szeptemberében átadták néhány kiválasztott kutatóintézetnek, ezt követően a konszern közölte, hogy 8-10 éven belül akár 1000 magos modellek is jöhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #14
    nem akad be 2.3.7-en sem, néztem, használom :) fagyni meg főleg nem. igaz, nincs is szar samsung/htc bugUI-vel "megspékelve" (szétcseszve) az android, hanem olyan van rajta amilyennek a gugli csinálta ;)
  • hkoDAVID #13
    Azaz, 9999999 magos procik. Nem ártana programnyelv is hozzájuk. Közeleg az újabb szoftverkrízis.
  • Blacktom #12

    Bárcsak mindenki ilyen objektíven fogná fel a fórumozást és kerülné a személyeskedést. Az csak hab a tortán, hogy a mondandó tartalmával is egyetértek.
  • kvp #11
    "galaxy s3at a telenornál 2 perc alatt 5x kiakasztottam utoljára ki is kapcsolt"

    Probalj ki egyszer egy gyarto es szolgaltato altal nem modositott android-ot, amit elotte nem raktak tele mindenfele programmal es/vagy nem tortek fol a korabbi 'tesztelok'. Alapvetoen stabil rendszerrol van szo. Szaggatni meg nem szokott csak ha valami megeszi a processzort a hatterben. Ezt a valamit erdemes agyoncsapni (uninstall) es akkor megjvul. Mondjuk az iphone-nak annyi elonye van, hogy ott sok dolog tiltott, tehat meg szaggatva sem fog mukodni, mert tilos. Sok embernek fontosabb, hogy ne tudjak hibas beallitasokkal es programokkal tonkretenni a telefonjukat, mint hogy mindent tudjon. Ezert is van manapsag a legtobb autonak gyarilag lecsavarozva a motorhazteteje es ezert ragasztjak az uj iphone-okat. Az android tipikusan nem ilyen, ott barmit szet lehet szedni es ossze is lehet rakni, csak erteni kell hozza. Na ez szokott hianyozni az atlag felhasznalok eseten.
  • fergusonpapa #10
    beakad az 4en is, tudom néztem. :) akárhogy optimizálják.. lehet neki ujat mutatni, én galaxy s3at a telenornál 2 perc alatt 5x kiakasztottam utoljára ki is kapcsolt. :DDDD
  • hurkaur #9
    kukadroid mindenen szaggatna
  • sanyicks #8
    tévedés, 1 magon sem teszi ;)
  • fergusonpapa #7
    android ezen is szagatna..
  • gkalcso #6
    Akkor lehet gyúrni a fejlesztőknek, ez jó ösztönzés lesz nekik. A teljes kapacitás töredékét kapja egy-egy process/folyamat(az sem kevés, de...). Flash meg kap még egy fricskát. Így se szép, hogy egy reklám az egyik magot akár teljesen kitekeri. Talán igazítanak rajta.

    A fogyasztás gondolom akkor a megadott, ha az összes mag ki van tekerve...
  • sanyicks #5
    szerveren de. Viszont oda meg vannak jobb cpuk...