Berta Sándor

WLAN-chipet integrálnak az Atom processzorokba

Az Intel egy WLAN-chippel ötvözte kétmagos Atom processzorát. A Rosepoint fantázianevű koncepciót várhatóan az International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) 2012 nevű rendezvényen mutatják be.

A társaság mérnökei egy 2,4 GHz-es WLAN-chipet integrálta a kétmagos Atom processzorokba és így egy System on Chip (SoC) termék jött létre. Az új chip segítségével a jelenleginél vékonyabb és egyúttal olcsóbb mobil eszközök, például okostelefonok, táblagépek és laptopok hozhatók létre, ráadásul a megoldás növeli az üzemidőt is. Mindez azonban csak a kezdet: az Intel egy évvel ezelőtt 1,4 milliárd dollárért szerezte meg az Infineon WiFi-részlegét és sejteni lehetett, hogy ennyi pénzt nem fog veszni hagyni, hanem igyekszik hasznosítani a birtokába jutott szabadalmakat és szellemi tőkét. A végső cél olyan Atom-chipek megalkotása, amelyek egyaránt tartalmazzák a WiFi-, a 3G-s és a 4G-s modulokat, s amelyek egyaránt beépíthetők okostelefonokba, netbookokba, ultrabookokba és tábla PC-kbe.

Ugyanakkor az Intel már most hátrányban van a vetélytársaival szemben, hiszen például a Qualcomm már szállítja az S4 típusú chipet. Ez egyaránt kínál WiFi és 3G/4G funkciókat. Az S4 alapvetően szintén okostelefonokhoz és olyan Windows 8-at futtató táblagépekhez készült, amelyek támogatják az ARM-platformot.

Az Intel Rosepoint SoC-chipje 32 nanométeres gyártási eljárással készül, és fő célja nem csak az alacsony fogyasztás elérése, hanem a nagy teljesítmény is. A két Atom CPU-mag maximum 1,6 GHz-es lehet, a másodlagos gyorsítótáruk 512 kilobájt és támogatják a HyperThreadinget. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a Rosepoint egyelőre egy kutatóprojekt, így kérdéses, hogy valóban megjelennek-e és ha igen, mikor a WLAN-chipet is tartalmazó Atom processzorok. A 4G-integrációról már január végén Paul Otellini, az Intel vezérigazgatója is beszélt. Tavaly decemberben pedig olyan hír látott napvilágot, miszerint a Near Field Communication (NFC) technológiát is integrálhatják az Intel processzoraiba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gkalcso #5
    Biztonság szempontjából nem lesz gáz? Egy "megfázás" szerű vírus, még a memóriáig sem jut el, a cache-ben elcsücsül...
  • lordsithlord #4
    Igen, a Sandy Bridge és az Ivy Bridge technológiás procik már tartalmaznak VGA-t, az elöbbi egy Intel HD3000-ernek megfelelőt, az utóbbi pedig egy Intel HD4500-nak megfelelőt. Azonban ezek a VGA-k elég vérszegények, ráadásul egyre inkább előtérbe kerül a grafika is sok felhasználói programnál illetve maguknál az oprendszereknél is. Éppen ezért mondtam, hogy inkább egy erősebb VGA-t integrálnának bele a CPU-ba, ami ténylegesen csökkentené a fogyasztást.

    Nem mellesleg míg egy VGA nem cserélgethető a laptopokban, addig a WiFi panelnél előnyt jelent, hogy cserélhető, hiszen így könnyebben lehet a belső megoldásokat modernizálni. Ha a CPU-val összeteszik, akkor viszont vagy költségesen lehet CPU-t cserélni, vagy maradnak az USB-s megoldások.
  • zola2000 #3
    Aki nem játszik vele, annak egy intel integrált 4500mhd is elég, videó kikódolásban/windows aeroban az is jó, aki meg játszik PCn, annak "minden kevés" egy idő után.

    egyébként asszem már létezik cpuba integrált vga is...
  • lordsithlord #2
    Ez a telefonoknál biztos, hogy jó dolog, a táblagépeknél, ultrabook-oknál és a netbook-oknál már inkább azt választanám, hogy egy értelmes VGA legyen a prociba ágyazva, hiszen az egyértelműen sokkal többet fogyaszt, mint egy wlan modul.
  • gkalcso #1
    Már csak egy jó kis elosztott, hibatűrő OS kell és kész is a szuperszámítógép. A hardver, villany, hűtés a felhasználók által biztosítva. A távolabbi adatszállítást az utazók megoldanák. Tartalmat saját eszközön elhelyezni, a többit a rendszer megcsinálja. A mostani szolgáltatók meg néznek...