Berta Sándor

A finn kormány nem segít a Nokiának

Egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül a mobiltelefon-gyártó, miután a finn kabinet elutasította azt az elképzelést, hogy részvényvásárlással segítsen a bajban lévő társaságon.

A Nokia az elmúlt hónapokban már szinte mindent megpróbált azért, hogy javítson jelenlegi helyzetén. A legújabb ötlet az volt, hogy a rábírják a finn kormányt arra, hogy vásároljon Nokia-részvényeket, s ezáltal stabilizálja a cég helyzetét, illetve megakadályozza, hogy egy piaci szereplő felvásárolja. Ez az elképzelés azonban a kabinet ellenállásán megbukott. "Ez nem a mi dolgunk. Olyan állammá akarjuk tenni Finnországot, ahol a vállalatok jól dolgozhatnak, de a kormány nem ilyen módon akar támogatást nyújtani" - nyilatkozta Jyrki Katainen miniszterelnök.

Az ügy hátteréhez hozzátartozik, hogy a finn kabinet már jelenleg is számos olyan faipari és vegyi helyi társaságban rendelkezik tulajdonrésszel, amelyeket nemzetgazdasági szempontból különösen fontosnak minősítettek. A Nokia ezek szerint nem ilyen társaság. Emellett az állam többségi tulajdonosa a Finnair légitársaságnak és a Fortum energiaipari óriáscégnek. Katainen reakciója ugyanakkor pont ez utóbbi dolog miatt nem tekinthető végleges elutasításnak.

A Nokia néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy 2013 végéig több mint 10 ezer embert küld el, bezárják a finn, a kanadai, valamint a németországi üzemet, ezzel egy időben pedig Kínába helyezik át a gyártást, hogy minél többet lefaragjanak a kiadási oldalból. A cég négy utóbbi negyedéves jelentésében is veszteséget közölt, ezt drasztikusan vissza kívánják szorítani. Eközben eladnák a luxusmobilokra koncentráló Vertu részleget is. Összesen mintegy 40 ezer ember távozik a gyártótól, amelyből több elemző véleménye szerint már csak az általa birtokolt szabadalmak érnek valamit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #48
    "Ezek csak hirtelen talált 3 videó, van még egyre több és talán jobb is. Ha a konkurencia is tud ilyet akkor linkelj. Nem fogsz tudni, se képileg se hangilag."

    Ne viccelj már, írd be youtube ugyanúgy a konkurenciát. Pl iphone 4s
    Ott a millió találat, semmivel sem rosszabb mint az általad linkelt videok.

    "Nem véletlenül nyomták fel őket plusz a fotók egy képmegosztón."

    Minden telefonról találsz ugyanennyit mindenféle megosztón.

    "Hanem ha van pár funkció, ami hardverileg kitünik (2gpu), audio chip, jó kamera, a kijelző miatt is hosszú akku idő, egyszerű esztétikus kezelőfelület."

    Csakúgy mint a konkurenciánál.

    "És ha ez a mindennapi életben jobban szolgál együttesen, mint a statisztikailag kimutatható gyors modern CPU előnye stb..."

    Nem hiszem, hogy egy iOS-be ilyen szinten bele lehetne kötni.

    "Na befejeztem. Várom a telót azért vagyok így beizgulva"

    Ezzel nincs gond, szolgáljon jól téged, csak ne beszélj valótlanságokat. Ez egy jó telefon megérdemelné a sikert, de semmivel sem jobb és nem tud többet mint a konkurencia termékei.
  • Bannedusermail #47
    és akkó mivan?
  • MR007 #46
    Spillikins N.176. Nokia Tragedy: Elop's Treason
  • Bannedusermail #45
    Sterintem a finn kormánynak meg kell várnia, míg totál becsődöl a Nokia, és akkor átvennie saját tulajdonba. AZ nem lenne nekik sem jó, ha feneketlen pénznyelőbe öntenék a pénzt, hogy tovább vegetáljon, és utána már késő legyen bármit is tenni. Dőéjön be inkább korábban, hogy 1 euroért megvehesse a kötelezettségek átválalásával, de még legyen benne piaci potenciál.

    Járjon úgy, mint a svédek az autogyártással? Pénzt tolnak bele, a GM meg kiszivattyúzta, és a végén már késő lett. Inkább dőljön előbb, amikor még maguknak feltudják támasztani, mint egy elnyújtott agonizáció, aminek a végén a halál.

    Persze ez csak akkor működik, amikor a kormányzat felkészül a lépésre, nem úgy, mint Orc bán a Malév esetében.
  • Bannedusermail #44
    "Bár, ha valaki 8 évvel ezelőtt ezt jósolta volna nekem, kiröhögöm az biztos! "

    Most mondjam azt, hogy nem vagy valami nagy jövőlátó stratégiaszellem?

    Nyolc éve pont legetett látni, hogy a Nokiának leáldozik. Akkor a trend a flippes telefon volt, de a Nokia ragaszkodott a saját táblacsoko-féle hagyományos dizájnához. Jöttek fel az ázsiaiak, mint az LG, Sharp és a többiek, az örök másodikat meg benyelte már a Sony, és a Nokia büszke volt, hogy még mindig tartja az első helyet. Csakhogy a részesedése már évről-évre csökkent 1-2%-al. A piac meg robbanásszerűen bővült, de pont a robbanó, azaz az olcsóbb szegmensben nem volt igazi kínálatuk megfelelő áron. Ha valaki nem reagál a bővülésre, az a végzetbe rohan. Csoda, hogy eddig bírták.
  • MR007 #43
    Nokia 808 Pureview Video Recording test

    Ez se semmi. Még friss. Van aki szerint ezt az audió hangzást a Nokián kívül is tudják. Szerintem nem! Most akkor miért is kellene megmenteni a Nokiát? Csak nem a Microsoft szeretné ezt megtenni?
  • MR007 #42
    Hát elméletben igazad lehet, de a gyakorlat mást mutat. Ne higgy a szemednek.

    Az a 41(38,34)mpx amiből lesz 8,5,3,2 igen jók. De megsugom a 38mpx sem olyan nagyon rossz, ha jól lövöd el. Gondolom, ha a Google rukkolt volna elő, vmi hasonló innovatív megoldással, másként vélekednél. És bár amatőr fotósnak is gyenge vagyok, de hülye azért nem.
  • sanyicks #41
    41 megapixelben az a jó, hogy abból 40 zaj, míg egy 5 mpixelesnél csak 4 :DDD
  • nyuny01 #40
    Ezt ugye csak viccnek szántad!
  • MR007 #39
    "Talán az első Symbian teló mi eljutott az USA-ba is"

    Bocsánat ez így hülyeség. Mármint mostanság van érdeklődés egy telefon iránt annak ellenére hogy azon Symbian rendszer fut. Javítva.