Gyurkity Péter

A szolgáltatókat is zavarja az Android és az iOS túlsúlya

Éppen ezért ágazati szereplők szerint több nagyobb cég is beállhat a Windows Phone 8 mögé, amelynek terjedését a Microsoft és a Nokia több kedvezményes ajánlattal is igyekszik majd támogatni.

Tajvani gyártók köréből származik az információ, miszerint az okostelefonok komponenseit előállító ágazati szereplők is úgy vélik, hogy a WP8 a debütálást követően komoly esélyekkel száll majd versenybe a két óriással szemben, amelyek jelenleg uralják a szegmenst. Bár erre a jelenlegi adatok alapján nem sok esélyt látni, bizonyos ajánlatokkal, valamint a meglévő aggodalmakra támaszkodva, a szoftvercég fejlesztése mégis sikeres rajtot vehet.


Az érintett cégek közül többen úgy látják, hogy a nagyobb szolgáltatókat is zavarja az említett két mobil operációs rendszer jelenlegi túlsúlya, így örömmel veszik majd egy harmadik esélyes szereplő megjelenését. Bár a Windows Phone 7 a Lumia család jó szerepléséről szóló nokiás beszámolók ellenére eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket (mellesleg a Lumia 610 és 900 itthon is bemutatkozik a hónap közepén), a közvetlen utód mégis javíthat, éppen ezen szolgáltatói aggodalmaknak köszönhetően. A tengerentúlon a Verizon és a Sprint Nextel mellé tehát további szereplők sorakozhatnak majd fel, és nyilván Európában sem lesz hiány ezen szolgáltatókból.

Nagy előnyt jelenthet a jelentkezők számára, hogy a Google és az Apple gyakorlatával ellentétben a Microsoft és a Nokia komoly összegekkel szállhat be a marketinges költségek fedezésébe, hogy ezzel is támogassák a forgalom fellendítését. A WP8 számára külön pozitívum lehet, hogy amennyiben a Windows 8 is kedvező rajtot vesz, a felhasználók jelentős része próbálhatja majd ki a mobil platformot, hiszen a kezelőfelületek (az asztali verzióban is megtalálható Metro-felület révén) nagyjából megegyeznek, ez pedig bátorítólag hathat a laikusokra.

Az idei év végére mindenképpen tisztábban látunk majd a témában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gymnova #32
    Nah....Itt is csak a vagdalkozás megy...
    Az én véleményem saját szemszögből, saját meglátásaimmal:
    Andriod-> Nyílt rendszer,nem rossz, de nem is az igazi, és egy igazi programozónak, vagy informatikusnak kell lennie az embernek hogy olyan legyen a telefonon lévő OS a vas alatt, hogy használható legyen. Jah igen...meg ha van elég időd rá.....akkor hajrá. Inkább nem....
    IOS-> zárt, gyors, nem túl személyre szabható, sajnos nekem drága.
    WP7-> zárt, vannak hiányosságai, nem túl csicsás (ami nekem nem baj, sőt..), viszont gyors mint a vihar ez tény.Nem rossz, ha csiszolnak rajta jó lesz...
    Meego-> nyílt, személyre szabható, gyors,lett volna jövője. Nem kell, mert nem lesz rá (tudomásom szerint)túl sok frissítés.
    Symbian-> jelenleg ezt használom, elvagyok vele mint a befőtt, de már eljárt felette az idő, és nincs rá "hivatalos" frissítés. Lassan már CFW sem.
    Várok még egy kicsit, kíváncsi vagyok mi lesz a wp8-al, és ezzel az új jövevénnyel Tizen-nel.
    Ha egy éven belűl nem lesz változás akkor a WP7/8 marad.
    Szép napot mindenkinek!
  • tomcsa4 #31
    Pff ez semmit nem jelent. Maradjunk a félig zárt kifejezésben. És az android egyre zártabb lesz, majd meglátod.
  • Skynet #30
    Rá kell hagyni, az egyik legnagyobb android hater az sg-n...Valami tizenéves kis pöcs,fröcsögi a hülyeségeit és égeti magát....:)
    Netes mítoszokból és alsókategóriás készülékekből eredő rinyálásból táplálkozik.
  • Skynet #29
    Nem elég az aláírásod még a kommentjeiddel is tovább csinálod a segghülyét magadból? Habzó szájú android hater....Legalább egy halovány lila gőzöd közöd lenne a témához (már az aláírásod sejteti hogy pöcsláma vagy a témában).....:)
  • sanyicks #28
    aha ezért sikerült egy csapatnak x86-ra fordítania, mert olyan zárt...
  • Balazs127 #27
    A Fortran szerintem az ősrégi de jól bevált függvénykönyvtárak miatt kellett, például LAPACK és hasonlók, amelyek nagyon gyorsak, és sok helyen használják őket.
  • kvp #26
    "Főleg ha Nokia által szabadalmaztatott Pureview technológia beköltözik egy HD kijelzővel felszerelt Wines telefonba :D"

    A pureview annyit jelent, hogy vesznek egy jo nagy felbontasu szenzort es alapbol lemeretezik a kepet kisebbre, hogy eltunjon a zaj. Ez nem uj. A zoom-ot meg ugy oldjak meg, hogy egyre kisebb teruletet mereteznek le, amitol egyre zajosabb lesz a kep, mig vegul teljesen betekert zoom-nal mar minden keppont egy fizikai pixel, ami viszont mar nagyon zajos a kis szenzor meret miatt. Tehet ahelyett, hogy a szoftveres zoom elmosna a kepet, zajosabba valik. Hatalmas ujitas, ezt mar az elozo telefonom is tudta (az is egy sony volt, meg regi ericsson-os firmware-rel) es a jelenlegi is tudja. Persze azert ha mar markanevek, akkor a sony nem merne kiadni a keszulekeit ugy, hogy ne kapnanank egy rendes motoros optikai zoom-ot es autofocus-t. Ennek az a hatalmas elonye van, hogy kepminoseg romlas nelkul lehet zoom-ot hasznalni, mig a pureview eseten ez technikailag nem megoldhato. Sot az atmeretezes miatt a kvantalasi pontatlansagok osszeadodnak, amitol torzulhat a kep. Analog optikai zoom eseten ez nem johet elo, mivel a fotonok jelentosen kisebbek a cmos szenzoroknal. Egyebkent az oversampling-et azert en is hasznalom fotozasnal, mert zavar a zaj, csak eppen ennek a mukodese nem fugg a zoom aktualis erteketol. Mindezt egy sima kozepkategorias sony telefonnal... Ha meg mar kijelzo, akkor szerintem a bravia jobb. Legalabbis annyi elmondhato, hogy tuzo napfenyben is jo a kepe, pedig csak sima slcd. (az iphone-nal ezt retina-nak hivjak)

    Az android pedig annyire nyilt, hogy meg a market (google play) is megy a nyilt forrasbol forditott android-os rendszereken. Kernelt is lehet cserelni alatta, sot a telefonos alrendszer is atirhato (ezt egy ceges project kereteben meg is kellett tennem, nem volt nehez). Sima linux, csak a gui nem kde vagy gnome hanem android. A dalvik meg csak egy vm, olyan mint a java vm pc-ken, egy program-egy process es raadasul teljesen opcionalis, tehat barmelyik program lehet nativ c-s. Persze ezek mar nem java-ban irodnak es gcc-vel kell oket leforditani, de ez nem gond, mert az alap android-os nativ feljeszoti keszletben (ndk) van minden, meg c++ tamogatas is. (hogy a fortran minek kellett, az en sem tudom)
  • a_n_d_r_e_w #25
    Aha, szal wikipedia, ertem. Akkor gyorsan le is torlom a geprol az android forraskodot, mert nem lenne szabad itt lennie, ugye?
    Gondolkozz mar egy kicsit, azert tudnak 3rd party csapatok 0-rol kernelt es androidot is forditani, mert zart. Azert tudta a multkor egy csapat kiszedni a dalvikot es az egesz ICS-t C#-ba atforditani, mert zart, ugye?
  • skinnyman #24
    Hazudok? Én? Már megint?

    Mi a tökömről beszélsz? Semmilyen része nem zárt. Az egészről nyilvánvalóan halvány fingod sincs. De belepofázni meg hazudozni tudsz. Meg vádaskodni olyannal amit pont te csinálsz. Na ülj csak vissza a szégyenpadba, leülhetsz, egyes.
  • lived #23
    Hát nekem is kezd megtetszeni a windows attól függetlenül hogy mennyire zárt, de legalább ennek a zártságnak meg van az előnye. Egy igazán gyors telefon.
    Én a másik két szoftvert sem szólom meg, mert mindkettőben van jó és rossz is, de számomra ténylegesen a windows a nyerő.
    Főleg ha Nokia által szabadalmaztatott Pureview technológia beköltözik egy HD kijelzővel felszerelt Wines telefonba :D