Gyurkity Péter

Nokia: érintőképernyős Asha telefonok

A Nokia újabb három készülékkel bővíti a tavaly bemutatott Asha családot, a webes és közösségi élményt, a hosszabb üzemidőt, valamint a kedvező árakat előtérbe helyezve. A megjelenés még idén esedékes.

Az Asha sorozat első tagjait még tavaly ősszel dobta piacra a cég, azóta ezek a billentyűzettel ellátott változatok több mint 130 piacon bukkantak fel, elsősorban a fiatalabb, vékonyabb pénztárcájú vásárlók igényeire kihegyezve. A gyártó sikeresnek értékelte a bemutatkozást (bár az egyszerűbb készülékek forgalma 16 százalékkal esett vissza az év első hónapjában, többek között éppen az érintőképernyő hiánya miatt), így nem meglepő, hogy folyamatosan bővíti a kínálatot. Most újabb három példány futott be, az előzetes értesüléseknek megfelelően.


Az Asha 305, 306, valamint 311 már érintőképernyőt kapott, némileg eltérő hardveres jellemzőkkel. A hármas legkisebb tagja kettős SIM-kártyával érkezik, 3 hüvelykes kijelzővel, 2 megapixeles kamerával, 98 grammos súllyal, valamint egy 1110 mAh-ás akkumulátorral és Bluetooth támogatással. Az Asha 306 legfőbb jellemzői ezzel teljesen megegyeznek, ám itt már WLAN elérést is találunk, ezzel pedig a Nokia szerint (legalábbis házon belül) az eddigi legolcsóbb WiFi-megoldás válik elérhetővé. Az Asha 311 kamerája ezzel szemben 3,2 megapixeles, itt a WiFi mellett 3.5G technológiát találunk, 1 GHz-es processzorral, a gyors internetezés érdekében.


Mindhárom telefon megkapta a Nokia Browser 2.0-ás változatát, amely a felhő-technológiára támaszkodva csökkenti az adatfelhasználást, ezáltal pedig a költségeket. Külön figyelmet fordítottak a közösségi platformok gyors és kényelmes elérésére, emellett pedig a vásárlók egy 40 játékból álló EA Games szoftveres csomagot is kapnak, amely ingyen letölthető (az Asha 311 alapesetben kínálja a népszerű Angry Birds 15 szintjét, ami szintén jól mutatja, hogy kiknek szánják a fejlesztést). A szoftveres oldalon egyébként a jól megszokott S40 teljesít szolgálatot, ezúttal megújult kezelőfelülettel.

Az Asha 305 még a második negyedévben megjelenik 63 eurós áron, a 306 68 eurót kóstál, míg a 311 a harmadik negyedévben esedékes megjelenésekor várhatóan 92 euróba kerül majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gunter86 #15
    Igazad van. De ez mar mas problema, ha valaki olyat vesz amit nem engedhet meg maganak. Mindig lesz egy olyan reteg, aki tobbnek akar latszani, mint aki, es igen, ezert tartunk ott ahol, de a sajat karukon majd tanulnak. De az ertelmes ember tudatos vasarlo.
  • zedow #14
    Teljesen korrekt amit mondasz.
    A nokiának legalább volt gyára Komáromban, de onnan is költöznek Ázsiába...
    Na de mindegy... a lényeg az, hogy akinek drága és mindentudó telefon kell, az ne szóljon bele olyanba, amihez nincs köze. Most ha jönne egy átlag ember, és olvasná a hozzászólásokat, azt hinné, hogy nem jók ezek a telefonok, holott talán ezek tökéletesen megfelelnének.
    A költekezésről meg csak annyit, hogy a felelőtlen költekezések miatt tart ott ez az ország ahol... Rengeteg import, szinte semmi export, pénz ki, adósság be. Ilyen hozzáállással soha nem lesz itt se telefongyár, se semmi, mert semmibe se fektetünk ami belföldi. A lényeg, hogy úgy éljünk mint százszor gazdagabb országok, még ha a szegénységbe bele is döglik a nép.
  • gunter86 #13
    Kedves zedow

    A legtöbben olyan telefont vesznek, amilyenre szükségük van. Hangsújozom, a legtöbben. A főnököm pl egy 6700-s nokiat hasznal, mert csak telefonálásra használja. az még mindig 60e forint, pedig nem tud semmit, de neki ez kell, mert erre a célra megbizhatóbb, mint bármi más. Nekem egy galaxy gio-m van, mert kell a wifi, szeretem az androidot, egy rakás hasznos app van, ami ráadásul a munkaba is megkönnyit sok dolgot, es jelenleg nincs szükségem erősebb vasra, és fényképet is max 2-t csinaltam életembe telefonnal. A tesómnak iPhone 4s-e van, aki egy mobilszolgáltató regionális igazgatója, neki az kell hogy megbizható és nagy tudású telefon legyen, plusz az ő loginját az apple store-ra hasznalja 1-2 nagymenő előfizető pusztán kényelemből, ebből ő is profitál.

    "Ti csak költsétek a pénzeteket méregdrága téglákra, hadd menjen ki a pénz az országból, és legyünk szegényebbek."

    Hm...
    1. Jó, akkor mutass egy magyar mobilgyártót.
    2. Elszaladgálhat egy ember egy 3310essel is bármeddig, ha NINCS MÁSRA SZÜKSÉGE.
    3. Midenki arra költi a pénzét, amire akarja, abba senkinek semmi beleszólása.

    Ezt most nem bántásként irom, csak eléggé álltalánosító jellegű volt a hozzászólásod. Ha tévedtem, elnézést.
  • zedow #12
    Mi bajotok van ezekkel a telefonokkal? Ezek telefonok, még ha túl okosak is hozza. Mindent nem a divatb*ziknak kell csinálni... Nem a Nokia csúszik le, hanem azok akik fikázzák. Ti csak költsétek a pénzeteket méregdrága téglákra, hadd menjen ki a pénz az országból, és legyünk szegényebbek. Vagy túlságosan kockás geek-ek vagytok, vagy csak szánalmasok. Tisztelet a kivételnek, mert szerencsére vannak értelmes emberek is még...
  • Glutamin #11
    Kb mintha a Samsung Star I és II paramétereit látnám. És ezek már nem mai telefonok. Nagyon sok múlik az árképzésen. Ha jó helyre lövik be, akkor lehet sikeres, mert küllemre tetszetősek. Ha nem akkor szépen tovább csúszik le a Nokia. Márpedig a Lumiák is túlárazottak, úgyhogy várhatóan ezek is túl drágák lesznek.

    Arról már nem is beszélve, hogy egy ZTE Blade/Liberty mennyiért elérhető már és tudásban hol van egy ilyenhez képest...
  • DjDano #10
    Maximálisan igazad van, kiegészítve azzal hogy az Asha (maga a szó is indiai) sorozat amúgy is az indiai piacra készül...

    fergusonpapa: Én inkább egyedinak nevezném, nem úgy mint az összes Samsung, HTC és hasonszőrű társai
  • Glutamin #9
    Samsung s5230: 3mp AF. és az is 20e Ft-os kategória. Probáljatok meg egy ilyennel olvashatóan lefényképezni bármilyen doksi. Vagy este egy szarul megvilűgított kocsmában bármit lefotózni. És ezek nagyon is valós felhasználási igények. Ezt a f*st szerintem nem kellene erőltetni már.
  • SanMaster #8
    Csak egy fontos info maradt ki... Mi az operációs rendszer? Vagy titok? Lássuk csak.. http://www.phonearena.com/phones/Nokia-Asha-305_id7134

    Ez bizony Series 40 symbian fost futtat! Nokia Browser 2.0? Pffff

    Aki ezt megveszi, az meg is érdemli.
  • TheCunami #7
    tőlünk is az ASA viszi el a szemetet
  • kisedi #6
    ez egy symbianos telefon 2012-ben? nokia browser...