Gyurkity Péter

Már a Nokia végét jósolják

Nem sokkal azt követően, hogy a finn gyártó bejelentette az újabb leépítéseket és gyártói kapacitásának mérséklését, az elemzők egy része arról beszél, hogy a cég egy évet élhet még túl. Közben érkeznek a hírek a WP8 kapcsán.


Stephen Elop nem boldog
A Nokia tegnap jelentette be, hogy folytatja a komoly átszervezést, ennek részeként további munkaerőt bocsátanak el, bezárnak több üzemet, ezzel egy időben pedig Kínába helyezik át a gyártást, hogy minél többet lefaragjanak a kiadási oldalból. A közleményt nem fogadta kedvezően a piac, a részvények árfolyama csaknem 20 százalékot esett, ezzel pedig 1995 óta a legalacsonyabb szintet érte el. (A Nokia piaci kapitalizációja 2000-ben meghaladta a 300 milliárd eurót, de a hét végén már csupán 6,8 milliárd euró volt.)

2013 végéig több mint 10 ezer embert küldenek el a cégtől, bezárják a finn, a kanadai, valamint a németországi üzemet, a cél pedig hogy drasztikusan visszaszorítsák az utóbbi négy negyedév veszteségeit. Eközben eladjáka luxusmobilokra koncentráló Vertu részleget, amely ugyan javuló eredményeket produkál, ám a vezetés szerint mégsincs megfelelő helye a cégen belül. Mivel idén és tavaly is hasonló lépésekre került sor, ezzel összesen mintegy 40 ezer ember távozik a gyártótól, amelyből több elemző véleménye szerint már csak az általuk birtokolt szabadalmak érnek valamit - ennek kapcsán pedig felvetik annak lehetőségét, hogy felvásárolhatják a Nokiát, mint ahogy azt a Google tette a Motorolával.

Nagymértékben csökkentik a kutatás-fejlesztésre fordított összegeket, itt több területen támaszkodnak majd a Microsoftra (amely egyébként szintén felmerült, mint lehetséges felvásárló), ám az átszervezés is kiadásokkal jár, ez nagyjából 1 milliárd euróval terheli meg a költségvetést a jövő év végéig. Mindeközben a régi Symbian platform romokban, az új Windows Phone egyelőre nem tud megkapaszkodni, bár azért szép ütemben érkeznek a hírek a WP8-ról, valamint az azzal kapcsolatos tervekről. Itt új képek szivárogtak ki, kiderült, hogy pontosabb közlekedési információk lesznek elérhetők a Maps appon belül, ám végleg dobják a Meltemi szoftverrel kapcsolatos terveket, amely az S30 és az S40 riválisaként jelent volna meg.

Egy új szabadalmuk révén viszont az autósok a kormánykeréken keresztül vezérelhetnének több fontos funkciót, így például a zenelejátszást, a GPS-t, illetve számos egyéb komponenst - ennek elemeit várhatóan külső gyártók készítik majd, tekintettel a fent részletezett megszorításokra és átszervezésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DjDano #49
    Viszont megkapják a WP 7.8-at amiben számos újdonság érkezik, tehát én még nem mondanék le az Apollo előtti szériáról...
  • birdo #48
    Jah. igazad van.
    Mostanság szereztem be a win7-et a pc-mre...
    Hát le vele
  • tteron #47
    No ismét egy kapitális baklövés a Nokiától. Ekkora hülyék, hogy lehetnek? Most látom a hírt, hogy a windows 8-as mobil op. rendszer. Nem lesznek a mostani Win 7 es op rendszerről upgradelhetők a készülékek, ez azzal jár, hogy részemről biztos nem veszek most nokiát. Ez csak az amúgy is lehúzós Microsoft-nak jó. Gratulálok ehhez a remek ötlethez ezúton is. :))
  • sascha1978 #46
    Én a Windows Phone 7 mobil op.rendszerre gondoltam. Az biztosan nem támogatja a többmagos processzorokat. Az ősszel megjelenő Windows Phone 8 (Apollo) mobil op.rendszer elvileg támogatni fogja, de erről sok konkrét info még nincs.
    A Windows 8 asztali, illetve tablet op.rendszer egyértelműen támogatni fogja.
  • a_n_d_r_e_w #45
    Nem a joslasok artalmasak, azok csak kovetkezmenyei a jelenlegi allapotnak. Az ami aggaszto, a beka segge alatti mutatok. Kivancsi vagyok a befektetoket meddig lehet meg meggyozni arrol, hogy valaha visszakaphatjak a penzuket a jelenlegi vezetes mellett. Mert ha elfogy a cerna, akkor jonnek a nagy valtozasok megint.
  • a_n_d_r_e_w #44
    Nem latom miben lenne eloremutatobb barmelyik masik rendszernel. A felulet? Egynek jo, de a kutya sem szereti, sserelni meg nem lehet. iOS-et sem, de azt legalabb szeretik. Mindketto gyors rendszer, az android meg szabad. Miben emelkedik ki kozuluk a wp?
  • DjDano #43
    Nincs könnyű helyzetben a Nokia, de az ilyen jóslások brutálisan ártalmasak a cégre nézve!

    A Windows Phone rendszer amúgy sokkal innovatívabb és előremutatóbb mint az adroid, persze a funkciókban még van lemaradás, de azért ne felejtsük el, anno az Android se volt egyből a Symbian szintjén.
  • sanyicks #42
    Akár elképzelhető is. Az asztali tomogatja, de olyan szarul kezeli hogy az borzalom (ahogy a memóriát is, és a lemezeket is). Na ennél a telefonos sem lehet sokkal jobb :D
  • sascha1978 #41
    "Windows szarnál meg 2magos alap kel hogy minden menjen,ne vicelj már. :D Olyan szinten nicns optimizálva hogy az androidot is felül mulja. Wp annyit mondott csak erős hardvere mennek ennyi. :D"

    A WP7 nem támogatja a többmagos procikat. Ennyi. :)
  • birdo #40
    Azért még mindig várom a " potenciált a symbián nokiámhoz )))