Berta Sándor

YouTube-tartalmakat lopott a Megaupload?

A tartalommegosztó 2006-os indulásakor a platform vezetői minden eszközt bevetettek azért, hogy felkeltsék a felhasználók érdeklődését. A módszerek közül némelyik meglehetősen érdekes volt.

A CNet amerikai IT-portál a Megaupload munkatársainak levelezéséből idézett. Az egyik üzenetet a fájlmegosztó oldal két menedzsere, Mathias Ortmann és Bram van der Kolk váltotta, még 2006 áprilisában. Van der Kolk azt kérdezte a kollégájától, hogy: "vannak-e még szabad szervereink, hogy folytathassuk a YouTube-videók letöltését?" E tevékenység ugyanis Kim Schmitz, a szolgáltató első embere számára abszolút elsőbbséget élvezett. Ortmann a válaszában reményét fejezte ki annak, hogy a YouTube nem fogja meggátolni az eljárást és nem fog egy olyan rendszert bevezetni, amely felismeri a jogosulatlan videolekérdezéseket és hozzáféréseket. "Még csak a videók 30 százaléka van meg. Szerintem jó lenne, ha az összeset le tudnánk menteni, így később eldönthetnénk és átgondolhatnánk, hogy ezeket a felvételeket miként hasznosíthatjuk" - tette hozzá Ortmann.

Amennyiben a közölt leveleket valóban a Megaupload munkatársai váltották egymással, akkor ezek az anyagok komoly segítséget jelenthetnek az ügyben nyomozó ügyészségnek. Az új információk tükrében megdőlne Schmitz azon állítása, hogy a Megaupload pusztán egy olyan platform volt, ahol lehetővé tették az emberek számára a tartalmak csereberéjét. Ehelyett azonban kiderülne, hogy az oldal illegálisan másolt anyagokkal csaltak csapdába a felhasználókat és ráadásul az üzemeltetők e felvételek segítségével még pénzt is akart keresni. Mindez megdöntené az eddigi védelmi stratégiát, ami arra épült, hogy Megaupload gyakorlatilag ugyanolyan hálózat, mint a The Pirate Bay. A TPB működtetői ugyanis idealisták, aki a tevékenységüknek köszönhetően nem tettek szert nyereségre, míg a Megaupload eközben több millió dollárt kasszírozott.


A hatóságok egyelőre kivárnak és gyűjtik az információkat. A YouTube nem erősítette meg, igaz, nem is cáfolta a lehetséges adatmentést. Mivel mindez öt évvel ezelőtt történt; kétséges, hogy sikerülne-e az akciót bizonyítani, illetve az esetleges jogsértés valószínűleg elévült. A Google egyik szóvivője ugyanakkor leszögezte, hogy ma már olyan megoldásokat alkalmaznak, ami egy ilyen - nem feltétlen legális - tevékenységet lehetetlenné tenne. Ira Rothken, a Megaupload ügyvédje nem kommentálta az új információkat és közölte, hogy a bíróságon fognak harcolni az igazukért.

Kapcsolódó hír, hogy az amerikai Electronic Frontier Foundation (EFF) bejelentette, vizsgálatot indít annak érdekében, a MegaUpload bezárásával hány felhasználó és milyen mennyiségű saját adatot veszített el. Ennek érdekében a non-profit szervezet várja az érintett felhasználók jelentkezését. Az EFF nehezményezi, hogy az amerikai hatóságok előzetes figyelmeztetés nélkül intézkedtek a MegaUpload portállal szemben, ilyenformán pedig, nem pusztán a szerzői jogot sértő fájlokat tették elérhetetlenné, de magántulajdont képező adatokat is zároltak. Utóbbi az EFF szerint súlyosan sérti a felhasználók jogait.

A MegaUpload egyik tárhely szolgáltatója, a Carpathia Hosting is csatlakozott az EFF kezdeményezéséhez. A cég hangsúlyozza, hogy munkatársai soha nem fértek, és jelenleg sem férnek hozzá a kalózoldal szerverein tárolt adatokhoz, ellenben szükségesnek érzik, hogy segítsenek azoknak az internetezőknek, akik legális céllal használták a fájlmegosztó portált. Ennek érdekében létrehozták a MegaRetrieval.com oldalt, amely szándékaik szerint segít a MegaUpload pórul járt felhasználóinak felvenni a kapcsolatot az EFF képviselőivel, továbbá informálja őket a jogvédők lépéseiről.

Kim Dotcomot, a Megaupload vezetőjét január 20-án három társával együtt az új-zélandi hatóságok vették őrizetbe. Egy ötödik személyt a holland rendőrség fogott el. Egy bírósági meghallgatáson, szökési kísérlettől tartva, az új-zélandi bíróság nem engedélyezte Dotcom óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését. Bár felmerült, hogy törölhetik a platformon tárolt adatokat, de Ira Rothken bejelentette: két hétig erre még biztosan nem kerül sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • finizlik #19
    A Torrentreactor vett egy falut :D

    "2007-ben a Pirate Bay-es srácok szerettek volna maguknak egy kis otthont (egy fúrótornyot) szerezni, de a terv nem jött össze. Most, három évvel később a TorrentReactor megvalósította azt, ami PB-nek nem jött össze. Potom 150 ezer dollárért egy falut vettek, külső segítség nélkül."
  • Vamp17 #18
    Azert erzitek, h hogy probalnak az egesz ugyon fogast talalni! Hiszen akarhogy csurik csavarjak, tudjak h csupan egy tartalomegoszto uzemeltetesenek vadjaval az eletben nem tudjak elitelni a faszit...
  • martincpt #17
    Azt se felejtsük el megemlíteni, hogy "furcsa" mód, a cikkben leközölt kép bal alsó sarkában ott egy dobozos üdítő. Valószínűleg, ez egy rejtett reklám amivel az új megaüditő cégét akarja beindítani.
  • vafeN #16
    "A TPB működtetői ugyanis idealisták, aki a tevékenységüknek köszönhetően nem tettek szert nyereségre"

    Tudtommal a piratebay az oroszoknál vett egy falut.
  • DjDano #15
    Na igen bezárták az oldalt, de arról nem szól a fáma, hogy mi lesz azokkal akik jelentős adatvesztést szenvedtek el, ráadásul a premium fiókok előfizetői is egy csapásra jogfosztottá váltak, függetlenül attól, hogy legális vagy illegális dolgokat osztottak illetve töltöttek e le!
  • Kovász #14
    Azért 2006-ban még egyáltalán nem volt olyan nagykutya a youtube, mint most... kb. akkor jelentek meg ezek a videómegosztók (a youtube mellett a maccafé meg ezek)
  • MacropusRufus #13
    a gond ott van, hogy más munkáját lopja és neki nem fizet semmit, ua. ő hót gazdag lesz.
    Ez a baj ezzel a dologgal. Mert ha neki kellene mondjuk csak a költségek egy részét fizetni már nem lenne olyan jó biznic ez.
    De hát ez a játék ilyen: 1x fent 1x lent.


  • MacropusRufus #12
    lehet nálunk nem. De pl. a Verdák 2. része a jenkiknl 12.99. Ez egy átlagos jenkinek valamivel kevesebb mint 1 órai bére. (számold ki: egy BigMac-ért Manhatanban kb 20 pedrcet dolgoznak. Egy BM nálunk több mint 450 Ft...)
    Ennek fényében ami leírtál elsősorban nem a jenkikre és nem nyugateurópára lesz jellemző. 12.99 amúgy itt is a lemez, csak nem mindegy mennyi idő alatt keresem meg.
    Ezek a piacok meg nem a csóró balkánra vannak kihegyezve. Az ha itt nem veszik senkit nem fog érdekelni. Ott meg veszik. IGaz tőltögetnek is, de arányaiban nem olyan durván mint errefelé, hiszen a bérükhöz képest nem drágák a filmek.
  • adamq01 #11
    Qrva annyukat, ezeket az embereket kitüntetni kéne nem börtönbe küldeni!!!
  • JL666 #10
    ha megszüntetik a warezt azzal nem fognak többen moziba járni , meg dvd-d, meg hatezer ft-os blu-ray filmeket venni. És kutya sem fogja megvenni a gyereknek a verdák mintás játékokat sem, mert nem lesznek emiatt olyan népszerűek...