Berta Sándor

Csütörtöktől törölhetik a Megauploadon tárolt adatokat

A másfél hete bezáratott fájlmegosztó platform használói a következő néhány napban szembesülhetnek azzal, mit is jelent a Megaupload megszűnése.

Egybehangzó értesülések szerint csütörtöktől kezdik el törölni a hatóságok a Megaupload rendszerében tárolt fájlokat. Mindez egyrészt azt jelenti, hogy számos bizonyítékként felhasználható tartalom is elveszhet, ugyanakkor az internetezők is búcsút inthetnek az illegális vagy legális másolataiknak.< Az akció kezdetének csütörtöki időpontját mind az NPR, mind az nzherald nevű új-zélandi újság megerősítette. A hatóságok engedélyezték a tartalmak törlését a Carpathia Hosting és Cogent Communications számára. Korábban a Megaupload ezt a két céget bízta meg azzal, hogy díjazás ellenében tárolják a platform adatait, ugyanakkor a szolgáltatók nem kötelesek törölni az anyagokat, teljes mértékben rajtuk áll, hogy miként döntenek.

Ira Rothken, a Megaupload ügyvédje elmondta, hogy a vállalat már nem tudja kifizetni a Carpathia Hosting és a Cogent Communications szolgáltatásainak díját, s a felhasználók tíz napja már nem férnek hozzá a tárolt tartalmakhoz. Rothken szerint az intézkedések nagy mennyiségű legális fájlt érintettek és az oldal 50 millió felhasználója számos esetben tárolta a személyes adatait, illetve a bizalmas dokumentumait és fotóit a Megauploadon. Együttműködnek a hatóságokkal és a legális anyagok miatt szeretnék megakadályozni a tartalomtörlési akciót. "Csak óvatosan vagyunk optimisták, mivel az Egyesült Államoknak és a Megauploadnak is közös érdeke a fogyasztók védelme" - nyilatkozta a jogász. A törlésre ítélt adatok között van a vállalat védekezési stratégiája is, így érthető, hogy az oldal ügyvédjei mindent elkövetnek az akció leállításáért.


Jobb szélen a Megaupload alapító Kim Dotcom

Kim Dotcomot, a Megaupload vezetőjét január 20-án három társával együtt az új-zélandi hatóságok vették őrizetbe. Egy ötödik személyt a holland rendőrség fogott el. Egy bírósági meghallgatáson, szökési kísérlettől tartva, az új-zélandi bíróság nem engedélyezte Kim Dotcom óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését. Az alapító-cégvezető kiadatásáról február 22-én dönt a testület. A platform elleni hatósági akció eredményeként számos fájlmegosztó függesztette fel működését megelőző jelleggel. A Filesonic, Fileserve, a VideoBB és VideoZe drasztikusan korlátozta a letöltési lehetőségeket, az Uploaded.to blokkolja az amerikai IP címeket, az Uploadbox pedig teljes körű szolgáltatás felfüggesztést és a feltöltött fájlok letörlését jelentette be.

Ira Rothken a Twitteren közölte: a Carpathia Hosting és Cogent Communications beleegyezett abba, hogy két hétig még biztosan nem törli a Megauploadról a szerzői jogot nem sértő és a "legális" felhasználóktól származó anyagokat. A Megaupload jogi képviselői ezt az időt arra akarják felhasználni, hogy egyezségre jussanak az amerikai hatóságokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laza #5
    Soha egy bitet nem töltöttem fel ide ... meg sehova máshova. Inkább fizetem az évi pár ezer forintos domain regemet elégséges tárhellyel, oda azt pakolok ami jól esik ... és ez még a céges automata szűrési rendszerekben sincs benne :)
  • aaaaa #4
    Te biztos sokkal okosabb vagy, és megbízol mindenkiben. Ha nem érted miről is van szó, tényleg sajnállak. Aki saját legális cuccot töltött fel, azzal ugyanúgy kitoltak.
  • finizlik #3
    TE olyan buta vagy mint még senki.
  • anubys1984 #2
    Nekem is csak legális cuccaim voltak fenn. Szerencsére csak backupnak használtam, van mindenből másolat a gépemen is, de akkor is kellemetlen.
    Biztos kellett pár vinyó az FBI-nak, mert az árvíz marhára felverte az árakat és ez volt a legolcsóbb megoldás. XD
  • aaaaa #1
    Na kb ennyit ér az egész felhő, meg külső tárhely szolgáltatás. Ha valakinek teljesen legális és pótolhatatlan saját cuccai voltak fenn, az is búcsút mondhat nekik örökre. Mint ha a bankba betett teljesen legális milliók kifizetését is megtagadnák, mondván hogy a bank illegális dolgokat is művelt. Emiatt töltenek ész nélkül az emberek, és nem bíznak az online tárhelyekben, mert ami ma fenn van valahol, ki tudja meddig lesz még elérhető.