MTI

Lefényképezhetővé vált a fénysugár

A másodperc billiomod részében képet készítő rendszert építettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem, az MIT kutatói. A berendezéssel akár a fényt is meg lehet örökíteni.

Több mint 70 évvel ezelőtt Harold E. Edgerton, az MIT elektromérnöke villanólámpákat kezdett el használni azóta emlékezetessé vált fotográfiák elkészítéséhez. Repülés közben örökített meg egy lövedéket, amint az éppen eltalál egy almát, és azt is rögzítette, ahogyan egy csepp tej loccsanása nyomán korona keletkezik a folyadékból. Az MIT médialaboratóriumának munkatársai most egy ultragyors képalkotó rendszert használnak arra, hogy megörökítsék a fényt, amint áthalad folyadékon és tárgyakon: a felvétel kevesebb mint két billiomod másodperc alatt készül.

A projekt egy hóbortos ötletből indult ki. Ramesh Raskar kutatásvezető ugyanis azt akarta megnézni, hogy mi van a sarkon befordulva a kanyaron túl. Azt tervezte, hogy a visszaverődő fény adataiból számítja ki, mi történik olyan helyeken, amelyek egyébként nem látszódnak. Vegyész kollégáit kérte meg, hogy módosítsanak számára egy fotoelektron-sokszorozót. Ez egy vákuumozott zárt kvarccső, amely a fényenergiát (fotonokat) elektromos jellé (elektronokká) alakítja. A sokszorozó elég gyors ahhoz is, hogy rögzíteni tudják lézerfényből származó "fénycsomagok" útját, amint azok belépnek egy zavaros folyadékkal telt palackba.


Ramesh Raskar (jobboldalt) és a palack

Ezzel a berendezéssel normális esetben ultrarövid időtartam alatt lejátszódó laboratóriumi jelenségeket mérnek. Általában nem kép, hanem adatok formájában nyújt információt a kutatóknak a hullámhosszról, helyzetről és intenzitásról. A készülék módosításával a kutatóknak sikerült lassított felvételes mozgófilmet létrehozniuk, amely azt mutatja meg, miként halad át a "fénylövedék" az üveg egyik falától a másikig. A lézerfény impulzusai a palack fenekén lépnek be és a kupakjáig haladnak, miközben kúp alakú hullámot keltenek az üveg falánál. A kvarccső úgy pásztázza és kapja el a fényt, ahogyan a katódsugárcső képet rajzol egy számítógép monitorának belső oldalára. Minden egyes vízszintes sort csak 1,71 pikoszekundumig ér a jel, ez a másodperc billiomod része. A lézerfény ennyi idő alatt kevesebb mint fél milliméter utat tesz meg az üveg belsejében lévő folyadékban.


Ahhoz, hogy mozgófilm legyen az eseményből, a kutatók körülbelül ötszáz képet hoznak létre mindössze egy nanoszekundum (a másodperc milliárdod része) alatt. Mivel minden egyes ilyen mozgófilm csak egy igen szűk sávot mutat, az eljárást többször megismétlik függőlegesen pásztázva, hogy teljes képet építsenek fel, amely a fény útját mutatja a palack aljától a tetejéig, majd az onnan való visszaverődését. Ha nem "fénylövedék", hanem valódi golyó szerepelne a kísérletben, akkor a teljes mozi három éven át tartana.


A felvétel olyan mértékű lassítást jelent, hogy az értelemszerűen fénysebességgel mozgó fény haladását láthatóvá teszi. Raskar, aki új módszerét femto-fotográfiának nevezte el, úgy véli, hogy egészen különleges, egyedi módon láttathatják vele a világot. Az eljárás gyakorlati hasznosítására elképzelhetőnek tart egy olyan okostelefonos alkalmazást, amellyel a zöldségesnél a gyümölcsről visszaverődő fény mérésével meg lehetne állapítani annak érettségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lambda5 #24
    Engem is az eredeti elképzelés megvalósíthatósága érdekelne...
  • Inquisitor #23
    Az eredeti terv ami miatt létrejött a fenti kutatás az senkit nem is hoz lázba? :D
  • asgh #22
    Természetesen egyetlen fotoncsomagot nem lehetne lefilmezni, mert ahhoz olyan elektronika kell, ami a fény sebességének többszörösével képes vezérelni a fényképezést, ami ugye lehetetlen, ezért valójában x millió fotoncsomagot fényképeznek le különböző időzítésekkel. A teljesítmény abban van, hogy milyen rövid idejű expozíciókat képesek készíteni.
    Valaki a youtube-on kiszámolta, hogy ezzel az fps-el egy másodpercnyi videót több, mint ezer évig tartana lejátszani.
  • nextman #21
    Lehet en ertettem felre, de en ugy ertettem, hogy 500-szor elvegzik a kiserletet, es ahogy halad a feny a palackban, 500 kulonbozo pillanatban lefotozzak, ahogy a feny kulonbozo allapotban halad at a palackon. Aztan ebbol csinalnak egy filmet ugy, hogy az 500 kepet egymas utan levetitik.
    Azert ez nem tunik annyira lehetetlennek. (Kulonbozo pillanatokban egy db fotot csinalni es ezt ismetelni.)
  • Tetsuo #20
    Mi melyul el? :) A hang egy rovidke szeletét (vagy hosszabbat is) vizsgalhatod, ahogy csak akarod. FFT analizissel szinuszhullamokra bonthatsz mindenfele bonyolultsagu hangot, majd nezheted a frekvencia-aranyokat, harmoniakat stb. Felfedezhetsz sokfajta osszefuggest, algoritmust benne, hogy mitol is csak egy zaj vagy eppen tobbszolamu dallam az amit vizsgalsz, filozofikus vitat is nyithatsz rola :), de rajohetsz, h mi volt a hangforras, az milyen messze volt a felvevo mikrofontol stb... amit csak akarsz es olyan leptekben, amelyiket te valasztod ki.

    A fennyel is ugyanezt probaljak tenni es valoszinuleg itt is alkalmazzak az gyors furier transzformaciot, hogy a szinuszhullamokkal szamolhassanak. Pl. hogy mi van a kanyaron tul...
  • Molnibalage #19
    Zseniális. Én egyenesen megkérném őket, hogy légyszi, légyszi, ezt is mutassátok meg. Asszem én tényleg megpróbálok írni nekik. Hátha összejön.
  • kjhun #18
    Én a fénytörést fotóznám le vele, pl. hogy a fehér fény hogy bomlik fel színeire egy prizmán áthaladva. Meg lencse fénytörése, tükörről való visszaverődés, interferencia jelenségek. Érdekes lenne szerintem lassítva látni.
  • jaspercry #17
    Persze ez a cikk témája több ,mint 1 hónapja ment PH-n.
    Már ott sem tudtam megérteni ,Azt ,hogy ez hogyan működik,szerintem ez okos trükk ,nem minden esetben használható,talán egy két effektnél az pont.A fény hullámtermészetű,mint a hang,és egy rövidke pillanatban akarjuk ezt megfigyelni akkor torzul,illetve megváltozik ,és nem olyannak látszik mint ami.
    A hangot figyeljük meg egy pillanatban egy kis idő egység alatt,akkor az elmélyül nem?Mint ha lassítanánk rajta.
    Akkor a fény miért nem így viselkedik,olyan szép színes a kép és a video,én ezen csodálkozom,de persze nem okoskodásként mondom csak különös nem?
  • torreadorz #16
    Mondjuk nem biztos hogy pont egy coca-colás palack a legmegfelelőbb ilyen célra...
  • defiant9 #15
    Nem víz lesz az hanem valami szuper-sűrű lötyi ami szvsz. min. felezi a fénysebességet. Ott volt nekik a titánium-sulfur lézerből kijövő látható kék lézerimpulzus nyaláb, na azt kellett volna fotózni, egy tudományosnak tűnő publikációhoz illet volna közölni hogy valójában milyen gyors is volt amit lekameráztak.