Kruza Richárd

Térképészeti célfényképezőgép a Leicától

A Leica RCD100 érdekes jószág. Nem éppen egy univerzális gép, de a gyártó szerint a megcélzott speciális szegmensben dolgozóknak kitűnően megfelel.

Az új Leica RCD100 a világ első, teljesen integrált, középformátumú, komplett térképészeti fényképezőgép rendszere. A gyár közlése szerint a szerkezet azon légifotókat készítő szakmabelieknek ideális, akik szeretnének filmről digitálisra váltani. Annál is inkább, mert az új gép - a korábbi szerkezetekkel elletétben - megfizethető áron kerül forgalomba.

Maga a külső ház strapabíró és a hőingadozástól is óvja a különféle, beléje rejtett elemeket: egy vezérlőegységet, a cserélhető, speciális memóriát, a pozícionáló rendszert, és kettő darab 39 megapixeles érzékelőt. Utóbbi lehetőséget biztosít arra, hogy szükség esetén egyszerre RGB és CIR rendszerben is rögzítsünk. Az RCD100-hoz háromféle optikát lehet kapni: 35, 60 és 100 mm. A gyártó szerint ezen a gépen van a világ legmerevebb és legerősebb bajonettje, valamint számos külön megvásárolható kiegészítő kapható az RCD100-hoz.

"Jelenleg a térképészeti fotózás nagyon költséges dolog, és sok ügyfelünk van aki még nem váltott digitálisra. Mint a térképészeti fényképezés vezető gyártója, velük szembeni kötelességünk volt, hogy egy olcsóbb, komplett, "mindent egyben" megoldást fejlesszünk ki számukra. Ez lett a Leica RCD100" - mondta George Southard, a cég alelnöke.

A svájci Heerbrugg-ban lévő Leica Geosystems a kezdetektől a világ legfontosabb gyártója a térképészeti célgépeknek. A cégnek 28 országban 3500 alkalmazottja van, és több mint 120 országban van jelen a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #2
    Tényleg voltak a Leicának csúcsminőségű kisfilmes gépei, de mi a garancia arra, hogy mára nem gagyisodtak el ők is?
  • Gabe Dearborne #1
    Hmm, na igen. Vannak fogalmak, úgy mint Leica, Hasselblad... Ilyesmivel nem is lehet, és nem is érdemes versenyezni.