Kruza Richárd

Lyukasztógépes fényképezőgép jelent meg

A Punch Camera a digitális és a fizikai világot szeretné összekapcsolni, kézzelfogható eredményt produkálva.

Matty Martin találmánya, a "Punch Camerá"-nak keresztelt szerkezet a Intel University Design Expón mutatta be, ahol furcsa tudása érthető meghökkenést okozott. A szokásos digitális kompakt gépek funkcióin felül ugyanis egy célirányosan kifejlesztett lyukasztógép is belekerült. Az elkészített fotót ezzel az eszközzel nem a manapság megszokott módon lehet kezelni, hanem egy papírlapra egy mozdulattal rá is lehet lyuggatni, ezzel egy raszteres képet alkotva. Ez a kép ráadásul digitális beazonosításra is alkalmas: amennyiben a raszteres verziót webkamera elé helyezzük, a kereső beazonosítja a képet, és elénk tárja a (korábban feltöltött), eredeti digitális verziót.


Mindenesetre most, amikor még a csapból is a képminőséggel kapcsolatos törekvésektől hangos a fotóipar marketingkommunikációja, üdítő egy ilyen érdekességről hallani. Nemrégen a Polaroid gépek sem éppen képminőségük miatt, hanem valami teljesen más okból kifolyólag voltak népszerűek: izgalmas eseménynek számított, amikor a gépből azonnal kijött az először teljesen fehér fotó, melyen fokozatosan előtűnt a kép. Ezzel fotográfiánk rögtön kézzelfogható eredménye vált, melyet meg lehetett nézegetni, el lehetett ajándékozni. A jellegzetes képminőség pedig hozzátartozott a dolog pikantériájához, hangulatához, amiről sokaknak szép emlékekeik vannak.


A Punch Camera hasonló ebből a szempontból, csak ebben az esetben ráadásul a felhasznált papíron kívül semmilyen költséggel nem jár a művelet. Képminőségről persze nem beszélhetünk, érdekes, izgalmas eredményről azonban nagyon is, mely a "fizikai világban" érzékelhető eredményt produkál. "Ez egy olyan gép, melynek létrejöttét a kézzelfogható emlékeink elvesztése inspirálta. Célja, hogy összekapcsolja a fizikai és a digitális világot, minimális anyagfelhasználás mellett, leküzdve a képmegosztás nehézségeit" - nyilatkozta Matty Martin.


Sajnos van rá esély, hogy ez a szerkezet nem fog kereskedelmi forgalomba kerülni. Kár lenne, mert bizonyára sokan elszórakoznánk vele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piel #19
    Ismét egy neszesemmifogdmegjól. Idióta ember, idióta ötlete megvalósítva. Azonkívül, hogy a gyártó elmondhatja magáról: -Lám ezt is meg tudtuk csinálni! Ezen kívül nincs értelme.
  • Möci #18
    Igen, mátrix nyomtató, csak nem kell hozzá festék és egy kicsit nagyobbat üt!
    Tiszta "Flinstone család"!....SUBI-DUBI-DÚÚÚÚÚÚÚÚ....!
  • semmikozod #17
    Nagyon vicces! :D
  • MasterChief #16
    Ott a pont! XD
  • babajaga #15
    Színes luk?
  • duke #14
    Ez tok jo csak kar,hogy sima fekete feher,majd ha lesz belole szines valtozat akkor talan sikeres lesz.
  • Crane #13
    Na... visszajött a lyukkártya! :D LOL!
  • balozsi #12
    Ez baromi jó!!!
  • BCS pixel #11
    mátrix nyomtató
  • Ferrer #10
    Ez rohadtul tetszik!