24
 • lambda5
  #24
  Engem is az eredeti elképzelés megvalósíthatósága érdekelne...
 • Inquisitor
  #23
  Az eredeti terv ami miatt létrejött a fenti kutatás az senkit nem is hoz lázba? :D
 • asgh
  #22
  Természetesen egyetlen fotoncsomagot nem lehetne lefilmezni, mert ahhoz olyan elektronika kell, ami a fény sebességének többszörösével képes vezérelni a fényképezést, ami ugye lehetetlen, ezért valójában x millió fotoncsomagot fényképeznek le különböző időzítésekkel. A teljesítmény abban van, hogy milyen rövid idejű expozíciókat képesek készíteni.
  Valaki a youtube-on kiszámolta, hogy ezzel az fps-el egy másodpercnyi videót több, mint ezer évig tartana lejátszani.
 • nextman
  #21
  Lehet en ertettem felre, de en ugy ertettem, hogy 500-szor elvegzik a kiserletet, es ahogy halad a feny a palackban, 500 kulonbozo pillanatban lefotozzak, ahogy a feny kulonbozo allapotban halad at a palackon. Aztan ebbol csinalnak egy filmet ugy, hogy az 500 kepet egymas utan levetitik.
  Azert ez nem tunik annyira lehetetlennek. (Kulonbozo pillanatokban egy db fotot csinalni es ezt ismetelni.)
 • Tetsuo
  #20
  Mi melyul el? :) A hang egy rovidke szeletét (vagy hosszabbat is) vizsgalhatod, ahogy csak akarod. FFT analizissel szinuszhullamokra bonthatsz mindenfele bonyolultsagu hangot, majd nezheted a frekvencia-aranyokat, harmoniakat stb. Felfedezhetsz sokfajta osszefuggest, algoritmust benne, hogy mitol is csak egy zaj vagy eppen tobbszolamu dallam az amit vizsgalsz, filozofikus vitat is nyithatsz rola :), de rajohetsz, h mi volt a hangforras, az milyen messze volt a felvevo mikrofontol stb... amit csak akarsz es olyan leptekben, amelyiket te valasztod ki.

  A fennyel is ugyanezt probaljak tenni es valoszinuleg itt is alkalmazzak az gyors furier transzformaciot, hogy a szinuszhullamokkal szamolhassanak. Pl. hogy mi van a kanyaron tul...
 • Molnibalage
  #19
  Zseniális. Én egyenesen megkérném őket, hogy légyszi, légyszi, ezt is mutassátok meg. Asszem én tényleg megpróbálok írni nekik. Hátha összejön.
 • kjhun
  #18
  Én a fénytörést fotóznám le vele, pl. hogy a fehér fény hogy bomlik fel színeire egy prizmán áthaladva. Meg lencse fénytörése, tükörről való visszaverődés, interferencia jelenségek. Érdekes lenne szerintem lassítva látni.
 • jaspercry
  #17
  Persze ez a cikk témája több ,mint 1 hónapja ment PH-n.
  Már ott sem tudtam megérteni ,Azt ,hogy ez hogyan működik,szerintem ez okos trükk ,nem minden esetben használható,talán egy két effektnél az pont.A fény hullámtermészetű,mint a hang,és egy rövidke pillanatban akarjuk ezt megfigyelni akkor torzul,illetve megváltozik ,és nem olyannak látszik mint ami.
  A hangot figyeljük meg egy pillanatban egy kis idő egység alatt,akkor az elmélyül nem?Mint ha lassítanánk rajta.
  Akkor a fény miért nem így viselkedik,olyan szép színes a kép és a video,én ezen csodálkozom,de persze nem okoskodásként mondom csak különös nem?
 • torreadorz
  #16
  Mondjuk nem biztos hogy pont egy coca-colás palack a legmegfelelőbb ilyen célra...
 • defiant9
  #15
  Nem víz lesz az hanem valami szuper-sűrű lötyi ami szvsz. min. felezi a fénysebességet. Ott volt nekik a titánium-sulfur lézerből kijövő látható kék lézerimpulzus nyaláb, na azt kellett volna fotózni, egy tudományosnak tűnő publikációhoz illet volna közölni hogy valójában milyen gyors is volt amit lekameráztak.
 • zord01
  #14
  Bár így belegondolva valószínű, hogy már a műanyag palack megszórja a fényt, és ez kelti a furcsa hatást. Best of Coca-Cola...
 • zord01
  #13
  Számomra csak az a furcsa, hogy mikor 2:32-nél a fény belép a palackba, mintha "megcsillanna". Mármint pont olyan hatást kelt, mintha a belépő fény szóródna, és megvilágítaná a palackot.
  Ez eddig simán lehetséges is lenne, de ha magát a fényt fényképezzük le, az előtt hogy haladhatna szórt fény???

  Ez lehetetlen. Mármint hogy előbb szóródik, mint ahogy egyáltalán belép a palackba!!
 • gombabácsi
  #12
  ez az utóbbi idők egyik legérdekesebb találmánya
 • sanyicks
  #11
  jó lesz az 300000 km/sec-nek is... különben az űszondák már a fényesebesség 10%-át is túllépték volna :D
 • Alfa Of NS
  #10
  Ejha, ez a fényképező majdnem olyan gyors mint Chuck Norris.
 • asddsa0147
  #9
  wow, nem semmi, alig egy hónappal ezelőtti ez a hír...
 • Zedas
  #8
  Figyusz, amikor belemegy a vízbe a lézer, akkor a fotonok a csomagból nekiütköznek a víz atomjainak, és szétszóródnak. Így látod te is a saját szemeddel, ahogy pl. ködbe belevilágítasz a lámpáddal, vagy egy lézerpointerrel. A vákuumban nem látnál semmit.
  Itt semmi más nem történik, mint hogy rögzítik a szétszóródó fotonokat. A lézer pedig nem folyamatos, hanem csak egy villanás, a kezdeti rengeteg fotonból álló csomag pedig egyre csak fogy, mire elér a kupakig.
 • thsanyi5
  #7
  "lefényképezhetővé"? Valahogy nem igazán világos ilyen formában. A fényképezésnél a beérkező fényt rögzítik. Ha egy fotont lefényképeznek akkor azt előbb meg kéne világítani egy másik fotonnal ami vissza pattan és bele megy a kamerába. Nagy előrelépés, hogy ilyen gyors mozgást is képesek így megörökíteni az biztos. Csak furán hangzik ezt fényképezésnek nevezni. Ha lefényképezel egy fotont akkor az lényegében eltűnik az anyagban ami a filmet rögzítette.

  A címkét levehették volna, mert így a felvétel közepe mintha ki lenne vágva. Vagy csinálták volna egy olyan csőben ami nem ilyen absztrakt alakú és nem torzítja el.
 • Sequoyah
  #6
  Gyorsítsd fel a felvételt 33%-kal.
  Sztem világos, hogy a 300km/sec-es fényt is láthatóvá teszi, attól függetlenül, hogy most "csak" 225-tel ment.
 • ADAMEX9
  #5
  Egy admin kidobhatná Geriga nevű pornólinkelőnket!
 • Havok
  #3
  A címke minek maradt rajta a palackon? Fizetett hirdetést láthattunk...
 • Aestus
  #2
  "A felvétel olyan mértékű lassítást jelent, hogy az értelemszerűen fénysebességgel mozgó fény haladását láthatóvá teszi."

  Fény sebessége vízben != c, ezért kicsit csalóka ez a fogalmazásmód, de mindenképp kiválló teljesítmény, hogy sikerült le"fény"képezni egy ~225e km/h sebességű fotoncsomagot.
 • archelf
  #1
  "Az eljárás gyakorlati hasznosítására elképzelhetőnek tart egy olyan okostelefonos alkalmazást, amellyel a zöldségesnél a gyümölcsről visszaverődő fény mérésével meg lehetne állapítani annak érettségét."

  WTF? Vagy ez egy másik cikkből keveredett ide?

  AE