Berta Sándor

Wild UltraCam Xprime - városfotózás madártávlatból

A karintiai Wild cég egy olyan digitális kamerát mutatott be, amely a világon a legnagyobb méretű képformátumot használja.

A Wild UltraCam Xprime segítségével akár egész városok is lefényképezhetők a levegőből. A készüléket különleges repülőgépek törzsének az aljába építik be. A fotózás 300 és 7000 méter közötti magasságon történik. A kamera készíti a Virtual Earth platformra felkerülő 3D-s városmodellek alapanyagául szolgáló képeket, de a berendezést használják a Live Maps szolgáltatás keretében is. A Microsoft szolgáltatásának keretében jelenleg 500 város 3D-s modellje tekinthető meg. 2012-re már 3000 település, köztük 1000 európai város különleges ábrázolása lesz megtalálható a rendszerben.

Az első modelleket nemrég szállította le a karintiai cég. A 196 megapixeles digitális kamerához nyolc objektív tartozik és ez büszkélkedhet a világ legnagyobb képformátumával. Minden egyes felvétel felbontása 17 310 x 11 310 pixel. Egy repülés alatt a készülék másodpercenként képes elkészíteni egy óriás felbontású, 624 megabájt méretű légifotót. Az elkészíthető felvételek száma gyakorlatilag korlátlan. Amint betelik ugyanis a tárolásra használt mobil adathordozó, már repülés közben kicserélhető egy újra.


8 objektív, 13 CCD lapka (9 pan, 4 színes), 14 párhuzamosan dolgozó processzor, 8,4 terabyte tárhely maximálisan 6600 képnek

Az eszköz nem csak hihetetlenül pontos, de meglehetősen strapabíró is. Nem károsítják az erős széllökések vagy a nem aszfaltozott kifutópályákról való fel- és az oda történő leszállás miatt keletkező vibráció, valamint ellenáll a magas hőmérsékleti értékeknek. A berendezés annyira pontos, hogy a légifotókon felismerhetők a napfényt visszatükröző üvegtetők és a bérházak világítóudvara.

A Wild évente 40 darabot értékesít az UltraCam Xprimeból. A kamerát eredetileg a grazi Vexcel Imaging GmbH fejlesztette ki, amely a Microsoft egyik partnere. A Wild folyamatosan részt vett az eszköz továbbfejlesztésében. Az osztrák fejlesztők 35 év minden tapasztalatát felhasználták a tervezéskor.

"A termék összetettsége miatt minden egyes kézmozdulatnak precíznek kell lennie. A készüléket csak speciálisan kiképzett szakemberek rakhatják össze" - nyilatkozta nem véletlenül Stefan Werkl, a Wild munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Beatmaster #13
    ezt ráállítani az égre, hosszu expozícióra :P vagy távcsore :P nem kellenének tobbé urtávcsovek :D
  • Beatmaster #12
    ekkora CCD kell nekem is :D
  • Möci #11
    "A készüléket különleges repülőgépek törzsének az aljába építik be."
    Kérdés csak az: Mi a drágább, a repcsi vagy ez a fotómasina?
  • Scroll #10
    Ez egy rakétahajtómű :)
  • Flashy #9
    telefonba építve nem kapható még?
  • babajaga #8
    A fene egye meg nem erre akartam írni
  • babajaga #7
    Ja lábzoomos.
  • babajaga #6
    Nem 3 objektív van rajta. Az objektív képalkotó ennél meg a harmadik csak kereső.
  • globint #5
    Az én 3 éves fényképezőgépemet, ami 4,1 megapixeles, éppen most akarom lecserélni. Ha elérhető az ára a Wild UltraCam Xprime-nek, asszem, rástrartolok.
  • M0RN1NGST4R #4
    ez kimaradt: