Berta Sándor

Az IDC bukást jósol a Windows 8-nak

Az IDC piackutatói szerint koránt sem fog annyi felhasználó a Windows 7-ről a Windows 8-ra átváltani, illetve frissíteni, mint amennyit a Microsoft szeretne. Csak új PC mellé fogy majd.

Az IDC minden esztendőben elkészíti a következő évvel kapcsolatos IT-előrejelzéseit. Ezekben az anyagokban az elemzők többek között kitérnek arra, hogy mely termékek vagy szolgáltatások lehetnek sikeresek és melyek nem. A most megjelentetett 17 oldalas Worldwide System Infrastructure Software 2012 prognózisai közül kiemelkednek a Microsoft legújabb operációs rendszerével kapcsolatos vélemények. A szakértők nem csak azt vizsgálták meg, hogy a Windows 8 mennyire lehet majd sikeres, hanem azt is, a szoftverrel kínált hardverek milyen sikerre számíthatnak. Nos, az előrejelzésnek aligha örültek a Microsoft redmondi központjában.

Az IDC álláspontja az, hogy a Windows 8 közel sem lesz olyan keresett, mint amennyire a Microsoft vezetői remélik. Szerintük a vártnál kevesebben fognak váltani az új operációs rendszerre, s különösen igaz ez a jelenleg Windows 7-et használókra. Mindez több okra vezethető vissza. Egyrészt az új Metro kezelőfelület kifejezetten az érintőképernyőkhöz és a táblagépekhez készült, a piacot azonban jelenleg még a PC-k és a notebookok uralják. A második fő probléma, hogy a Windows 7-hez képest túl kevés további fejlesztés valósult meg, így a felhasználók számára nem túl vonzó a váltás.


A cégek szintén aligha kapkodnak majd az új operációs rendszerért, amit a várható kompatibilitási problémákkal és szintén a Metro kezelőfelülettel magyaráznak. Így a Windows 8 sikere az új konfigurációk és a táblagépek eladási adataitól függ majd. A helyzetet azonban súlyosbítja, hogy az IDC szerint a tábla PC-knél sem számíthat a Windows 8 nagy sikerre. A társaság egyértelműen kiábrándító eladási adatokat vár és ezzel a véleményével nincsenek egyedül, korábban ugyanis a Forrester is azt prognosztizálta, hogy a késői megjelenés alaposan megnehezíti majd a Microsoft dolgát, hiszen olyan erős konkurensekkel kell majd szembenéznie, mint az iPad, az Android és a Kindle Fire.

Mivel a Windows 8 csak jövőre jelenik meg, így a Microsoft számos apróbb módosítást eszközölhet, így vonzóbbá teheti az operációs rendszert az asztali számítógépek tulajdonosai számára. Azonban kérdés, hogy ha ezt meg is teszik az mire lesz elég. Könnyen előfordulhat, hogy a Windows 8 a Vista sorsára jut majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gkalcso #79
    Benne van az OS, office és a víruskereső ára is? A laposomra 111705 Ft lett volna pluszba csak ez a 3 progi... Ja és ha kijön a Windows 8, akkor számolhatom az upgrade árát is. Akkor már a gép áránál fogok tartani.
    --
    A boltok az OS nélküli meg freedos helyett tehetnének valami használhatóbb OS-t is. Kicsit versenyképesebb lenne. Persze a gyártók számára szintúgy. Az eladóknak meg még annyi gondjuk sem lenne.
  • WoodrowWilson #78
    Aha. Hát nálam a win7 most 24-et, de ebből konkrétan az oprendszerhez köthető 9, szóval nem hiszem, hogy többet futtat, mint az XP.
  • Evil Merodak #77
    Nálam most így böngészővel együtt 32-t.
  • Sequoyah #76
    Hol olvastad, hogy adatrögzítésre és táblázatkezelésre fejleszt bárki is táblát??? Azért ez a legalja, hogy hülyeségeket találsz ki, azt hazudod hogy ez így valós, és ez alapján szidsz valakit...
    Mint amikor a barátnőm reggel letol, mert álmában rosszat csináltam.

    Amúgy kizárólag az android "ingyenes", de a gyártók ugyanúgy lehúzzák a hasznukat, ne hidd h ettől bármelyik is húde olcsó lesz. Valahol meg fogod fizetni az árát.
  • sempron07 #75
    Azért nem vettem eddig táblagépet, mert Win 8-ra várok, amin már dolgozni is lehet. (Asus EEE Transformer 2...) :))
    (Szeretem az Androidot is, de alapvető programok nem futnak rajta, és sok mindenre nincs is alternatíva.)
  • Mózsi bá #74
    Az IDC jósolgasson csak. A W8 egy olyan támogatói háttérrel támad majd, ami leveri a konkurenciát. Miért is jönnek elő vele? Nem azért, mert elavult a W7. Simán csak le akarják fedni a teljes felhasználói réteget. Sikerülni fog nekik. Az IDC-t pedig minősítse már le a sztenderdpuki...
  • NetBoyBp #73
    Metro felületen dolgozzon az akinek 3 anyja van! Most komolyan eltudjátok képzelni, hogy komoly adatrögzítést vagy táblázat kezelésre alkalmas egy érintőképernyő? Ahol munkára használják a számítógépet, ott nem tudom elképzelni hogy ez használható felület lenne. Ezen kívül a mai gazdasági helyzetben egy Win8 -re optimalizált gép sem 2 fillérbe kerül, olyan cégnél ahol sok gép van ott még ez egy plusz érvágás a cégnek! Meggyőződésem hogy az MS ezzel nagy öngólt rúg magának, mivel az Android és a többi platform általában ingyen van, ellenben a Win-el! Nem kevés pénzért megvehető! Ebből következik az hogy ha a többi op rendszer is érintőképernyős, akkor elég komoly verseny alakul ki és nem biztos, hogy a felhasználók a Win mellett szavaznak, főleg ha akad olyan ami hasonlóan jó, de ingyenes!
  • sanyicks #72
    "Ja mer letrollkodja miután megemlítettem, amúgy meg leszarom."

    Na látod? Pont ennyit ér. Az van odaírva hogy hasznosság, de valójában azt jelenti hogy hány embernek nem tetszik a véleménye/utál :)
  • Sequoyah #71
    Ebben van igazság. Egyre gyakoribb, hogy központi szerveren futtatott virtuális gépeken dolgozunk, a PC pedig csak egy kliens, távoliasztal-kapcsolattal. (szoftverfejlesztés, multi környezet)
    Ennek több előnye van, pl:
    -nem vagyunk helyhez kötve, bárhol tudunk dolgozni ugyanazzal a munkakörnyezettel
    -sokkal kevesebb a fölösleges processzoridő, költséghatékonyság
    Egy buta kliensgépnek pedig simán elég egy gyengébb, de takarékosabb ARM proci.
  • mousee #70
    Sajnos én is rákényszerülök a winre mind melóhelyen, mind pedig otthon ha játszani is szeretnék a géppel.
    Az én pici infós történetem a c64-el indult, majd jött egy win 3.1-es gép, egy win95-ös, 98as, amit már én frissítettem winME-re (azon szerencsések közé tartoztam, akiknek semmi baja nem volt vele), aztán jött a win2000, XP, kóstolgattam a vistát is (nem volt hosszú románc), majd váltottam linuxra. Melóhelyemen pedig most win7-et használok, így szerintem van rálátásom dögivel :)

    Szerintem a windows7-hez képest a win8 legnagyobb durranása az lesz, hogy ARM architektúrán is tud majd futni. Amíg a win7 támogatva van, addig az ARM-nek bőven van ideje olyan szintre fejlődnie, hogy egy cégnek (és itt a nagyobb multikra is gondolok) érdemes lesz úgy váltania, hogy a jelenlegi gépeket ARM alapúra cseréli. Jóval kisebb fogyasztás, bőven elegendő teljesítmény mellett, a villanyszámlán kb 1 év alatt visszajönne a teljes géppark cseréjének az ára.
    Ezért tartom az MS részéről azt a döntést nagyon nagy marhaságnak, hogy az ARM alapú rendszeréből ki akarja venni a klasszikus desktopot (úgyis vissza fog kerülni idővel, valamelyik SP-vel ha más nem).

    Nagyon rákoncentrál az MS tábla piacra, mert kétségkívül ez a jövő, de szerintem még nem jött el az ideje ennek (vagy már el is múlt az MS számára). A desktop pc köszöni szépen, remekül van, nagy teljesítmény kényelmes helyre bezsúfolva, kellemes irányítással, hülyeség lenne cserben hagyni. Bár ki tudja mit hoz a jövő, én az innovációnak és a fejlődésnek szurkolok :)