Gyurkity Péter

Táblákon mutatkozott be a Windows 8

A Microsoft konferenciáján nagy hangsúlyt kaptak a slágerterméknek számító táblák, pontosabban az azokon futó új operációs rendszer fejlesztői előzetese, amely többnyire pozitív visszhangot váltott ki az első próbálkozókból.

A BUILD konferencia megnyitóját követően rögtön számos cikk látott napvilágot, amelyekben beszámoltak a Windows 8 első hivatalos bemutatójáról, hiszen a rendezvény egyik nagy durranása az új operációs rendszer, amelyet asztalinak és hibridnek egyaránt hívhatunk. Az x86 és ARM chipeken futó platform előzetese jól szerepelt, bár a külső alkalmazások - érthető okokból - még hiányoznak.

Részletes összefoglalónk után jelent meg a sajtóban az új hibrid boot funkció, amelynek révén alaposan felgyorsulhat a rendszer elindulása, ezúttal pedig ismét a kezelőfelület kapott nagyobb szerepet a beszámolókban, hiszen a BUILD első napján többen is kipróbálhatták a szoftvert. Azt eddig is tudtuk, hogy a Windows 7 közvetlen utódja (amelynek hivatalos elnevezését egyébként továbbra sem ismerjük) két eltérő felülettel érkezik majd, hiszen a Microsoft szeretné kihasználni a táblák gyors terjedését, egyúttal pedig felgyorsítani a megszokott, hagyományos asztali felület fokozatos elhagyását - amennyiben ez utóbbiról hajlandók lesznek lemondani a felhasználók. A Metro jól vizsgázott, kezelése egyszerű és kényelmes volt a próbálkozók számára, a szoftvercég pedig további részleteket árult el a fejlesztésről.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Windows Phone 7 kinézetét lemásoló Metro felület opcionálisan lesz jelen az operációs rendszerben, bár ARM chipeken egyértelműen ezt a megoldást részesítik előnyben a Microsoft fejlesztői, míg az Intel és AMD processzorokon valódi hibridre számíthatunk, amelyen egyetlen kattintással váltogathatunk a két változat között (Metro alatt erre a Desktop nevű lapka hivatott). A régi Start menü helyett a szintén WP7-ből ismerős lapkákat láthatjuk a képernyő alján, egy kiterjedt vízszintes menüt tárva elénk, míg Metro alatt minden alkalmazást ilyen lapkákon (tile) érhetünk el, rögtön teljesképernyős módban (egyszersmind teljesen személyre szabhatjuk a kinézetet a kezdőképernyőtől a funkciók csoportosításáig). Sajnos a külső alkalmazások még szinte teljesen hiányoznak, hiszen az ezekért felelős fejlesztők is csak most láthatják közelebbről az első nyilvános előzetest, ám a kiválasztott alkalmazások is jól futottak a bemutató során - konverzióra lesz lehetőség, ám a meglévő programokat módosítani kell majd, hogy Metro alatt is gond nélkül fussanak.

A fejlesztők számára két eltérő motor áll rendelkezésre ezen appok elkészítéséhez, az egyik XAML alapokon (amelyet a Silverlight és a Windows Presentation Foundation is használ, C, C++, C#, illetve Visual Basic nyelven), a másik pedig a HTML5 és CSS erejét kihasználva (Javascript kód alatt). A fejlesztői kit a hagyományos Win32, COM és .NET keretrendszert is tartalmazza, ezek az ígéret szerint szintén minden funkciót elérnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kukacos #42
    Pedig pontosan ez az értelme a tabletnek. Tartalomfogyasztás. Az emberek többségének a számítógéphasználat túlnyomó része abból áll, hogy böngészik a neten, megnéz egy youtube videót, vagy - amit ritkán hangoztatnak, de szerintem komoly motiváció - diszkrétebb helyen kíván pornót nézni. :) Ezekre ideális egy könyv alakú és formátumú eszköz, ami valamennyire mobilis, kézben tartható, és bárhova elvihető.

    Próbáljátok úgy megközelíteni a tabletet, hogy tulajdonképpen a könyv modern változata. Csak színes, online, mozog, netre kapcsolódik, nem korlátozza a könyvtár fizikai mérete, saját tartalmat használhatsz vele, és korlátozottan, de interakcióra is képes.

    Így tulajdonképpen azt is kérdezhetnétek, mire jó egy könyv, hol lehet használni.

    Én általában olvasok bármilyen várakozás közben. Gyerekkoromtól kezdve mindig betű volt a kezemben, az udvarra is könyvekkel jártam le, az újságot le se raktam. Untam a telefonon bogarászni, szerettem volna egy dedikált olvasót, így vettem egy tabletet. Ha valaki nem szeret olvasni, valóban nem sok hasznát látja, bár a net ma már sokszor inkább hasonlít egy képregényre, mint egy könyvre.

    Azt mondjátok, hogy két kütyü is kiváltja, a telefon és az e-reader. Egyik sem igaz.

    A tablet tényleg semmi más, csak egy felnagyított okostelefon. De ez a méretbeli váltás sok esetben nagyon-nagyon fontos. Próbáltatok már egy A4-es lap méretű PDF-et megnézni mobilon? Sok elektronikus könyv jön ilyen formátumokban, a tudományos publikációk mindegyike ilyen. Böngészés se működik folyamatos ki-be zoom nélkül. A telefon nagyon hasznos és többnyire ezt használom én is ha megyek valahova, de a tablettel kényelmesebb az olvasás. Sajnos amíg a képernyő fizikai léte korlátozó tényező, ez így is marad. Majd ha minden telefon beépített 3D-s projektorral jön, akkor a két kütyü egyesülni fog.

    Az e-readerekkel érdekesebb az összehasonlítás. Az e-ink képernyőnek, bár sok előnye van, sok hátránya is: nem elég interaktív, fekete-fehér, lassú. A háttérvilágítás hiánya előny napfényben, de hátrány estefelé. Amikor összehasonlítja az ember, hányszor akar napfényes tengerparton olvasni, vagy este az ágyában, akkor a mérleg az utóbbi felé billen, legalábbis én nem jutok elég gyakran a tengerpartra.

    Végül nálam a jelenleg hozzáférhető megvalósítások döntöttek. Népszerű e-readerből csak olyan van, amin saját oprendszer fut, ezek hosszú távú támogatása kétséges, funkcióik nagyon korlátozottak. Lényegében az Amazon Kindle-jének nincs vetélytársa. A Kindle olcsónak számít, de a tavalyi kifutó tableteket nagyjából ugyanennyiért meg lehet venni, és azokon Android fut. Így végül vettem egy olcsó tabletet nagyjából ugyanannyiért, mint egy Kindle. 3x árat nem ért volna. Sajnos a HP Touchpadról lemaradtam ;)
  • item #41
    Tesztelem Oracle VM VirtualBox ban és eddig tetszik. :) Jó lesz ez a csempés rész,egyre jobban értem miért rakják bele. Szerintem nagyon hasznos funkció lesz.

    Ezt az üzenetet is Build 8102 alól írom,IE10 böngészővel.

    UI: nem volt BSOD se a telepítés alatt se eddig amíg nyúztam. Ahhoz képest,hogy ez még nagyon nincs kész egész tűrhetően muzsikál,de ha az emlékeim nem csaltak a windows 7 korai előzetesei is jól teljesítettek.
  • cateran #40
    Meglepodnel (ahogy en is:D) Engem sem a sas szemeimrol ismernek az emberek es elegge nagy ketsegeim voltak, hogy mennyire lehet elvezetes 1 kis kepernyot bambulni (psp-vel mar voltak tapasztalataim, de akkor is..:D) Aztan szereztem 1 Galaxy S2 okostelefont...hat..telefonalasra meg nem hasznaltam :D Minden masra mar rengeteget:D
  • wraithLord #39
    A Microsoft sosem tudott normális GUI-t tervezni, de ez a Metro mindent visz. A képek alapján legalábbis... Szörnyű.
    Tanulhatnának akár a Linuxok dizájnereitől, akár az Apple-éitől, mindkettő lényegesen kifinomultabb, letisztulabb, szebb.
  • Inquisitor #38
    "A masik felhasznalas a kezirasos jegyzeteles az iskolakban. Persze ehhez megfelelo erzekenysegu, kapacitiv tollal felszerelt tablet kell, amik meg eleg dragak."
    Lehet kapni valami noname eBook szerű succot, ami nem tud szürke árnyalatot (magyarul feket és fehér van aztán kalap), de van hozzá toll és jegyzetelni megrajzolni lehet vele. Ha jól emlékszem valami kemény 100USD vagy sem az ára ... Könyvhöz és képregényhez mé mindíg az eBook/eInk a megoldás nem a Tablet. Tablet azoknak van, akik mindent bele cuccot akarnak hordozhatóba, meg netfüggőknek ;)
  • aislado23 #37
    Ez igaz de nem mindig akar az ember kis kijelzőt bambulni mint például én akinek a látása éles mint egy vakondé. Abból a szempontból viszont tényleg jobb a kisméret, hogy én az ágyban hanyattfekve szoktam olvasni és amikor a telefont a fejemre ejtettem már az is fájt, viszont a tablettől még a fejem is betörik.
  • cateran #36
    Ezzel az a baj, hogy mindezt 1 okostelefon is tudja es 100x konnyebb, kisebb helyet foglal, mint 1 tablet (esetlegesen meg olcsobb is) Mondjuk latok valamennyi ironiat abban, hogy az sgs2-met mar rengeteg mindenre hasznaltam, de telefonalni eppenseggel meg nem telefonaltam vele (2 honap alatt) azaz skype-ot hasznaltam az valamennyire telefonalasnak minosul:D (netezes,filmnezes,zene,gps, olvasas,jatek, etc..minden szir-szart csinaltam mar vele:D)
  • aislado23 #35
    Világosítson már valaki fel, hogy mi a tökömér akar a tableteken mindenki photoshopolni meg 3d modellezni meg mifaszom??? Ezen az alapon az én szódakészítő gépem egy szar mer nemtudok rajta kenyeret pirítani.És más indokot nem is nagyon láttam sehol, hogy miért is olyan szar a tablet csak azt, hogy nem tudja ugyanazt mint egy asztali gép vagy egy laptop, pedig erre is egyszerű a válasz: nem arra találták ki.Ez a gép nem munkára való hanem arra, hogy a buszon, az ágyban, szarás közben internetezz, képregényt olvass stb.
  • kvp #34
    Mondok a tablet-re egy jo felhasznalast, meg japan maniasoknak is jo:
    Ul vagy all az ember a tomegkozlekedesi jarmuvon, nezne a kedvenc kepregenyet vagy hiroldalat online, de a telefon kijelzoje ehhez tul kicsi. Erre jo egy tablet. A masik felhasznalas a kezirasos jegyzeteles az iskolakban. Persze ehhez megfelelo erzekenysegu, kapacitiv tollal felszerelt tablet kell, amik meg eleg dragak.

    Egyebkent nekem az idealis tablet egy kulso erinto kijelzo lenne (kapacitiv tollal) a telefonomhoz, sot meg akar wireless jelatvitelt is hasznalhat, akkor eleg ha csak egymas kozeleben vannak. Filmnezeskor idealis esetben ugyis a nagykepernyos tv-re megy ki az adat a halozaton at...
  • zola2000 #33
    Nekem meg a nagy monitor is kicsi lenne a filmekhez, erre jobb a notebook, azt kenyelmesen odaviszem a 102centis led tvhez, aztan hdmivel mehet nagyban az anime, jatekra (jrpg) szinten nem tul jo neken a pc...