Berta Sándor

Javítanak a Windows 8 telepítési folyamatán

A fejlesztők szerint az új operációs rendszer telepítési folyamata minden korábbinál gyorsabb és gördülékenyebb lesz. A frissítéshez mindössze tizenegy kattintás elég lesz.

Christa St. Claire menedzser blogbejegyzése szerint az új operációs rendszer telepítéséhez mindössze tizenegy kattintás elég lesz, emellett lehetőség lesz a Windows 8 webes telepítésére is. A szoftver elvileg minden olyan PC-n futni fog, amelyen jelenleg a Windows 7 is működik, de persze a Windows Vistát vagy XP-t használó számítógépek többségére is fel lehet majd telepíteni. Számos felhasználó azonban túl bonyolultnak és nehéznek találja az operációs rendszer frissítését, s ezért inkább lemondanak a váltásról. A Microsoft most azt ígéri, hogy a Windows 8 telepítési és frissítési folyamata jelentős mértékben egyszerűsödni fog.



Felül a Windows 7 telepítésénél felugró ablakok, alul a Windows 8-nál megjelenők

Minden felhasználó két mód közül választhat majd. Az úgynevezett Streamlined Setup folyamatot azoknak kínálják, akik minél gyorsabban és egyszerűbben akarnak átváltani az új operációs rendszerre. Ezzel szemben az Advanced Setup a tiszta telepítést választóknak lesz érdekes. A Streamlined Setup folyamatot egyetlen exe-fájl megnyitásával lehet elindítani, közvetlenül a korábbi Windows operációs rendszer asztaláról, míg az Advanced Setup esetében szükség lesz egy DVD-lemezre vagy egy USB-kulcsra. Emellett lesz egy harmadik lehetőség is, a webes telepítés. Minden telepítési képfájlt egy személyes kóddal fognak ellátni, így nem kell majd a 25 számjegyű termékkód megadásával bíbelődni. Az ISO formátumú képfájl mérete 1,51 gigabájt lesz, szemben a Windows 7-nél megszokott 2,32 gigabájttal.

Bármelyik telepítési módot is választja a felhasználó, először el kell végeznie egy vizsgálatot, amely megállapítja, hogy a számítógépe alkalmas lesz-e a Windows 8 futtatására, továbbá hogy az új operációs rendszer melyik csatlakoztatott eszközöket és melyik telepített alkalmazásokat támogatja. A Windows 8 képfájl letöltése csak a jelentés elkészítése után indul el és bármikor megszakítható, illetve folytatható. Ráadásul mindenki kiválaszthatja, hogy például mely nyelvi fájlokra van szüksége, a felesleges fájlok nem töltődnek le. A letöltés után vagy azonnal telepíthető a Windows 8, vagy a képfájl kiírható egy DVD-lemezre, esetleg egy USB-kulcsra.


A Windows 7 és a Windows 8 telepítéséhez, illetve frissítéséhez szükséges idő

A telepítés során meghatározható az is, hogy a Windows 8 importálja-e az előző operációs rendszer beállításait, a telepített programokat és a személyes adatokat. A Windows XP, a Vista és a 7 tulajdonosai egyaránt választhatják a frissítést, de a programok átvételére csak a Windows 7 esetén van lehetőség. A Windows XP esetén csak a személyes adatok importálása lehetséges, a beállításoké nem. A teljes frissítési, illetve telepítési folyamat 11 kattintásból áll, így az egész eljárás időtartama lecsökken. Míg egy Windows 7 tiszta telepítése 32 percet vett igénybe, addig ez az idő a Windows 8-nál legfeljebb 21 perc lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #47
    De épp erről beszélek, hogy ügyelni kell, és nem csak a telefonra, az aláíró jelszó miatt, hanem a loginra is. Megbízható gép pedig... hát mindenki használja erre a sajátját. Mert utólag, ha gond van, sírhat rajta, hogy dehát azt mondta a tulaj, hogy az ő gépe aztán tuti százas.
  • lordsithlord #46
    Nézd, ez megintcsak olyan dolog, hogy tökéletes biztonság nincs. Lehet bármennyire bonyolult egy jelszó, ha az illető kiteszi a facebook lapjára, máris fújhatja.
    Ugyanez igaz a kettős hitelesítésre is: ha valaki annyira ügyes, hogy nem megbízható helyen bankol, ráadásul olyan jól vigyáz a telefonjára, hogy azt el tudják lopni, nos hát az ilyen emberen nem lehet segíteni. Elvégre az emberi hülyeség határtalan tud lenni és tökéletes védelem nincs ellene.
  • gforce9 #45
    Egyébként onnantól csak el kell lopniuk a telefonomat, ha már ezt tudják. A kettős biztonság nem lesz attól kettős, mert 2 jelszó is van. Attól lesz kettős, ha mindkettőre ügyelsz.
  • gforce9 #44
    Ne haragudj, de én a sima belépési jelszómat sem szeretném, ha kifigyelné egy keylogger, akármennyire nem tud azzal önnmagában mit kezdeni, max belenézni a számlaforgalmamba.
  • lordsithlord #43
    Nem akarok kekeckedni, de ez már egy ideje nem igaz, hogy pontos legyek, azóta, hogy a bankok bevezették a kettős hitelesítés rendszerét. Eszerint ugyanis nem elég a jelszót tudnod, ahhoz, hogy tranzakcióba kezdhess, a telefonodra kapsz egy hitelesítő kódot SMS-ben. Ez a kód maximum 5 percig él, elütés esetén automatikusan érvényét veszti és csak az aktuális tranzakció erejéig érvényes.
  • gforce9 #42
    Hát mondjuk az alapvető, hogy más gépén ilyet nem teszünk. Vírusirtó ide vagy oda. Banki szolgáltatást, csak saját gépről.
  • finizlik #41
    sanyicks hogy te mennyire nem vagy képbe úristen.

    A te gépedről sem bankolnék az kurvaisten. Windows alatt a különbözé védelmek nem használása = a NEGYED bites user szóval.
  • lordsithlord #40
    Elmondhatom informatikusként, hogy jópáran gondolkoznak úgy, hogy a vírusírtó felesleges program. Aztán persze jól meglepődnek, mikor a gép egyre lassul és még egy portable verziójú antivírus is kifog 5-6 vírust a gépükön.

    Sajnos igaz a mondás: aki netezik az óhatatlanul vírusba fut, sokszor anélkül, hogy tudatában lenne. Nem akarom ócsárolni azokat, akik azt mondják, hogy a vírusirtó felesleges, de sokuknak köszönhető, hogy annyi botnet található ma az interneten, mivel észre se veszik, hogy települt a háttérben valami finomság és máris a gépük teljesítményének x százaléka le van foglalva és más használja. Ez pedig sajnos az informatikusoknak elég sokszor feleslegesen sok munkát jelent, mert ezekkel a botnetekkel törik meg az általuk üzemeltetett hálózatokat, indítanak terheléses támadásokat, stb.

    Valóban, vannak fals pozitív találatok is a vírusirtóknál, ez sajnos elkerülhetetlen, mivel nem csak viselkedési formákat figyelnek, hanem ismert kódrészleteket. Ezen a "hibán" évek óta dolgoznak, évről évre egyre több sikert érnek el, egyre kevesebb a fals pozitív. Ugyanakkor mára pont az ilyen hibás azonosítások kivédésére egyre több vírusirtó tartalmaz öntanuló funkciót. Ez lényegében annyit jelent, hogy a gyanús elemet kijelzi és ad 3 választást: ismered, ezért jegyezze meg és legközelebb ne jelezze a fájltípust, nem ismered, ezért u.n. "zárt környezetben" futtatod a fájlt (ilyenkor a fájl minden lépését figyeli az antivírus és ha gyanús lépést lát, akkor bejelez és ismét kérdez, viszont ezt elég 1x végigcsinálni és ha tiszta a fájl, lehet betetetni a kivételekhez automatikusan), vagy blokkolja a fájlt, azaz se előre se hátra nem engedi lépni. Még így is akadnak persze fals pozitív jelzések, de ahogy mondani szokás, csak az nem hibázik, aki nem is dolgozik.

    Ez a maximum 68%-os érzékelés elég fals adat, jelenleg a legjobb vírusirtó 96%-os érzékelésű (ennél jobb sajnos nem is nagyon lehet, mert itt jön elő az a nagy igazság, hogy először a vírust írják és csak utána a vírusirtót).

    És igen, volt már olyan eset, hogy egy vírusirtó önmagát ismerte fel vírusnak, csakhogy ha utánanéznél, akkor tudnád, hogy nem maga a keresőmotor hibádzott, hanem a frissítés, ugyanis nem felülírta a régi vírusadatbázist, hanem új példányt másolt, a keresőmotor meg felismerte a kártékony kódokat a régi adatbázisban, amit már nem is használt. Ezt a hibát időnként elkövetik, hála annak, hogy napi szinten is annyi vírus jön ki, hogy a napi 4-6 frissítés szükséges az adatbázison. Szintén igaz a hibázós mondás...

    És tévedés ne essék, nem a warez ma a legnagyobb vírusforrás, bár tény, hogy sokan oda is tesznek fel vírusos cuccot, hanem maga a net. Nem kell gyanús oldalakat látogatni, elég, ha egy jóakaró feltör egy oldalt és belecsempész egy kis kártékony, automatikusan, észrevétlenül települő add-on-t vagy őlug-in-t. Észre se veszik és már fent is van. Ráadásul a botnetek növekedése még segíti is ezt a folyamatot, újabb és újabb erőforrásokat nyernek a támadásokhoz, hogy aztán ezeket kihasználva újabb és újabb célpontot támadhassanak. És ez megállíthatatlanul kígyózik, hála többek között azoknak, akik szerint felesleges luxus a vírusirtó...
  • mad mind #39
    A klasszikus felület az pont olyan mint a win7. Az kényelmes, csak mivel nem alapértelmezett, laza mozdulattal visszakerülsz a metro-ra, ha rossz felé húzod az egeret.
  • sanyicks #38
    Tudom miért kell a vírusirtó, de ne magyarázza nekem senki hogy a warez tele van kártékony cuccokkal, amikor nincs, viszont fos mindent vírusnak néző irtókkal tele van a net. Ha jól látom most már úgy nyomják hogy ami nincs benne a listában, azt vírusnak jelzi, tehát aki otthon készít egy programot és megosztja valószínűleg jópár irtó vírusnak fogja jelezni.
    Jópár program van, amit évek óta használok, és keyloggerek, meg trójaik, állítólag... legalább is 3 irtó ezt mondja 20 másik meg tisztának mondja.
    (amúgy nem az a legnagyobb lol hogy a windóz komponenseit malware-nak észleli néhány, egyik irtónak már sikerült ÖNMAGÁT vírusnak hinnie, az avirának :D)