Berta Sándor

Jelentősen csökken a Windows 8 memóriaigénye

A mobil készülékek gyengébb hardverei miatt a Microsoft kénytelen volt kompromisszumot kötni a Windows 8 memóriafogyasztása kapcsán. Mindebből azonban az asztali számítógépek tulajdonosai is profitálhatnak.

Blogbejegyzésében Steven Sinofsky, a Microsoft Windows-fejlesztésért felelős vezetője és Bill Karagounis, a Windows 8 fejlesztőcsapat egyik tagja azt taglalta, hogy az új operációs rendszer elődeinél kevesebb memóriával is beéri majd. A fejlesztések során az egyik legfontosabb munka a memóriafogyasztás optimalizálása volt, hogy a Windows 8 a táblagépeken és más mobil eszközökön is zökkenőmentesen fusson. Az első tesztek alapján úgy tűnik, hogy a programozók jó munkát végeztek.


Ugyan már a Windows 7 is kevesebb memóriát fogyasztott, mint az elődei, azonban a Windows 8 esetében sikerült tovább javítani az arányokon. A szakemberek a tesztek során egy számítógépre Windows 7, míg egy másikra Windows 8 operációs rendszert telepítettek. Mindkét konfigurációban 1 - 1 gigabájt RAM volt. Többszöri újraindítás után a Windows 7-est futtató gép 404 megabájt memóriát fogyasztott, míg a Windows 8 csupán 281 megabájtot. A CPU-terhelés a Windows 7-est futtató számítógépnél 5, a Windows 8-ast használónál 1 százalékot tett ki. A kernel által használt memória pedig az előbbinél 84, míg az utóbbinál 69 megabájt volt.

A két szakember kiemelte, hogy a Windows 8 értéke különösen azért figyelemre méltó, mert a rendszer betöltötte az átdolgozott Windows Defendert is. Sinofsky közölte, hogy a fejlesztők több száz funkciót módosítottak és 13 régi Windows-szolgáltatást távolítottak el a bootfolyamatból. Fontos, hogy a szolgáltatások jelentős része csak akkor indul el, ha azokra a felhasználónak valóban szüksége van. Ez hozzájárul nem csak a bootolási idő lecsökkenéséhez, hanem a memóriafogyasztás csökkenéséhez is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PhilipMorris #59
    Lehet attól ilyen ideges mert egy 233-as celeronról ír és szaggat a böngészője:)
  • hurkaur #58
    Tobbnyire igen, de talalkoztam mar ellenpeldaval is... mint az elozo kommentem masodik resze. Hibakodra ragooglezva, vegig kellett zongoraznom vagy 20 opcionalis megoldast, mig nem egy eldugott forumon talaltam meg a valaszt..
    Alattam levo retardalt:
    "az XP minimum gépigénye:
    233-as Celeron, 64 MB Rammal" menj a picsaba
  • gombost #56
    Error code alapján nekem még mindig sikerült viszonylag hamar megtalálni a hiba forrását. Igen jól vannak dokumenálva és bár nem mindig egyértelműek, mutatnak egy irányt, hogy merre is indulj el. Ellenben a sima hibaüzenetek, amikor olyanokat mond, hogy "Ismeretlen hiba - A folyamat sikeresen lefutott" (nem pont ez volt, de hasonló) ki tudnak készíteni.
  • hurkaur #55
    Par napja, win7 64 bit installnal elszallt a telepito i/o errorral, mutogatva a dvd olvasora, mint a hiba forrasara. 2 ora googlezas es onszopatas utan, egy kommentnek koszonhetoen elkezdtem lehuzogatni az usb-s dolgokat. Miutan a wireless adaptert is kihuztam, felment.
    De volt mar olyan is, hogy nem volt kepes formazni az egyik particiot ntfsre, mert zavarta a masik winyon levo anyag.
    Hadd ne mondjam hany ora volt rajonni a messzemenoen pontos x02214 (mar nem emlekszem pontosan) hibakodbol, hogy mi is zavarja igazan. (sajnos az elso 200, mint lehetseges ok nem talalt)

    Tenyleg ritka tragya hibauzeneteket kepes az arcomba dobalni, sokszor 0 informaciotartalommal nehol totalisan felrevezetve.
  • gombost #54
    A különbség annyi, hogy egy xp 270-280MB körül eszik 3rd party programok nélkül, a windows 7-nek viszont ténylegesen elég az 1 giga.
  • sanyicks #53
    annak utána lehet nézni melyik nem sikerült, de az semmit sem ér, nem az a probléma, hanem az hogy miért. Szerencsére van aki próba cseresznye alapon próbálgatott mindenfélét és rájött mi a probléma és a gugli megtalálja. Persze a megoldás nem az ms-hez köthető. Egyébként ezt akkor írja ki ha a nyomtatót drivert telepít és print spooler szolgáltatás le van tiltva. Holott erre nem is lenne feltétlenül szükség a nyomtatásnál csak egy kényelmi szolgáltatás lenne...
  • A1274815 #52
    Kedves, bár úgyrémlik ennek még utannna lehetnézni, hogy melyik nem sikerült.

    Én azt hittem erre a dologra gondolsz.
  • sanyicks #51
    ez
  • Rotyoka #50
    20x akkora?

    Wáoh akkor minimum 8 giga ram kellene neki de sebaj :D
  • A1274815 #49
    Teljesen igazad van, ez a hibaüzenet valóban nem túl bíztató: "Please log in or register to access this page."