Hunter

Fény a semmiből

A semmiből is kinyerhetünk valamit, feltéve, hogy meg tudjuk közelíteni a fény sebességét. A felfedezés egy 41 éves feltevést erősít meg az energia vákuumból történő előcsalogatásáról, amivel fényt állíthatunk elő.

A jelenség azon a régóta ismert tényen alapul, ami szerint a légüres tér nem is olyan üres, sőt hemzseg a részecskéktől, amik időnként életre kelnek, majd eltűnnek. Mindez már a kvantum mechanika törvényein alapul, ami kimondja, hogy még vákuumban sem lehet pontosan nulla energia, ott is jelen vannak apró energiaingadozások, amik rövid életű részecskepárokban testesülnek meg.

Ezeknek a virtuális részecskéknek, általában fotonoknak a jelenléte régóta bizonyított a Casimir-effektust demonstráló kísérletekben, amiben két egymáshoz megfelelően kis távolságban elhelyezett párhuzamos tükör vonzóerőt fejt ki egymásra. Ez a tükrök közötti kis tér miatt következik be, ami lekorlátozza a tartományban megjelenő virtuális fotonok számát. Mivel ezen a téren kívül több foton van, vagyis nagyobb a fotonsűrűség, a tükrök felületén kívülről befelé ható nyomás lép fel, egymás irányába tolva a tükröket.

Most Chris Wilson, a göteborgi Chalmers Műszaki Egyetemen munkatársaival egy lépéssel tovább jutott, előhúzva a résben levő fotonokat a dinamikus Casimir-effektus elnevezésű folyamattal. A hatáshoz egyetlen fém tükörre van szükség, aminek azonban a fényéhez közeli sebességgel kell mozognia a légüres tér virtuális fotontengerében. Mivel a tükör vezető, a fotonok, amik elektromágneses részecskék, elnyelik kinetikus energiája egy részét, majd ezt az energiatöbbletet valódi fotonpárok létrehozásával leadják.

Tény, hogy egy tükör fénysebesség közeli mozgatása nem igazán kivitelezhető, ezért a kutatók egy szupravezető elektromos áramkört használtak egy oszcillátorral kiegészítve, ami gyorsan váltogatja azt a távolságot, amit egy elektronnak meg kell tennie az áramkörön. Az elektron mozgása meghatározható azzal a hellyel, ahol az áramkör elektromos mezeje nullára csökken. Az áramkör tulajdonságainak kontrollálásához a csapat egy szupravezető kvantum interferométert (SQUID) használt. Ezzel olyan gyorsan tudták váltogatni az elektron és a nulla mező elhelyezkedést, hogy az elektron úgy tűnt, mintha a fény sebességének negyedével mozogna, ami elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy az áramkör valódi fotonokat bocsásson ki. "Ez egy bonyolult műszaki kísérlet volt" - mondta Wilson. "Nagyon örülünk, hogy működött. A részecskék párokban jöttek létre, egyenesen a vákuumból"

Az eredményt „jelentős áttörésként" értékelte Diego Dalvit, az amerikai Los Alamos Nemzeti Laboratórium fizikusa. A virtuális fotonok energiája a kozmológusok legjobb sejtése a sötét energiára, ami a világegyetem tágulásának gyorsulását eredményezi. A kísérlet "megnyitja a lehetőséget az asztali kozmológiai kísérletek előtt", tette hozzá Dalvit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • greg971 #55
    Ez azért nekem magas . Fény a semmiből ?
  • geff #54
    http://www.youtube.com/watch?v=hO4zKyc8sv8&feature=related ;)
  • Mardekár #53
    Biztos sokat jársz étterembe xd
  • dorje #52
    Márpedig lehet fény a semmiből.
    Tök hétköznapi példa a hűtőm. Nincs benne semmi, de ha kinyitom fény jön ki belőle. ;-)
  • jaspercry #51
    "A semmi az nem nincs, hanem van. Ha a semmi van, akkor nincs semmi, de ha nincs semmi, akkor valami van, de az nem semmi."
  • Mardekár #50
    Elkészültem: A végtelen energia következményei ^^
    Szívesen!
  • kukacos #49
    Érdekes kérdés.

    A trükk az lehet, hogy a tükör koordinátarendszerében a keletkezett fotonok kioltják egymást, így onnan nézve nem is léteznek.

    Egy fénysebességhez közeli rendszerből nézve most én is fotonokat keltek, csak én nem látom ezeket a fotonokat, mert számomra ellenkező fázisban vannak.
  • Kryon #48
    Vagy a a 2 fémlemez állt szupravezetőből, és ezekbe vezették az áramot ami így csak 1 "elektronfalat" mozgatott ami tükörként viselkedett?
    ezt a 2 esetet tudnám így hirtelen elképzelni
  • Kryon #47
    A kísérletben jól értem, hogy egy szupravezetőben nagyfrekvenciás árammal olyan elhelyezkedését hozták létre az elektronoknak hogy hét oldalra "terelve" 2 vezető "falat" hoztak létre belőlük amik között nincs elektron így megfelel az összeállítás a 2 közeli fémlemez esetének fizikailag? Majd pedig ezeket a "falakat" és köztük a 0 sávot mozgatták nagyon gyorsan?
  • Zulu12 #46
    Ja meg itt egy rövidebb vidi is plusz egy Tessla kaliberű tudós XD