Hunter

Elkészült egy 115 évet élt ember genomja

Tudósok elkészítették a világ egyik legidősebb emberének, egy 115 esztendős nőnek a teljes géntérképét. A halálakor a világ legidősebb embereként számon tartott hölgy elméje meglepően fiatalos volt, semmi jelét nem mutatta a demenciának, amiből a szakértők arra következtetnek, hogy a genomban ott rejtőzhet az a gén, ami védelmet nyújt a szellemi hanyatlás kialakulása ellen, további elemzésekkel pedig arra is utalásokat találhatnak, miért születnek egyesek az átlagosnál jóval hosszabb életet biztosító génekkel.

Több mint tíz év telt el az emberi genetikai kód első vázlatának közzététele óta, azóta talán néhány száz egyén génjeit sikerült teljes egészében feltérképezni, közülük is a legidősebb a személyazonosságát titokban tartó hölgy - a kutatók W115-ként hivatkoznak rá, aki testét az orvostudománynak ajánlotta fel, lehetővé téve agya és egyéb szervei, valamint teljes genetikai kódja tanulmányozását.

A genetikai vizsgálatot vezető dr. Henne Holstege, az amszterdami VU Egyetem Orvosi Központjának klinikai genetikai karának kutatója szerint alanyuk több ritka genetikai változással is rendelkezett DNS-ében. Ezek szerepe még nem tisztázott, de úgy tűnik, van valami a génekben, ami védelmet nyújtott a demencia és az idős kor más betegségeivel szemben. "Tudjuk, hogy különleges, agyában semmilyen jele nem volt az Alzhaimer-típusú betegség kialakulásának" - nyilatkozott Holstege a BBC-nek. "Lennie kellett valaminek a testében, ami megvédte a demenciától. Úgy véljük, léteznek hosszú életet és az Alzheimer ellen védelmet biztosító gének"

W115 koraszülött volt, akitől születésekor a kor orvosi fejlettségének fényében nem is várták, hogy egyáltalán életben marad, ennek ellenére hosszú és egészséges életet élt, csupán 105 éves korában vonult be egy idősek otthonába. Halálát végül gyomorrák okozta, bár 100 esztendős korában mellrákkal is kezelték. 113 éves korában tesztelték le mentális képességeit, ami meglepetésre egy 60-75 éves nő teljesítményét tárta a szakemberek elé. A halál utáni vizsgálatok során az orvosok nem észlelték demencia jeleit, sem az erek elmeszesedését.

A holland csoport elkészítette a hölgy teljes génszekvenciáját, hogy a tudósok további elemzéseket végezhessenek rajta. "A világ legidősebb asszonya génállományának szekvenálása fontos kiindulópont a DNS variációk és a hosszú, egészséges életet fenntartó folyamatok közötti kapcsolatok megismerésében" - kommentálta a tanulmányt dr. Jeffrey Barrett a cambridge-i Sanger Központ genetikusa. "Ahhoz azonban, hogy ténylegesen megértsük a mögöttes biológiát, több száz, vagy ezer ember DNS szekvenciáit kell átvizsgálnunk"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JMáté #15
    A birt tudósos történetek mind kamuk. Azok megrendelésre készített reklámok, a megnevezett tudósok gyakran nem is léteznek. Hihetetlen hogy ez 2011-ben még nem közimsert.
  • JMáté #14
    Mér'
  • gkalcso #13
    > miért foglalkoznak annyit az agyával

    Az agy is sokat számít. Ha nem romlik el, akkor tovább megmaradnak azon szokásai amik segítenek neki sokáig élni. A test(hardver) épsége, a lélek(szoftver) működése és az emlékek(adatok) tartalma együtt a lényeg.

    Cikkhez: Dokumentált forráskód nélkül marad ez a módszer...
  • uwu 80 #12
    Júj de sötétbe vagy tartva XD
  • Tetsuo #11
    Azert ezek is eleg komoly tenyezok. ;)
    Sokmindennek ossze kell jonnie ahhoz, hogy ugy sikeruljon az elet, mint pl. a cikkben emlitett neninek.
    Persze, hogy a genetika is fontos, de a kornyezeti hatasok legalabb annyira fontosak. Igenis lenyeges a taplalkozas, a mozgas, az erzelmi hatasok, a teljes eletmod, a veletlenszeru esemenyek bonyolult kolcsonhatasa a testtel es a lelekkel (a materialista, pszichologiai hatasokra ertem).
    Fontos az intelligencia es az agy un. karbantartasa is.
    A toxikus kornyezet pedig ertelemszeruen nem segiti a tulelest. A neni 100%, hogy nem London belvarosaban elt.

    Abban igazad van, hogy a dolog nem egyszeruen meghatarozhato, foleg nem csak a genetikaval.
  • Omega #10
    Az, hogy nem volt demens arra utal, hogy lassabban öregedett mint mások.
  • SirAlo #9
    Kivancsi lettem volna ha nem lessz rakos meddig elt volna... Amugy meg hiaba talaljak fel a fiatalsag gyogyszeret ha a betegsegek ugyis megolnek :(
  • torreadorz #8
    Hülyeség. Akkor miért nincs európában több millió 110 éves ember?
    Hisz az alapján amit te mondasz, egyik sem mesterséges kajákon nőtt fel, tehát nekik is hosszú életet kellett volna élni.
  • Rotyoka #7
    ez közel sem ilyen egyszerű mint ahogy te hiszed
  • Fresh Duke #6
    Azért élt eddig, mert nem szenvedett halálos balesetet.